You are here

Φορολογικές δηλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου;

27/02/2021 06:00

Τρεις προτάσεις νόμου με τις οποίες παρατείνεται η παράταση της ημερομηνίας υποβολής φορολογικής δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταβολής προσωρινής φορολογίας, τίθενται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι τρεις προτάσεις κατατέθηκαν από το βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου, ο οποίος στην αιτιολογική έκθεση των προτάσεων, υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις είναι αναγκαίες λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επιφέρει.

Η πρώτη πρόταση προνοεί όπως η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης από φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς και αυτοεργοδοτούμενους) για το φορολογικό έτος 2021, μετατεθεί από την 31η Ιουλίου 2021, για την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Προνοεί επίσης, παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης από πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά βιβλία και αρχεία και να ετοιμάζουν λογαριασμούς που ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτή (αυτοεργοδοτούμενοι με κύκλο εργασιών πέραν των 70 χιλ. και εταιρείες) για το φορολογικό έτος 2019, από την 31η Μαρτίου 2021, για την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η δεύτερη πρόταση αποσκοπεί σε μετάθεση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης εργοδότη για το φορολογικό έτος 2020 από τις 28 Φεβρουαρίου 2021, στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η τρίτη πρόταση εκτός από παράταση προθεσμίας, προβλέπει εκ των υστέρων απαλλαγή από επιβαρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων.

Συγκεκριμένα, αφορά παράταση της προθεσμίας καταβολής της δεύτερης δόσης προσωρινής φορολογίας για το φορολογικό έτος 2020, από την 31η Δεκεμβρίου 2020, στην 31η Δεκεμβρίου 2021, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης.

Οι τρεις προτάσεις επισήμως στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, μαζί με άλλες δύο προτάσεις του ΔΗΚΟ.

Η πρώτη αφορά αναστολή της υποχρέωσης καταβολής του ετήσιου τέλους εταιρειών για τα έτη 2020 και 2021 και διάκριση των εγγεγραμμένων εταιρειών σε πολύ μικρή/μικρή με υποχρέωση καταβολής τέλους €100 και μεσαία/μεγάλη με υποχρέωση καταβολής τέλους €350. Η δεύτερη αφορά παράταση για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σε ότι αφορά την υποχρέωση υποβολής στοιχείων αναφορικά με εξελεγμένες οικονομικές καταστάσεις.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, η Επιτροπή εξέτασε πρόταση νόμου της αναπληρώτριας προέδρου του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για επέκταση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τμήμα φορολογίας με δόσεις, κάτι με το οποίο διαφώνησε τόσο το Τμήμα Φορολογίας, όσο και το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκπρόσωποί του Τμήματος και του Υπουργείο, έκαναν λόγο για αντικίνητρο στο να παραμένουν οι φορολογούμενοι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Της Μαρίας Χαμπή