You are here

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Αίσιο τέλος σε ένα «δύσκολο τοκετό»

24/05/2002 18:46
Ποιες οι βασικές πρόνοιες της φορολογικής μεταρρύθμισης

Στις 20 Ιουνίου ψηφίζεται από τη βουλή


Σε πλήρη συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με την φορολογική μεταρρύθμιση, εξέλιξη που χαιρέτισαν αμφότερες οι πλευρές, αλλά και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας Γιώργος Βασιλείου. Η συμφωνία αφορά το σύνολο της μεταρρύθμισης και τις κοστολογήσεις, την εναρμόνιση με το Κοινοτικό Κεκτημένο, τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τα εναρμονισιακά νομοθετήματα για το ΦΠΑ και τον Εταιρικό Φόρο και την Πέμπτη θα κατατεθούν ενώπιον της βουλής. Ωστόσο, τα δύο, δεν πρόκειται να τεθούν άμεσα προς ψήφιση από την βουλή, αλλά ταυτόχρονα ως ενιαίο πακέτο με τα υπόλοιπα νομοθετήματα που αφορούν όλες τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί. Η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο σύνολο της, στα τέλη Ιουνίου (20 του μηνός ημέρα Πέμπτη). Η ετοιμασία των νομοθετημάτων θα προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς από το υπουργείο Οικονομικών.

Η συμφωνία παραπέμπεται «τις επόμενες λίγες μέρες» προς επικύρωση στα συλλογικά όργανα των κομμάτων, για τυπικούς περισσότερους λόγους όπως άφησαν σαφώς να νοηθεί, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αλλά και ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, όπως έλεγε εκπρόσωπος κόμματος που θέλησε για ευνόητους λόγους να παραμείνει ανώνυμος, «δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις αφού η συμφωνία απέχει πολύ από τις προτάσεις όλων των κομμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα βασικά στοιχεία της φορολογικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται: Η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις 9 χιλιάδες λίρες, με διατήρηση των ίδιων μέχρι σήμερα συντελεστών φορολόγησης. Έτσι:
- Αφορολόγητο ποσό από 0.00 μέχρι 9.000 λίρες
Από 9.001 –12.000, ποσοστό φορολογίας 20%
Από 12.001 – 15.000 ποσοστό φορολογίας 30% και
Από 15.001 και άνω ποσοστό φορολογίας 40%

- ΦΠΑ στο 13% από την 1η Ιουλίου και στο 15% από 1/1/2003
- Εταιρικός Φόρος ενιαίος συντελεστής 10% (για τις υπεράκτιες που εδρεύουν στην Κύπρο μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ισχύει το 4,5% μέχρι το 2005)
- Αυξήσεις στη βασική και την κοινωνική σύνταξη
- Καταργείται ο Επαγγελματικός φόρος και η εισφορά για την Άμυνα (με άμεση ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ενώ για τους αυτοεργοδοτούμενους και τους εργοδότες μεταγενέστερα)
- Μειώσεις στο φόρο πολυτελείας στα σαλούν αυτοκίνητα και αύξηση στα αυτοκίνητα 4Χ4 (τζιπ) παντός εδάφους.

«Είμαι πολύ ευτυχής», δήλωσε ο Γιώργος Βασιλείου, «γιατί εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να ενημερώσω την ΕΕ είναι ότι τα κόμματα και η κυβέρνηση συμφώνησαν πάνω στην εισαγωγή του ΦΠΑ και στη φορολογική μεταρρύθμιση» και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε και στο κλείσιμο του ανταγωνισμού που είναι το τελευταίο κεφάλαιο για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη