You are here

Φορολογικό: Ενιαίο κοστολογημένο πακέτο αύριο

23/05/2002 20:39
Τ. Κληρίδης στην «SW»: Είμαστε στο δρόμο της συναίνεσης

“Νέους πονοκεφάλους» δημιούργησε τελικά στα κόμματα και το υπουργείο Οικονομικών, η απογευματινή πολύωρη σύσκεψη που είχαν και η οποία επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αν και πάρθηκαν καθοριστικές αποφάσεις για την αυριανή σύσκεψη.

Όπως δήλωσε στη «Stockwatch», ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, υπό την «ασφυκτική πίεση» που ασκεί ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου ο οποίος έχει εκφράσει προς τα κόμματα τις έντονες ανησυχίες του ότι ενδέχεται η Κύπρος να μην προλάβει να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίσθηκε όπως: οι διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών, οι πολλές τροποποιήσεις και οι εξίσου πολλές εναλλακτικές λύσεις, συντμηθούν σε Ενιαίο Πακέτο το οποίο θα είναι κοστολογημένο και το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στην αυριανή εκ νέου συνάντηση των δύο πλευρών που είναι προγραμματισμένη για τις 4 μ.μ.

Ο κ. Προδρόμου μας τόνισε επίσης, ότι την όποια συμφωνία επιτευχθεί θα την παραπέμψει στα συλλογικά όργανα του κόμματος του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «SW», η τελική μορφή που θα πάρει η φορολογική μεταρρύθμιση θα προκαλέσει «αίσθηση απογοήτευσης» σε ορισμένους κύκλους, αφού όπως μας λέχθηκε, «απέχει κατά παρασάγκας» από τις γνωστές δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων όπως π.χ. οι μειώσεις στη φορολογία οχημάτων, το ύψος των συντάξεων και το επίδομα τέκνου.

Επίσης, φαίνεται ότι λόγω των εκατέρωθεν συμβιβασμών, το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος θα είναι για το 2002 γύρω στις 9 χιλιάδες λίρες, με τους ίδιους όπως τώρα γνωστούς συντελεστές και με προοπτική να ανέλθει στις 10 χιλιάδες το αφορολόγητο το 2004. Εξάλλου, λόγω των πολλών αλλαγών που επήλθαν στις διάφορες προτάσεις, «πονοκέφαλο» προκαλεί η εξεύρεση εσόδων για το κράτος και συζητείται, μεταξύ άλλων: Η απευθείας αύξηση του ΦΠΑ στο 15% και η διατήρηση της εισφοράς για την Άμυνα για ορισμένες κατηγορίες π.χ. εργοδότες.

Πάντως, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης χαρακτήρισε ως «θετικά» τα αποτελέσματα της απογευματινής σύσκεψης. «Καλύψαμε αρκετό δρόμο προς την κατεύθυνση της συναίνεσης» περιορίστηκε να προσθέσει αρνούμενος να απαντήσει παρά τα επίμονα ερωτήματα μας, για το κατά πόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία ή σύγκλιση απόψεων στα θέματα «αιχμής» που χώριζαν τις δύο πλευρές, παραπέμποντας μας στην αυριανή συνάντηση τους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη