You are here

Κερδίζουν έδαφος οι αυξημένες φορολογικές εκπτώσεις

12/11/2019 06:58

Δυο νομοσχέδια που αφορούν φοροελαφρύνσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πακέτο των φορολογικών κινήτρων που προωθεί η κυβέρνηση, εξέτασε η επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Το ένα φαίνεται να εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των κομμάτων έτσι θα οδηγηθεί στην ολομέλεια πριν την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2020 για να ψηφιστεί ώστε οι φορολογικές εκπτώσεις να εφαρμοστούν από την αρχή της νέας χρονιάς, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης.

Αίτημα του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είπε, ήταν όπως ψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια πριν το τέλος του χρόνου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών εξήγησε ενώπιον της επιτροπής ότι «ουσιαστικά προτείνεται η διεύρυνση του περιθωρίου έκπτωσης για εισφορές που γίνονται σε εγκεκριμένους τομείς, όπως στις κοινωνικές ασφαλίσεις, ασφαλιστικά συμβόλαια σχεδίων ζωής, σε σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, ταμεία συντάξεων και ταμεία προνοίας.

Σημείωσε ότι σκοπός της τροποποίησης του βασικού νόμου είναι η αύξηση του περιθωρίου για φορολογική έκπτωση λόγω ασφαλιστικών εισφορών από το 1/6 του φορολογητέου εισοδήματος στο 1/5 φυσικών προσώπων, με σκοπό την ενθάρρυνση της συμμετοχής σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία προνοίας και σχέδια υγείας.

Ο νόμος θα αναφέρεται ως ο νόμος που τροποποιεί τους περί φορολογίας του εισοδήματος νόμους 2002 μέχρι 2019.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της δυνατότητας φοροαπαλλαγής στο 20% από ασφάλειες ζωής και άλλα προϊόντα που αφορούν ζητήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, Άγγελο Βότση, η συζήτηση για το δεύτερο  νομοσχέδιο θα συνεχιστεί τον νέο χρόνο ώστε να δοθεί ο χρόνος που ζήτησε η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς για να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις.

Αφορά την κατάργηση του υφιστάμενου περί χαρτοσήμων νόμου και νέο νομοσχέδιο για την επιβολή τελών χαρτοσήμου.

Ειδικότερα η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καλύπτει 35 κατηγορίες συναλλαγών και ότι η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου επιβολής των τελών χαρτοσήμου, την προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες του τρόπου που διεξάγονται οι συναλλαγές και κατά τα συνέπεια τη μείωση του διοικητικού κόστους στις επιχειρήσεις.

Τα έσοδα από το τέλος χαρτοσήμου κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα €40 εκ. ετησίως, ως εκ τούτου για την ώρα δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να καταργηθεί.

Της Ηρώς Ευθυμίου