You are here

Κίνητρα για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

19/03/2018 14:55

Νομοσχέδια που στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδυτικών ταμείων, τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Τα τρία νομοσχέδια αλλάζουν τα δεδομένα σε ότι αφορά τη φορολόγηση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, προκαλώντας επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων μελών της επιτροπής οικονομικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ελκυστικό πλαίσιο για την εγγραφή διευθυντικού στελέχους οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων, ως φορολογικός κάτοικος Κύπρου.

Με το πρώτο νομοσχέδιο προτείνεται η τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η σύσταση Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων αλλά και Ανοικτού Τύπου Συλλογικών Επενδύσεων στη Κύπρο και η προσέλκυση επενδυτών σε αυτά.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η ρύθμιση θα προσελκύσει ανώτερα διοικητικά στελέχη διαχειριστών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων ώστε να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, με θετικά συνεπακόλουθα για την οικονομία.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δυο τροποποιήσεις με την πρώτη να στοχεύει στο να μην αποδίδεται μόνιμη εγκατάσταση σε επενδυτές, για την επένδυσή τους σε διαφανείς οντότητες (common funds και partnerships) που δημιουργούνται με βάση τον περί Ανοικτού Τύπου Συλλογικών Επενδύσεων Νόμο και τον περί των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο.

Με τη δεύτερη τροποποίηση, καθορίζεται στο 8% με ελάχιστο καταβλητέο φόρο €10 χιλ. ετησίως, η φορολόγηση της αμοιβής επί της δημιουργίας υπεραξίας ατόμου, από εργοδότηση που ασκείται στη Δημοκρατία προς Διαχειριστή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ) ή προς εταιρεία στην οποία ο ΔΟΕΕ έχει αναθέσει δραστηριότητες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή κινδύνων του Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) που διαχειρίζεται.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το carried interest καταβάλλεται σε ανώτερα στελέχη διαχειριστών των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, και δικαιούχοι του ειδικού φορολογικού καθεστώτος είναι άτομα που πριν την έναρξη της ισχύς του τροποποιητικού νόμου δεν ήταν κάτοικοι της Δημοκρατίας, ξεκινούν εργοδότηση μετά την έναρξη της ισχύς του νόμου και ταυτόχρονα γίνονται κάτοικοι της Δημοκρατίας.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιείται ο περί Εκτάκτου Εισφοράς για Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμος έτσι ώστε να καταργηθεί ο ειδικός συντελεστής φορολόγησης της λογιζόμενης διανομής μερίσματος των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ) έτσι ώστε να επιτευχθεί ομοιόμορφη φορολόγηση των εν λόγω Οργανισμών.

Το τρίτο νομοσχέδιο σκοπεύει στην τροποποίηση του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμους έτσι ώστε να καταστεί υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης από τους Διαχειριστές των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, των Εταιρειών Διαχείρισης Ανοικτού Τύπου Συλλογικών Επενδύσεων και των γενικών συνεταίρων αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων, ως διαφανείς οντότητες για σκοπούς φορολόγησης των δικαιούχων των εισοδημάτων σε τέτοιους οργανισμούς. 

Μέχρι στιγμής δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης από τους διαχειριστές, ως εκ τούτου η πληροφόρηση που δηλωνόταν χαρακτηρίζεται ανεπαρκής. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρθηκε, επιδιώκει τη διαφάνεια στην παροχή πληροφόρησης προς βοήθεια και του τμήματος φορολογίας.

Βουλευτές απηύθυναν ερωτήματα σχετικά με το βαθμό αναγκαιότητας των ρυθμίσεων, τον έλεγχο στον οποίο θα υποβάλλονται οι εν λόγω οργανισμοί και το εύρος των δραστηριοτήτων τους.

Η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, σημείωσε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο η προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο καθώς οι εν λόγω οργανισμοί θα μπορούν να επενδύουν και στο εξωτερικό, αλλά να προσέρχονται για αδειοδότηση στην Κύπρο.

Όπως αναφέρθηκε, το αρχικό πλαίσιο νομοσχεδίων αποτελείτο από 4 νομοσχέδια ωστόσο, το ένα δεν προχώρησε λόγω του ότι κρίθηκε ότι εμπίπτει στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής, ότι δεν προκύπτει θέμα κρατικών ενισχύσεων με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Της Μαρίας Χαμπή