You are here

Μέτωπο για κατάργηση τελών κυκλοφορίας

29/06/2010 11:47
Κοινοβουλευτικό μέτωπο για κατάργηση των τελών κυκλοφορίας σχημάτισαν σήμερα τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ζητώντας αντιστάθμισμα για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών της βουλής εξετάζει πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων. Παρόμοιες προτάσεις είχαν εξεταστεί και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησαν λόγω δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Η ψήφιση πριν δέκα μέρες στη βουλή νέων φόρων στα καύσιμα αλλάζει τα δεδομένα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, υποστήριξε σήμερα ότι με την αύξηση των τιμών των καυσίμων το κράτος θα εισπράξει συνολικά €100 εκ. ,υπογραμμίζοντας ότι με τις νέες φορολογίες, το ΦΠΑ και το φόρο κατανάλωσης ενδεχομένως να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία €0,5 δισ.

Ο κ. Χριστοφόρου υποστήριξε ότι κάθε κύπριος πολίτης πληρώνει €1000 το χρόνο ως φόρο στα καύσιμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, χαρακτήρισε ως σωστό αντισταθμιστικό μέτρο που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας «να μην καταντήσουμε τα αυτοκίνητα τους φοροεισπράκτορες του κράτους».

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών, Μάκης Κωνσταντινίδης, υποστήριξε ότι στην Κύπρο κυκλοφορούν 750 χιλ. οχήματα ενώ κάθε όχημα αντιστοιχεί σε 1,28 κατοίκους, ποσοστό που θεωρείται από τα πιο ψηλά στην Ευρώπη.

Το κράτος εισπράττει €91 εκ. το χρόνο από τα τέλη αδειών κυκλοφορίας ενώ από την τελευταία αύξηση στο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα μαζί με το ΦΠΑ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία €73 εκ. Υπέδειξε παράλληλα ότι για να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας, πρέπει να αυξηθούν επιπλέον οι τιμές των καυσίμων.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής για το ποσοστό διακίνησης των χρημάτων που λαμβάνουν οι τράπεζες από την ηλεκτρονική ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας, ανέφερε ότι φθάνει το €0,5 εκ.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Θεοδοσίου τόνισε ότι το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να χάσει ούτε ένα σεντ γιατί όπως υποστήριξε τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει.

Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, για 80 χιλ. αυτοκίνητα δεν έχουν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας, 35 χιλ. από αυτά είναι αδρανοποιημένα οχήματα αλλά όπως εκτιμάται 40 χιλ-45 χιλ. οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς άδειες κυκλοφορίας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου