You are here

Μέτρα στην πορεία για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (2)

27/06/2002 16:32
Μάρκος Κυπριανού και Τάκης Κληρίδης υποβαθμίζουν τη σημασία της αύξησης του ελλείμματος

Οριστικά τη Δευτέρα ψηφίζεται το φορολογικό


Για τυπικούς νομοτεχνικούς λόγους αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα ψήφιση του πακέτου της φορολογικής μεταρρύθμισης ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Τη σχετική απόφαση έλαβαν σε πρωινή σύσκεψη οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ύστερα από σχετικό αίτημα του επίτιμου προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη το οποίο φαίνεται να στήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου. Σημειώνεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί το πρωί κατά τη διάρκεια ειδικής έκτακτης συνεδρίας, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα θα εκδοθεί ειδικό παράρτημα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ούτως ώστε η μεταρρύθμιση να έχει άμεση ισχύ την ίδια ημέρα, 1η Ιουλίου. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι βουλευτές μέλη της επιτροπής Οικονομικών λίγο πριν από την έναρξη της τελευταίας συνεδρίας με τον υπουργό Οικονομικών δεν γνώριζαν οτιδήποτε για την εξέλιξη αυτή.

Παράλληλα Τάκης Κληρίδης και Μάρκος Κυπριανού επιχείρησαν σήμερα να υποβαθμίσουν τη σημασία της δραματικής αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος, συνεπεία των τελευταίων τροποποιήσεων επί της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σε παρατήρηση ότι το 2004 το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον κατά £60 εκατ. σύμφωνα με πρόσφατες κοστολογήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Κληρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «γνωρίζοντας το τελικό αποτέλεσμα βουλή και κυβέρνηση είναι σε θέση να πάρουν εκείνα τα αναγκαία μέτρα στην εξέλιξη της πορείας της φορολογικής μεταρρύθμισης ούτως ώστε ο στόχος για σμίκρυνση σε μηδενική βάση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2004 να ισχύσει». Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών τονίζοντας ότι κάποια από τα κοινωνικά μέτρα δεν θα έπρεπε να περιληφθούν από την κυβέρνηση στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο περιορισμός του ελλείμματος όσο πιο κοντά γίνεται στα £10 εκ., προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα όταν θα ολοκληρωθούν όλοι οι υπολογισμοί επί του όλου πακέτου και στα όσα σήμερα οριστικά έχουν συμφωνηθεί θα γνωρίζουν όλοι το κόστος της μεταρρύθμισης. Κληθείς να πει αν η τελική συμφωνία ικανοποιεί τους στόχους του υπουργείου του ο Τάκης Κληρίδης σημείωσε με νόημα ότι «αυτό θα πρέπει να σχολιαστεί μετά την ψήφιση του πακέτου και όπως αυτό θα ψηφιστεί».

Παράλληλα ο Τάκης Κληρίδης απαντώντας σε ερώτηση για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής με αποτέλεσμα η ψήφιση να γίνει κυριολεκτικά την υστάτη (Δευτέρα, 1η Ιουλίου) ανέφερε ότι «δεν πρέπει να κοιτάζουμε πίσω αλλά να κοιτάζουμε μπροστά έχοντας υπόψη έστω και με την τελευταία αναβολή, ότι η ψήφιση θα γίνει τη Δευτέρα».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρία κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και βουλής συνεχίστηκε η συζήτηση πάνω σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα, ειδικά τα επιδόματα των συνταξιούχων και το επίδομα τέκνου. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και στα τελικά ποσά που συμφωνήθηκαν λέγοντας ότι αυτά θα ανακοινωθούν όταν γίνουν οι υπολογισμοί και διαμορφωθούν τα κόστα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργος Βασιλείου ο οποίος παρέστη και σήμερα στη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου λόγω της αναβολής για μερικά 24ωρα στη ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη