You are here

Νέες ρυθμίσεις για φορολογικές οφειλές

22/04/2021 14:52

Η Βουλή με 47 ψήφους υπέρ, μία εναντίον και δύο αποχές ψήφισε σε νόμο την πρόταση για τροποποίηση του περί διαδικασίας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών Νόμου.

Με τον νόμο παρέχεται η νέα δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις, σε οφειλέτες οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, προκάλεσε αντιδράσεις η αναφορά του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δύο εν ενεργεία βουλευτές έχουν χρησιμοποιήσει το σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι με βάση τους κανονισμούς, οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν τη σύγκρουση συμφέροντος. Τόσο ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, όσο και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας μιλώντας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, δήλωσαν ότι δεν έχουν σύγκρουση συμφέροντος.

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης εφαρμόστηκε ο κανονισμός και ρωτήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής αν έχουν σύγκρουση συμφέροντος.

Μετά την αναφορά του κ. Περδίκη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αντίστρεψε τα πυρά αναφερόμενος σε ανώτατο στέλεχος των Οικολόγων του οποίου διαγράφηκε μεγάλο ποσό χρέους, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση του γενικού ελεγκτή για ΠΕΠ του Συνεργατισμού.

Σημείωσε πως εάν συνάδελφος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον νόμο που ψηφίζει για να μην πληρώνει.

Απαντώντας, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως τόσο οι Οικολόγοι, όσο και το ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, έχουν καταθέσει εισηγήσεις, όπως ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, για την ανάθεση σε ελεγκτικό οίκο της εργασίας περαιτέρω διερεύνησης των στοιχείων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Νεοφύτου.

Άλλοι βουλευτές ζήτησαν να κατονομάσει τους δύο βουλευτές ο κ. Περδίκης, ενώ υπέδειξαν ότι πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί όταν ανοίγουμε το στόμα μας» και «να επιδεικνύουμε σεβασμό στις διαδικασίες».

Ποιους καλύπτει η νέα ρύθμιση

Με βάση την αναθεωρημένη πρόταση νόμου που ψηφίστηκε, οι ρυθμίσεις καλύπτουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους των οποίων ο κύκλος εργασιών για το έτος 2020 σε σύγκριση με το έτος 2019 έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Οι ρυθμίσεις καλύπτουν οφειλές που έχουν δημιουργηθεί για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 συνεχίζουν να καλύπτονται με βάση διατάξεις που ισχύουν στον υφιστάμενο νόμο και μεταφέρονται και στον προτεινόμενο νόμο, εφόσον οι οφειλέτες έχουν υποβάλει έγκαιρα αίτηση για ρύθμιση της φορολογικής τους οφειλής.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία που ορίζεται βάσει της οποίας πρόσωπο δύναται να προβεί σε ρύθμιση φορολογικής οφειλής που δημιουργήθηκε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 έχει παρέλθει (έντεκα μήνες από τον Φεβρουάριο του 2020).

Πρόσωπα δύναται να ρυθμίσουν οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 εντός περιόδου δώδεκα μηνών.

Το δικαίωμα για ρύθμιση φορολογικής οφειλής ή/και επιβληθείσας πρόσθετης επιβάρυνσης εστιάζεται στις ήδη υπάρχουσες οφειλές για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και δεν επεκτείνεται με κάθε νέα φορολογική οφειλή που ενδεχομένως να δημιουργηθεί μελλοντικά και αφορά την εν λόγω περίοδο.

Οποιεσδήποτε δόσεις δεν καταβλήθηκαν εντός της περιόδου που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2020 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν συνυπολογίζονται στις πέντε σωρευτικά παραλειπόμενες δόσεις βάσει των οποίων αυτοδίκαια ακυρώνεται η ρύθμιση, συνεπώς, επί της ουσίας, αυτές αγνοούνται και εμμέσως αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για αποπληρωμή των οφειλών.

Διαγραφή επιβαρύνσεων Μαρτίου – Μαΐου 2020

Εξάλλου, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να διαγραφούν οι χρηματικές και λοιπές επιβαρύνσεις για μη έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης, κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020.

Η νομοθεσία βασίστηκε στην αντικειμενική δυσκολία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν έγκαιρα στις πιο πάνω υποχρεώσεις, ένεκα της υποχρεωτικής αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19.

Της Μαρίας Χαμπή