You are here

Νέοι κανόνες για το ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

11/10/2021 19:07

Οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στην Κύπρο στις αγορές μέσω internet, σύμφωνα με εναρμονιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία σχετική με το ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο με άλλες χώρες.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, ρυθμίζει το ύψος του ΦΠΑ που θα πρέπει να καταβάλλει ο αγοραστής, το οποίο εξαρτάται από την χώρα όπου πραγματοποιείται η παραγγελία, αλλά και την χώρα στην οποία θα πρέπει να πληρώνει ο εμπορευόμενος το εισπραχθέν ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υιοθέτησης της ευρωπαϊκής οδηγίας ήταν η 31η Ιουλίου του 2021, ωστόσο το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον προηγούμενο μήνα και σήμερα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε για ακόμα μια φορά, την πάγια τακτική της κυβέρνησης να οδηγεί στην Βουλή δεκάδες ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, των οποίων οι προθεσμίες για ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία έχει παρέλθει προ πολλού.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών προνοεί ότι τα κράτη μέλη από την 1η Ιουλίου οφείλουν να επεκτείνουν την εφαρμογή του καθεστώτος που ήδη ισχύει για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες, σε μη υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους στην κοινότητα και σε ενδοκοινοτικές πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως.

Επίσης, προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να θέσουν παρόμοιο καθεστώς σε εφαρμογή και για εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Το ειδικό αυτό καθεστώς προβλέπει όπως μετέχουν στην είσπραξη ΦΠΑ και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι διευκολύνουν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών μέσω της χρήσης τέτοιου είδους ηλεκτρονικής διεπαφής.

Όπως εξήγησε λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών το νομοσχέδιο ρυθμίζει την είσπραξη του ΦΠΑ και τη σωστή απόδοση του στα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα είπε ότι από την 1η Ιουλίου του 2021 ο φόρος που θα καταβάλλεται για την αγορά αγαθών μέσω διαδικτύου θα είναι βάσει της χώρας όπου  βρίσκεται ο καταναλωτής. Δηλαδή ο υποκείμενος στο φόρο εμπορευόμενος θα πρέπει να υποβάλλει και να καταβάλλει τον φορολογικό συντελεστή που υπάρχει στην χώρα του καταναλωτή.

Πρόσθεσε πως στην βάση αυτή ο υποκείμενος που είναι εγγεγραμμένος σε διαφορετική χώρα με διαφορετικό φορολογικό συντελεστή έχει την ευχέρεια να εγγραφεί στο φορολογικό καθεστώς της χώρας του ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας και ανά τριμηνία να καταβάλλει στην εκάστοτε χώρα το ποσό που αναλογεί.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο καταργεί την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις, ενώ προβλέπει υποχρέωση τήρησης κατοχυρώσεων για περίοδο δέκα ετών, των φορολογούμενων που διευκολύνουν πωλήσεις μέσω πλατφόρμων κτλ.

Σημειώνεται ότι το ειδικό καθεστώς περιορίζεται στα €150 για εξ αποστάσεως πωλήσεις που εισάγονται από τρίτα κράτη, ενώ τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως τα καπνικά και τα αλκοολούχα εξαιρούνται.

Λειτουργός του Τμήματος Τελωνείου ανέφερε εξάλλου ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να εξασφαλιστούν τα έσοδα των κρατών χωρών σε σχέση με τις αγορές των καταναλωτών, με την ρύθμιση του πού επιβάλλεται και πού καταβάλλεται το ΦΠΑ στις περιπτώσεις αγοράς υπηρεσιών και αγαθών στα διάφορα κράτη μέλη.