You are here

Όχι Κ. Πετρίδη στο λαϊκισμό της βουλής

23/09/2020 06:48

Δεύτερη άρνηση έλαβε η επιτροπή οικονομικών σε σχέση με το αμφιλεγόμενο αίτημα βουλευτών να λάβουν ονομαστική λίστα με τα άτομα που έλαβαν φορολογικών απαλλαγών βάσει νομοθεσίας που η ίδια ψήφισε.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή οικονομικών προχώρησε στο πρωτόγνωρο βήμα να ζητήσει πρόσβαση σε ονομαστική λίστα ξένων που έχουν διεκδικήσει ή τύχει απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος κατά 50%. 

Το αντίστοιχο, δηλαδή, του να ζητήσει λίστα όσων έλαβαν, για παράδειγμα, φορο-απαλλαγή για εισφορές στο ΤΚΑ ή πληρωμές για ασφάλειες.

Σε επιστολή του προς την επιτροπή οικονομικών, ο υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης επικαλείται σχετική καθοδήγηση που έλαβε εκ μέρους της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και σημειώνει ότι «το υπουργείο οικονομικών σεβόμενο τη θέση της επιτρόπου και τον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων, αδυνατεί να προσκομίσει τον ονομαστικό κατάλογο που έχει ζητηθεί».

Με βάση την καθοδήγηση της επιτρόπου, όπως σημειώνεται, η παραχώρηση ονομαστικού καταλόγου για τον σκοπό της συζήτησης του σχετικού τροποποιητικού νομοσχεδίου που έχει ενώπιον της η επιτροπή, παραβαίνει την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων που καθιερώνει ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων.

Προστίθεται ότι η παραχώρηση στατιστικών που έχουν δοθεί στην επιτροπή οικονομικών πληροί την πιο πάνω αρχή και εξυπηρετεί τον προαναφερόμενο σκοπό.

Ο υπουργός οικονομικών επισημαίνει ότι το υπό αναφορά πλαίσιο απαλλαγής 50% της αμοιβής από εργοδότηση που ασκείται στη Δημοκρατία εάν κάποιος ήταν κάτοικος εκτός Δημοκρατίας πριν την έναρξη της εργοδότησης του και εάν τα εισοδήματά του υπερβαίνουν τις 100 χιλ. νομοθετήθηκε το 2011 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

«Επομένως το πλαίσιο ήδη υφίστατο», τονίζει ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο που εξετάζει η επιτροπή οικονομικών έχει σκοπό τη διεύρυνση του πλαισίου και στις περιπτώσεις όπου τα εισοδήματα εργαζόμενου που δεν ήταν κάτοικος στη Δημοκρατία, υπερέβησαν τις €100 χιλ. σε οποιοδήποτε από τα δύο φορολογικά έτη που έπονται του έτους εργοδότησής του στη Δημοκρατία.

Η επιστολή του κ. Πετρίδη, ακολουθεί ανάλογη επιστολή που έλαβε η επιτροπή εκ μέρους της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην οποία σημειώνεται ότι στην επιτροπή μπορούν να δοθούν στατιστικές ανώνυμες καταστάσεις.

Η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα εξεταστεί στην ουσία του, ανεξαρτήτως των ονομάτων, ενώ υποστήριξε την ανάγκη να παραχωρούνται κίνητρα για χρήση του σωστού φορολογικού πλαισίου της Δημοκρατίας και όχι για να να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε νομοσχέδιο για υπεκφυγή φορολογικών υποχρεώσεων.

Το θέμα αναμένεται να επανέλθει την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή