You are here

Παίρνουν εξουσίες ΦΠΑ από Εφοριακό Συμβούλιο

20/09/2022 07:11

Περιορισμό στις εξουσίες του Εφοριακού Συμβουλίου και επέκταση των εξουσιών του Εφόρου Φορολογίας, σχετικά με θέματα ΦΠΑ, προβλέπει νομοσχέδιο που τέθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση.

Αφορμή για την κατάθεση του τροποποιητικού νομοσχεδίου του «Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch, αποτέλεσαν αποφάσεις του Εφοριακού Συμβουλίου υπέρ μεγάλου τραπεζικού ιδρύματος, οι οποίες είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση και έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του κράτους.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, τέθηκε νομοσχέδιο που προνοεί την κατάργηση της εξουσίας του Εφοριακού Συμβουλίου να επιλαμβάνεται θέματα που αφορούν ΦΠΑ και την ανάθεση της αρμοδιότητας για όλα τα θέματα ΦΠΑ στον Έφορο Φορολογίας.

Η Επιτροπή Οικονομικών δεν προχώρησε όμως σε εξέταση του τροποποιητικού νομοσχεδίου καθώς επηρεαζόμενοι φορείς που διαφωνούν με τον σκοπό του προτεινόμενου νόμου, ανέφεραν ότι δεν ακολουθήθηκε, ως προνοείται, η εκ των προτέρων απαραίτητη δημόσια διαβούλευση.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, εισηγήθηκαν στους εμπλεκομένους όπως προχωρήσουν σε διαβούλευση επί του νομοσχεδίου και στη συνέχεια να επανατεθεί στη Βουλή για συζήτηση.

Σημειώνεται ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο του «Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», αφορά στην κατάργηση διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι οποίες παρέχουν το δικαίωμα στα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα να υποβάλουν ιεραρχική προσφυγή στο Εφοριακό Συμβούλιο πριν την υποβολή προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Οι σχετικές διατάξεις που διευρύνουν τις αρμοδιότητες του Εφοριακού Συμβουλίου, με τη θέσπιση ανεξάρτητης αρχής για εξέταση των ενστάσεων, ενσωματώθηκαν στην περί ΦΠΑ νομοθεσία το 2017, με σκοπό την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των φορολογούμενων και στο πλαίσιο ευρωπαϊκών συστάσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών όμως, η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων κατέδειξε ότι το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται με την πρακτική αυτή, διότι η περί ΦΠΑ νομοθεσία, η οποία βασίζεται στο κοινοτικό κεκτημένο απαιτεί τεχνογνωσία, που αποκτάται με τη συμμετοχή λειτουργών ΦΠΑ σε ομάδες εργασίας και γενικά στις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευκαιρία την οποία δεν έχουν τα μέλη του Εφοριακού Συμβουλίου.

Μάλιστα ανέφερε ότι, αποφάσεις του Εφοριακού Συμβουλίου αντίκεινται στην ερμηνεία που αποδίδει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα ΦΠΑ, και που δύνανται να καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία υπόλογη έναντι ευρωπαϊκών θεσμών.

Διαφωνούν ΚΕΒΕ και ΣΕΛΚ

Εκ μέρους του ΣΕΛΚ, ο πρόεδρος της Επιτροπής ΦΠΑ Χρίστος Χριστοδούλου, εξέφρασε την έντονη αντίθεση τους ως προς το σκοπό του νομοσχεδίου για την κατάργηση των υπό αναφορά εξουσιών του Εφοριακού Συμβουλίου, ενώ επεσήμανε ότι πάγια θέση τους είναι η ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητου δευτεροβάθμιου ελέγχου σε θέματα της ουσίας και νομιμότητας σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ.

Σε ότι αφορά στην επίκληση που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης για έλλειψη τεχνογνωσίας του Ευρωπαϊκού Δικαίου ΦΠΑ από το Εφοριακό Συμβούλιο, τη χαρακτηρίζει αβάσιμή, ανεδαφική και ανυπόστατη.

Ο κ. Χριστοδούλου τονίζει σε γραπτή ενημέρωση στην Επιτροπή Οικονομικών ότι με το ΦΠΑ να συνιστά την κατεξοχήν φορολογία επί των συναλλαγών, το αίσθημα δικαίου προς τους φορολογούμενους υπαγορεύει όπως αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε ένα αντικειμενικά ουδέτερο θεσμό όπως το Εφοριακό Συμβούλιο, για εξέταση των διοικητικών πράξεων του Τμήματος Φορολογίας, τόσο από άποψης ουσίας όσο και από απόψεως διαδικασίας

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της StockWatch, το ΚΕΒΕ ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών για τη διαφωνία του με την προτεινόμενη νομοθεσία, καθώς όπως αναφέρει το Εφοριακό Συμβούλιο συστάθηκε μετά από αίτημα του, με στόχο να διορθώσει μια σοβαρή αδυναμία του συστήματος που αφορούσε πολλές περιπτώσεις διαφωνιών και ενστάσεων μεταξύ του Τμήματος Φορολογίας και των φορολογουμένων, οι οποίες καθυστερούσαν υπερβολικά να ξεκαθαρίσουν, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και των δύο πλευρών.

Ο γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών ότι για τους ίδιους λόγους το 2017, επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητες του Εφοριακού Συμβουλίου, ώστε να περιλαμβάνουν και τις υποθέσεις του ΦΠΑ, απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των παραπόνων, αλλά και επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης αυτών των διαφορών, με οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Της Ελένης Χαραλάμπους