You are here

Παραμένει ο μηδενικός συντελεστής στα τρόφιμα

28/06/2002 13:55
Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους καταναλωτές για ΦΠΑ

Εισοδηματικά κριτήρια σε όλες τις παροχές


Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά η κυβέρνηση, αναφορικά με την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 13% από την ερχόμενη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα με μηδενικό συντελεστή, δεν επηρεάζονται καθόλου από τη αύξηση του ΦΠΑ και παραμένουν στο ίδιο μηδενικό ποσοστό φορολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, προειδοποιεί ότι στα πλαίσια αποφυγής φαινομένων κερδοσκοπίας, ότι η αύξηση του ΦΠΑ – στο 13% από το 10% - δεν αφορά τη κατηγορία προϊόντων που είχαν μηδενικό συντελεστή και κυρίως τη μεγαλύτερη εξ αυτών κατηγορία, δηλαδή των τροφίμων, οι τιμές των οποίων δεν θα επηρεασθούν καθόλου.

Ο κ. Κληρίδης σε δηλώσεις του το πρωί, ανέφερε ότι στις διαβουλεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ έχει παραχωρηθεί μεταβατικό στάδιο για την παραμονή του μηδενικού συντελεστή στα τρόφιμα, διάρκειας τουλάχιστον τριών χρόνων, χαρακτηρίζοντας το ως «μεγάλη επιτυχία» της Κύπρου. «Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα τα οποία καταναλώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους στα τρόφιμα, δεν έχουν οποιαδήποτε επίδραση» είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στις κυπριακές εταιρίες θα αφορά μόνο τα έτη 2003 και 2004 και θα αφορά τις εταιρίες με κέρδη πάνω ένα εκατομμύριο λίρες. Όπως εξήγησε ο Τάκης Κληρίδης η πρόνοια αυτή περιελήφθη στη φορολογική μεταρρύθμιση επειδή η λογιζόμενη διανομή μερίσματος δεν μπορεί να «αγγίζει» κάποιες εταιρίες τα δύο αυτά έτη. «Η λογιζόμενη διανομή μερίσματος, όπως είναι η νομοθεσία θα αγγίζει τις εταιρίες από το 2005 και μετά» διευκρίνισε, για να φέρει το συντελεστή στο 19,5% περίπου.

Πάντως, οι συντελεστές φορολόγησης για τον γνωστό ως εταιρικό φόρο, για τις εταιρίες Διεθνών Δραστηριοτήτων (υπεράκτιες) παραμένει στο 10%, με ισχύ από το 2003.

Ο κ. Κληρίδης, ανέφερε επίσης ότι δύο νομοθετήματα της μεταρρύθμισης, παρόλο που έχουν συμφωνηθεί δεν θα παραπεμφθούν προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα:

τα επιδόματα των πολυτέκνων και μάλλον οι αυξήσεις πάνω στις συντάξεις. Τα νομοθετήματα αυτά ενδέχεται να πάνε προς ψήφιση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν την Πέμπτη. Για τις συντάξεις θα δοθεί ένα εφάπαξ ποσό που θα καλύπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2002

Ο λόγος είναι να δοθεί στο υπουργείο Εργασίας και στον Αναλογιστή, να ολοκληρώσουν σχετική μελέτη που είναι έτοιμη στο τέλος του χρόνου, ώστε να αποφευχθούν κάποιες αδικίες. Διότι όπως είπε, σύμφωνα με την πρόταση των κομμάτων μέχρι 200 λίρες ένα ποσοστό κ.ο.κ. δημιουργούνταν αδικίες στο σημείο αλλαγής της κλίμακας των συντάξεων. Μιλώντας με συγκεκριμένους αριθμούς ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στη περίπτωση της κοινωνικής σύνταξης. Από τις 134 λίρες θα αυξηθεί στις 175 μηνιαίως, αλλά αυτή τη φορά θα τους δοθεί ένα εφάπαξ ποσό για ολόκληρο το εξάμηνο που θα ανέρχεται στις 270 λίρες.

Ανέφερε ότι με αρχή, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στο επίδομα των πολυτέκνων, κόμματα και κυβέρνηση συμφώνησαν ομόφωνα στην καθιέρωση οικονομικών κριτηρίων για όλες τις παροχές που προσφέρει το Κράτος, όπως εφαρμόζεται ήδη σε χορηγίες των δημοσίων βοηθημάτων από το Τμήμα Ευημερίας. «Δεν μιλάμε μόνο για μισθούς, αλλά για όλα τα εισοδήματα που μπορεί να έχει κάποιος» πρόσθεσε ο υπουργός.

Του Κυριάκου Κυριακίδη