You are here

Πληρωμές μέσω καρτών επιβάλλει νομοθεσία

10/09/2019 15:33

Τέρμα στη φοροδιαφυγή φιλοδοξεί να θέσει νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώνει όλες τις υπηρεσίες και εμπορευόμενους να αποδέχονται πληρωμές και μέσω καρτών, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες να πληρώνουν και ηλεκτρονικά (πιστωτική κάρτα), βρίσκεται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος ώστε να πάρει το δρόμο για τη βουλή προς έγκριση και εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΣΕΚ.

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν δημιουργεί την υποχρέωση στον καταναλωτή να πληρώνει με κάρτα, μόνο εάν το επιθυμεί.

Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο οικονομικών προωθεί και νομοσχέδιο για την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους πολίτες.

«Στόχος είναι οι φορολογικές αρχές να αποκτήσουν πλήρη εικόνα και αυξημένη δυνατότητα ελέγχου για το σύνολο του πληθυσμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκύψει φορολογική επιβάρυνση για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν τα αντίστοιχα εισοδήματα», τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε με την ηγεσία της ΣΕΚ και η αυξημένη έκπτωση στις συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία υγείας από το 1/6 του εισοδήματος στο 1/5 του εισοδήματος, είπε.

«Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020».

Κληθείς να απαντήσει εάν έχει υπολογιστεί το κόστος του μέτρου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κόστος γιατί στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών σε συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και ταμεία υγείας. Σίγουρα θα προκύψει ένα όφελος μέσω της δυνατότητας διεκδίκησης φορολογικής έκπτωσης και λόγω των αυξημένων συνεισφορών για το ΓεΣΥ και για το ΤΚΑ αλλά ο στόχος δεν είναι άλλος από την ενθάρρυνση της συμμετοχής των συμπολιτών μας», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο μέτρο παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να επενδύσουν σε συγκεκριμένα ταμεία ασφαλίσεων όπως είναι το ταμείο ΤΚΑ, τα ταμεία προνοίας και υγείας μέσα από μια ευδιάκριτη φορολογική ελάφρυνση η οποία θα στηρίξει και τα ταμεία αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Ο υπουργός οικονομικών ικανοποίησε όμως ακόμη ένα αίτημα της ΣΕΚ για μισθολογική αναβάθμιση των χαμηλόμισθων στο δημόσιο τομέα, όπως είναι οι βοηθοί γραφείου, οι οποίοι για πολλά χρόνια είναι καθηλωμένοι στη χαμηλότερη κλίμακα του δημοσίου χωρίς καμία προοπτική αναβάθμισης.

Το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ δήλωσε επίσης ότι «συζητήθηκε και ένα άλλο πάγιο αίτημα της ΣΕΚ το οποίο αναμένεται πως θα προωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά την ανάγκη μιας συγκροτημένης φορολογικής μεταρρύθμισης στη βάση της πράσινης φορολογίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για φοροελάφρυνση της εργασίας μέσα από τη φορολόγηση της ρύπανσης ώστε να δοθεί ανάσα ζωής στους εργαζόμενους αλλά την ίδια στιγμή να αποφορτιστεί και το κράτος από τη ρύπανση και τα πιθανά πρόστιμα που ενδέχεται να επιβάλλει η ευρωπαϊκή επιτροπή.

Από μέρους της ΣΕΚ, είπε ότι τέθηκε και το θέμα του τρόπου διαχείρισης των ταμείων υγείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτά τα ταμεία θα μετεξελιχθούν στη βάση του συσσωρευμένου ωφελήματος προς τους εργαζόμενους με τρόπο που δεν θα δημιουργείται ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο ΓεΣΥ.

Της Ηρώς Ευθυμίου