You are here

Προωθούν ποινικοποίηση ανείσπρακτων φόρων

30/06/2022 07:09

Την ποινικοποίηση της μη καταβολής των οφειλών στο φόρο εισοδήματος, προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, το υπουργείο θα καταθέσει σύντομα στη βουλή νομοσχέδιο το οποίο προνοεί την ποινικοποίηση της μη καταβολής των οφειλών στο φόρο εισοδήματος.

Ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Χρέους και Δίωξης του τμήματος φορολογίας Μιχάλης Π. Σταύρου, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «όσον αφορά τους ανείσπρακτους φόρους άμεσης φορολογίας, γίνονται ενέργειες ενίσχυσης των νομοθετικών αρμοδιοτήτων του Εφόρου Φορολογίας για ανάκτηση τους».

Διευκρίνισε ότι το ύψος των ανείσπρακτων φόρων ανέρχεται στα €2.760.066.140,00 και αφορούν κυρίως οφειλές επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και κατασκευών ενώ ένα ποσό της τάξης των €508.218.471,00 αφορά εκκρεμούσες φορολογικές ενστάσεις και προσφυγές.

Σημειώνεται επίσης ότι η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, δήλωσε στη βουλή πριν μερικούς μήνες ότι υπάρχει ένα ποσό της τάξης των €284 εκατ. ανείσπρακτων ενταλμάτων (πρόστιμα), τα οποία αφορούν κυρίως άτομα που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Σταύρου, ανέφερε επίσης ότι «το τμήμα φορολογίας αξιοποιεί τα εργαλεία που του παρέχει η φορολογική νομοθεσία μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των υφιστάμενων συστημάτων πληροφορικής και διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού».

Τόνισε ότι το τμήμα φορολογίας εργάζεται εντατικά σε συνεργασία με τον ανάδοχο που ανέλαβε την ανάπτυξη του Ενιαίου Συστήματος Φορολογικής Διαχείρισης για τη συμπερίληψη παραμέτρων λειτουργίας που θα συμβάλουν στη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας.  Στόχος, επεσήμανε, είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εργαλείων είσπραξης με αυτοματοποίηση διαδικασιών και στόχευση ενεργειών ανάλογα με το προφίλ συμμόρφωσης των οφειλετών».

Να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος αναδεικνύει για άλλη μια φορά το θέμα με εισήγηση του προς την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων εισοδήματος, σε δηλώσεις στη StockWatch τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει όλα τα παραθυράκια φοροδιαφυγής».

«Υπάρχουν λύσεις, απόφαση χρειάζεται» είπε και υπενθύμισε ότι το 2020 είχε κατατεθεί νομοσχέδιο στη βουλή για ποινικοποίηση της μη καταβολής του φόρου εισοδήματος το οποίο όμως αποσύρθηκε μετά από πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση.

Υποστηρίζει επίσης ότι η μη είσπραξη των οφειλών δημιουργεί ανισότητες και αδικίες ανάμεσα στους φορολογούμενους και επισημαίνει ότι η ΣΕΚ εισηγείται και την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα «εάν το κράτος καταφέρει να εισπράξει αυτό που του ανήκει τότε θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί καλύτερη κοινωνική πολιτική».

Της Ηρώς Ευθυμίου