You are here

Προς νέα εξάμηνη παράταση για ληξιπρόθεσμες οφειλές

18/06/2018 16:01

Το τέλος της προθεσμίας υποβολής αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το τμήμα φορολογίας, τρέχει να προλάβει η βουλή εξετάζοντας πρόταση νόμου για νέα εξάμηνη παράταση.

Την πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, εξέτασε η επιτροπή οικονομικών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενόψει της λήξης της τρέχουσας προθεσμίας στις 30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλή έχει ήδη ψηφίσει εξάμηνη παράταση τον περασμένο Ιανουάριο κατόπιν πρότασης νόμου που επίσης προήλθε από τον κ. Μυριάνθους. Αυτή θα είναι η τρίτη παράταση που θα δοθεί στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που ψηφίστηκε αρχικά από τη βουλή στις αρχές του 2017 και τέθηκε σε εφαρμογή στα μέσα του ίδιου έτους.

Η νέα πρόταση αφορά παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, μέχρι το τέλος του έτους, στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Με την παράταση οι φορολογούμενοι, τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα, δεδομένου ότι έχουν συμπληρώσει τις φορολογικές τους δηλώσεις για όλα τα έτη μέχρι το 2015, θα μπορούν μέχρι και το τέλος του 2018, να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για αυτά τα έτη.

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τμήμα φορολογίας μπορεί να γίνει είτε με εφάπαξ αποπληρωμή των οφειλών, είτε με δόσεις ενώ αναλόγως της ρύθμισης οι φορολογούμενοι μπορούν να επωφεληθούν έκπτωσης στους τόκους και τις επιβαρύνσεις, που φτάνει μέχρι και το 95%.

Στα €69 εκ. οι εκπτώσεις τόκων και επιβαρύνσεων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στην επιτροπή οικονομικών εκ μέρους του βοηθού εφόρου φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, στο τμήμα φορολογίας υπάρχουν 11,8 χιλ. ενεργές ρυθμίσεις στη βάση του σχεδίου ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τις οποίες ρυθμίζονται αρχικές οφειλές €395 εκ.

Το ποσό που έχει εισπραχθεί ή αναμένεται να εισπραχθεί, φτάνει στα €326 εκ. , σημείωσε ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι από τη ρύθμιση προκύπτει όφελος €69 εκ. για τους φορολογούμενους.

Από το σύνολο των αιτητών για το σχέδιο, περίπου το 50% επέλεξαν την εφάπαξ αποπληρωμή , με μία δόση, όπως ανέφερε, με τους βουλευτές να ζητούν περαιτέρω πληροφόρηση σε σχέση με τους φορολογούμενους που έκαναν αυτή την επιλογή.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι έχει σημασία ποιοί επέλεξαν αυτή τη μέθοδο, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο μετατρέπεται σε κούρεμα φορολογίας.

Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην επιτροπή οικονομικών ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, ένα μεγάλο μέρος των εφάπαξ ρυθμίσεων έγινε από μεγάλους οφειλέτες μέσω των τραπεζών.

Εξήγησε ότι ενώπιον του τμήματος φορολογίας έρχονται αιτήματα για απελευθέρωση ακινήτων από τα memo του τμήματος, ώστε να μπουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ανταλλαγής χρέους με ακίνητα.

Στο πλαίσιο της διαγραφής δανείων, ένα μέρος των ρυθμίσεων οφειλών έχουν πληρωθεί με χρηματοδότηση των τραπεζών, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, ο οποίος σημείωσε πως αυτό δεν είναι κακό καθώς όπως υποστήριξε, δείχνει πως η νομοθεσία βοηθά στις αναδιαρθρώσεις και στο χειρισμό των ΜΕΔ.

Πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται ειδικότερα σε περιπτώσεις επιχειρηματιών ανάπτυξης γης οι οποίοι έχουν αρκετά ακίνητα και προβαίνουν στην εν λόγω διαδικασία για αφαίρεση των memo, ώστε να μπορούν να προβούν σε αναδιάρθρωση.

 

 

Της Μαρίας Χαμπή