You are here

Προς παράταση προθεσμίας για φορολογικές δηλώσεις

12/03/2022 06:00

Παράταση τεσσάρων μηνών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων εταιρειών και προσώπων που υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία, προβλέπουν δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν την Πέμπτη ενώπιον της  Βουλής.

Οι προτάσεις, εισηγητής των οποίων είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναμένεται να εξεταστούν από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Σκοπός των προτάσεων, σύμφωνα με τον εισηγητή, είναι διευκολυνθεί η συμμόρφωσή των φορολογουμένων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις προβλέπουν τροποποίηση του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ώστε η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης εκ μέρους προσώπου που έχει υποχρέωση να τηρεί λογιστικά βιβλία και αρχεία και να ετοιμάζει λογαριασμούς που ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτή (ΤΦ1), αλλά και εκ μέρους των εταιρειών (ΤΦ4),  για το φορολογικό έτος 2020, να μετατεθεί από την 31η Μαρτίου 2022 στην 31η Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με τις αιτιολογικές εκθέσεις, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η νόσος COVID-19, καθώς και της κρίσης που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αυτές επιφέρουν.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων μπορούν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους μέχρι την 31η Μαρτίου 2022,  ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη Νομοθεσία επιβαρύνσεις.

Ε.Χ.