You are here

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στη φορολόγηση κουπονιών

10/05/2019 17:06

Εναρμονιστικά νομοσχέδια και κανονισμούς αναφορικά με την φορολογική αντιμετώπιση των κουπονιών και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως, ψήφισε η βουλή.

Με τον πρώτο νόμο περί φόρου προστιθέμενης αξίας που ενέκρινε σήμερα η βουλή εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με τον φορολογικό χειρισμό των κουπονιών οι οποίες καθορίζουν νέα ερμηνεία για τον όρο «κουπόνι», καθώς και διάφορες κατηγορίες κουπονιών για σκοπούς απόδοσης φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), όπως είναι το κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού και το κουπόνι πολλαπλών σκοπών.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής οικονομικών, τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα που μεταβιβάζουν κουπόνια θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν πότε υφίσταται αντικείμενο του φόρου και σε τέτοια περίπτωση θα καθορίζουν και τη φορολογητέα αξία για σκοπούς ορθού υπολογισμού του φόρου.

Με το δεύτερο νόμο περί φόρου προστιθέμενης αξίας, τροποποιείται το ειδικό καθεστώς παροχής υπηρεσιών με τη μείωση του διοικητικού κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων που παρέχουν περιστασιακά τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα σε κράτη μέλη.

Με τους πρώτους κανονισμούς εισάγονται ρυθμίσεις που διέπουν τους κανόνες τιμολόγησης αναφορικά με τον τόπο παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών και με τους δεύτερους κανονισμούς εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με το ειδικό καθεστώς για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες από μη εγκατεστημένα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων στην επιτροπή οικονομικών, με αυτά επιτυγχάνεται εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΦΠΑ για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως, καθώς και την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των κουπονιών για σκοπούς ΦΠΑ σε όλα τα κράτη μέλη.

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται, διασφαλίζεται η αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, η μη επιβολή διπλής φορολόγησης, η μη φορολόγηση, καθώς και η μείωση του κινδύνου φοροαποφυγής.

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των σχεδίων νόμου καθορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2019.

 

Μ.Χ.