You are here

Ρύθμιση για καταβολή €300 εκ. ΦΠΑ σε έξι δόσεις

19/10/2020 11:56

Πρόταση νόμου για την καταβολή του ΦΠΑ σε ισόποσες δόσεις, εξέτασε σήμερα η επιτροπή οικονομικών. Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει οφειλές ΦΠΑ που ανέρχονται στα €300 εκ.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε εκ μέρους της βουλευτού του ΔΗΚΟ και προέδρου της επιτροπής οικονομικών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και προέβλεπε καταβολή του ΦΠΑ σε δύο ισόποσες δόσεις.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών, συμφωνήθηκε όπως η πρόταση τροποποιηθεί, ώστε να προβλέπει καταβολή του ΦΠΑ σε έξι ισόποσες δόσεις.

Την εισήγηση για αύξηση των δόσεων κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο λόγω και των δυσκολιών που επιφέρει η πανδημία.

Με βάση την εισήγηση που υιοθετήθηκε οι δόσεις θα είναι καταβλητέες μέχρι την 10η Νοεμβρίου η πρώτη δόση, μέχρι 10 Δεκεμβρίου η δεύτερη δόση, μέχρι 10 Ιανουαρίου η τρίτη δόση, μέχρι 10 Φεβρουαρίου η τέταρτη δόση, μέχρι 10 Μαρτίου η πέμπτη και μέχρι 10 Απριλίου η έκτη  και τελευταία δόση.

Σύμφωνα με την πρόταση, η καταβολή των δόσεων θα γίνει χωρίς την επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης ύψους 10%.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένσταση στην ρύθμιση του ΦΠΑ μέσω έξι ισόποσων δόσεων.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής, μέχρι τον Νοέμβριο αναμένονταν εισπράξεις φόρου προστιθέμενης αξίας ύψους €300 εκ.

Το υπουργείο οικονομικών σημείωσε ότι με βάση την πρόταση, το εν λόγω ποσό θα εισπραχθεί με έξι δόσεις.

Στην επόμενή της συνεδρίαση η επιτροπή οικονομικών αναμένεται να εξετάσει το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου.

M.X.