You are here

Στα €173 εκ. το κόστος φοροαπαλλαγών για το κράτος

10/10/2018 06:32

Φορολογικές απαλλαγές €173 εκ. αναμένεται να λάβουν το 2019 οι φορολογούμενοι, κυρίως με τη χρήση προνοιών που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

Στον προϋπολογισμό του 2018, το αντίστοιχο ποσό είχε υπολογιστεί στα €168 εκ. Όπως σημειώνεται, στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν θεσπιστεί οι περισσότερες περιπτώσεις φορολογικών δαπανών.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019, συνολικό ποσό €172,7 εκ. αναμένεται να διαφύγει των εσόδων του κράτους από φορολογούμενους με τις απώλειες να προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (διαφυγόν ποσό €141 εκ.).

Ταυτόχρονα, €26 εκ. αναμένεται ότι δεν θα εισπραχθούν από τον εταιρικό φόρο καθώς και €700 χιλ. από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα.

Στον προϋπολογισμό καταγράφονται επίσης, απώλειες €5 εκ. από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και συγκεκριμένα από τις εφάπαξ αφαιρέσεις από το φορολογητέο κέρδος που δημιουργείται επί της πώλησης ακινήτου.

Με βάση τα στοιχεία που παραχωρούνται μέσω του προϋπολογισμού, ο μέγιστος αριθμός φορολογουμένων που κάνουν χρήση των φορολογικών δαπανών φθάνει συνολικά στις 393,9 χιλ.

Οι περισσότεροι (190,8 χιλ.) κάνουν χρήση των εκπτώσεων για ασφάλειες ζωής και εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το αντίστοιχο ποσό να φτάνει στα €80 εκ. Πιο αναλυτικά, 116,9 χιλ. διεκδικούν ασφάλειες ζωής, 190,8 χιλ. εισφορές στο ΤΚΑ και 113,1 χιλ. εισφορές σε διάφορα ταμεία.

Στην ίδια κατηγορία είναι η διεκδίκηση δωρεών και συνδρομών ύψους €11 εκ. από συνολικά 176,6 χιλ. φορολογούμενους. Αναλυτικά 160,3 χιλ. διεκδικούν δωρεές, 88,5 χιλ. εισφορές σε συντεχνίες και 29,4 χιλ. επαγγελματικές συνδρομές.

Καταγράφονται επίσης, διαφυγόντα έσοδα €20 εκ. από σχεδόν 5 χιλ. φορολογούμενους σε σχέση με συντάξεις με μειωμένο φορολογικό συντελεστή από το εξωτερικό και συντάξεις που εξαιρούνται της φορολόγησης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 16,9 χιλ. φορολογούμενοι που κάνουν χρήση της φορολογικής δαπάνης για έκπτωση από εισόδημα ενοικίων και κεφαλαιουχικών εκπτώσεων με το διαφυγόν ποσό να ανέρχεται στα €20 εκ. ενώ, άλλα €10 εκ. διαφεύγουν από απαλλαγές μισθών από πρώτη εργοδότηση στην ΚΔ.

Δύσκολος ο υπολογισμός του κόστους

Στην έκθεση ανάλυσης φορολογικών δαπανών, καταγράφονται οι δυσκολίες που προκύπτουν σε ότι αφορά την συσσώρευση στοιχείων για τον υπολογισμό του κόστους των φορολογικών δαπανών, για το κράτος.

Σημειώνεται συγκεκριμένα, ότι η αποτίμηση του κόστους των φορολογικών δαπανών παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον εννοιολογικό προσδιορισμό του όρου «φορολογικές δαπάνες», αλλά κυρίως με την έλλειψη στοιχείων.

Προστίθεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις φορολογικών απαλλαγών, που παρέχονται σε νομικά πρόσωπα, υπάρχει αδυναμία καταγραφής της απώλειας φορολογικών εσόδων λόγω του ότι τα αφορολόγητα έσοδα και οι δαπάνες των επιχειρήσεων, αναγράφονται στα βιβλία που τηρούν αλλά δεν αποτυπώνονται στις σχετικές δηλώσεις εισοδήματος. Επίσης, λόγω έλλειψης συγκριτικών στοιχείων υπάρχει αδυναμία εκτίμησης της απώλειας εσόδων στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως αναφέρεται.

Εξαιρετικά δυσχερής χαρακτηρίζεται ο υπολογισμός του κόστους των φορολογικών δαπανών που αφορούν στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, λόγω του ότι η σχετική διαδικασία καταγραφής τους απαιτεί αρκετό χρόνο από τα μηχανογραφικά συστήματα του τμήματος Κτηματολογίου και ακολούθως να ποσοτικοποιηθεί η φορολογική δαπάνη.

Επίσης, όπως αναφέρεται δεν μπορούν να υπολογιστούν οι οποιεσδήποτε φορολογικές δαπάνες προκύπτουν από αναδιαρθρώσεις δανείων και τις ειδικές διατάξεις απαλλαγής μέχρι το 2017, λόγω του ότι η σχετική διαδικασία δεν υποστηρίζεται στο παρόν στάδιο μηχανογραφικά.

Σημαντικές δυσκολίες σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει και η εκτίμηση του κόστους – απώλειας φορολογικών εσόδων – από την εφαρμογή των απαλλαγών, εξαιρέσεων και μειωμένων συντελεστών στον τομέα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος των απαλλαγών αυτών δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, καθώς οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και κατά συνέπεια δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός του ύψους του ΦΠΑ που θα αναλογούσε στις πωλήσεις τους, εάν είχαν υπαχθεί στο φόρο, αλλά ούτε και το ύψος του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις εισροές τους.

Επισυνάπτεται η Έκθεση Ανάλυσης Φορολογικών Δαπανών.

Της Μαρίας Χαμπή