You are here

Στην τσιμπίδα του ΦΠΑ τα κουπόνια

18/02/2019 17:10

Τη φορολόγηση κουπονιών προβλέπουν νομοθετήματα που προωθεί η εκτελεστική εξουσία, προς εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με υποχρεώσεις που απορρέουν από το φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως.

Τα νομοθετήματα στοχεύουν σε εναρμόνιση με οδηγία με την οποία ρυθμίζεται η ομοιόμορφη αντιμετώπιση των κουπονιών για σκοπούς ΦΠΑ σε όλα τα κράτη μέλη, για αποφυγή των ασυνεπειών και της στρέβλωσης του ανταγωνισμού, τη διπλή ή μη φορολόγηση και τη μείωση των κινδύνων της φοροαποφυγής με τη θέσπιση ειδικών κανόνων.

Τα κράτη μέλη είχαν υποχρέωση για εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω οδηγίας από 1.1.2019.

Για την υιοθέτηση της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία χρειάζεται η προσθήκη νέου άρθρου 42Β και νέου Δέκατου Τέταρτου Παραρτήματος στον νόμο περί ΦΠΑ, όπου θα καθορίζεται εναρμονισμένη ερμηνεία του όρου «κουπόνι», «κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού», «κουπόνι πολλαπλών σκοπών» και οι ειδικοί κανόνες, όπως προβλέπονται στην κοινοτική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, ως «κουπόνι» ορίζεται ένα μέσο για οποίο υπάρχει υποχρέωση αποδοχής του ως ανταλλάγματος ή μέρους ανταλλάγματος για μια παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και όπου τα αγαθά που θα παραδοθούν ή οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν ή οι ταυτότητες των ενδεχόμενων προμηθευτών αναγράφονται είτε στο ίδιο το μέσο είτε στη σχετική τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένων των όρων και των προϋποθέσεων χρήσης αυτού του μέσου.

Ως «κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού» θεωρείται το κουπόνι, όταν ο τόπος παράδοσης των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών που αφορά το κουπόνι και ο ΦΠΑ που οφείλεται για τα εν λόγω αγαθά ή υπηρεσίες είναι γνωστά κατά το χρόνο έκδοσης του κουπονιού. Ως «κουπόνι πολλαπλών σκοπών» νοείται ένα κουπόνι διαφορετικό από το κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού.

Περαιτέρω, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επιδιώκεται η συμμόρφωση με οδηγία που διορθώνει διατάξεις προηγούμενης οδηγίας όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από το φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως.

Επίσης, με την οδηγία βελτιώνεται το ειδικό καθεστώς με τη μείωση του διοικητικού κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν περιστασιακά τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ραδιοφωνικές υπηρεσίες και τηλεοπτικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες σε μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα σε κράτη μέλη.

Για σκοπούς εναρμόνισης με τις διατάξεις των πιο πάνω οδηγιών, η κυβέρνηση προωθεί τέσσερα διαφορετικά νομοθετήματα, τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμο του 2019, τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμο του 2019, τους περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμούς του 2019 και τους περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικό Καθεστώς για Τηλεπικοινωνιακές, Ραδιοφωνικές και Τηλεοπτικές ή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες που παρέχονται από Μη Εγκατεστημένα Υποκείμενα στο Φόρο Πρόσωπα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμούς του 2019.