You are here

Τ. Κληρίδης: Η εισαγωγή κριτηρίων πρόταση των κομμάτων

03/07/2002 10:43
ΣΕΚ – ΠΑΣΥΔΥ και υπουργός Οικονομικών στη «SW»

Εμμονή στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους


Αποφασισμένες να αγωνιστούν για διαγραφή της εισαγωγής κριτηρίων για την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου και μετά από τυχόν ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου (που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Παρασκευή) είναι η ΣΕΚ και η ΠΑΣΥΔΥ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η αρχή εισοδηματικών κριτηρίων θα επεκταθεί και σε άλλες χορηγίες, υποδεικνύοντας ότι αυτό αποτελεί ΟΜΟΦΩΝΗ θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Παράλληλα, ο Τάκης Κληρίδης με τη φράση «ουδέν σχόλιο» απέφυγε να σχολιάσει την έντονη διαμαρτυρία του ΚΕΒΕ για την επιβολή φόρου 2% στις επιχειρήσεις, αλλά και την πρόθεση του Συνδέσμου να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε δηλώσεις τους στη Stockwatch, ύστερα από τη χθεσινή απογευματινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, Δημήτρης Κιττένης και Τάκης Κληρίδης επέμειναν στις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους. Ο ΓΓ της ΣΕΚ χαρακτήρισε ως «κοινωνική αδικία και κατάφωρη παραβίαση σε βάρος της εργατικής τάξης και σε βάρος των μισθωτών» την εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων στη χορηγία του επιδόματος τέκνου. Ο κ. Κιττένης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά αυτοτελώς εργαζομένων αλλά και της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι με τη νέα ρύθμιση τιμωρούνται όσες οικογένειες εργάζονται και οι δύο σύζυγοι και «επιβραβεύονται εκείνοι οι οποίοι μπορούν και φοροδιαφεύγουν» προσθέτοντας ότι όχι μόνον θα πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους μισθωτούς, αλλά και θα παίρνουν επιπρόσθετα και το επίδομα.

Ο κ. Κιττένης δήλωσε στη «SW» ότι ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ απέστειλαν νέο υπόμνημα στους αρχηγούς των κομμάτων με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους για την εισαγωγή κριτηρίων. «Θα αγωνιστούμε για τη διαγραφή της συγκεκριμένης πρόνοιας μέχρι την ψήφιση της σε νόμο, αλλά και μετά (και εφόσον) που θα καταστεί νόμος του Κράτους», σημείωσε.

Ο ηγέτης της ΣΕΚ επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης βρίσκει τη συντεχνία του «ικανοποιημένη», παραδεχόμενος ότι ο πολίτης, τα φυσικά πρόσωπα, «θα έχουν σοβαρές φοροελαφρύνσεις που θα μπορέσουν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το βιοτικό του επίπεδο, παρά την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης». Πρόσθεσε ότι η διαφωνία της ΣΕΚ περιορίζεται στην εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς, προς τα κόμματα (ΔΗΣΥ) που φαίνεται να υπαναχώρησαν μπροστά στις αντιδράσεις που σημειώνονται, ότι η συμφωνία επετεύχθη ύστερα πρόταση και επιμονή των ίδιων των κομμάτων. «Έχουμε συμφωνήσει μαζί με τα κόμματα ότι η αρχή εισοδηματικών κριτηρίων θα επεκταθεί και σε άλλες χορηγίες» ( π.χ. φοιτητές) είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη