You are here

Τελωνείο: Αύξηση ποινών και νέα εισπρακτικά όπλα

15/04/2021 06:49

Διαδικασία δήμευσης και κατάσχεσης ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία για οφειλόμενους δασμούς και φόρους, καθώς και αύξηση ποινών, προβλέπει μεταξύ άλλων, εναρμονιστικό νομοσχέδιο μέσω του οποίου τροποποιείται ο τελωνειακός κώδικας.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται επισήμως σήμερα στη Βουλή, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013, με τον οποίο θεσπίστηκε ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας και τους συμπληρωματικούς του Κανονισμούς.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται παράλληλα, καλύτερη και αποτελεσματικότερη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας με την τροποποίηση διατάξεων και προσθήκη νέων διατάξεων, όπως οι διατάξεις που αφορούν την αύξηση των ποινών και τον τρόπο εκτέλεσης των αποφάσεων του Τμήματος Τελωνείων στα πλαίσια της είσπραξης οφειλόμενων δασμών, φόρων και άλλων ποσών.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται διαδικασία για δήμευση και κατάσχεση ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και για εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία για οφειλόμενους δασμούς και φόρους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα, για την τοποθέτηση δημευθέντων εμπορευμάτων σε τελωνειακό μουσείο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να γίνεται διάθεση δημευθέντων εμπορευμάτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, σημειώνεται ότι διενεργήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι είχαν εκφράσει ορισμένες ανησυχίες σε σχέση με συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου, οι οποίες έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν στο κείμενο.

Σημειώνεται ειδικότερα, ότι το τμήμα τελωνείων αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων φορέων, περιέλαβε στο νομοσχέδιο (άρθρο 52) πρόνοια για μη επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης 10%, σε περιπτώσεις εκούσιας αποκάλυψης που γίνεται σε χρόνο που προηγείται οποιουδήποτε ελέγχου, από τον οποίο δυνατό να προκύψει εκ των υστέρων βεβαίωση τελωνειακής οφειλής ή και άλλης τελωνειακής οφειλής.

Προστίθεται πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παραπεμφθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για να εξεταστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Της Μαρίας Χαμπή