You are here

Θα επαναφέρουν νομοσχέδια για ληξιπρόθεσμες οφειλές

16/02/2021 15:54

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα επαναφέρει νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επισκέφθηκε μικρομεσαία επιχείρηση στο κέντρο της Λευκωσίας. Κατά την επίσκεψη, ο κ. Νεοφύτου συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο για την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο κ. Νεοφύτου, συνεχάρη αρχικά τον επιχειρηματία και κάθε επιχειρηματία που μέσα από αυτές τις πολλές δυσκολίες, «κρατιέται».
 
«Δεν μπορούμε να έχουμε οικονομία αν δεν έχουμε την υγεία μας αλλά και δεν μπορούμε να έχουμε την υγεία μας χωρίς να έχουμε τα οικονομικά μέσα», είπε ο κ. Νεοφύτου και τόνισε πως γι' αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στη συνέχεια πως πέραν των μέτρων στήριξης στους εργαζόμενους, πέραν δύο εφάπαξ βοηθημάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέραν της αναστολής του ΦΠΑ, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα επαναφέρει νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 
«Πολλοί συμπατριώτες μας, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν λόγω της πανδημίας να πληρώσουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις του 2019 ή του 2020, όπως παράλληλα και οφειλές στον φόρο εισοδήματος ή άλλες οφειλές στο κράτος λόγω του ότι έμειναν κλειστοί αρκετό διάστημα», είπε.
 
Έστειλε το μήνυμα πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΔΗΣΥ έρχεται με νομοσχέδια για τη ρύθμιση όλων αυτών των οφειλών δίδοντας τους ένα περιθώριο 60 μηνιαίων δόσεων για ελάφρυνση τους. Την ίδια ώρα, συνέχισε, σημειώνουμε πως το κάθε κίνητρο για να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπόρεσαν λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών λόγω της πανδημίας να πληρώσουν τις υποχρεώσεις, δεν θα γίνεται αντικίνητρο σε όλους τους συνεπείς και συνετούς που πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις τους, τις οφειλές τους.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως πρέπει να στέλνουμε θετικά μηνύματα γιατί όλα στην οικονομία είναι συνδεδεμένα. Πρέπει, είπε, με προσεκτικό τρόπο να αποφύγουμε το τρίτο κύμα πανδημίας και «όπως η χώρα μας είναι η 5η  καλύτερη στον κόσμο στη διαχείριση της πανδημίας, να συνεχίσουμε. Γιατί αυτό είναι το διαβατήριο για ανοίξει η οικονομία», πρόσθεσε.
 
Τέλος, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την αισιοδοξία του πως και με τον εμβολιασμό αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, όπως η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις «αλλά και το πείσμα που έχουμε ως Κύπριοι θα τα ξανά καταφέρουμε. Αυτή η μεγάλη, η τωρινή παγκόσμια πρόκληση είναι ακόμα μια ευκαιρία για το λαό μας και τον τόπο μας να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί», είπε και κατέληξε διαβεβαιώνοντας του μικρομεσαίους επιχειρηματίες πως θα είναι πάντα δίπλα τους.
 
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είπε μεταξύ άλλων πως το πλέον σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, ήταν η ρύθμιση στην καταβολή του ΦΠΑ.

«Αυτό που παραμένει κ. Πρόεδρε είναι σίγουρα η καταπολέμηση της πανδημίας, κατανοούμε ότι πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να το καταφέρουμε τούτο. Είναι πολύ σημαντικό και άλλοι τομείς όπως η εστίαση να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο, να γίνει ρύθμιση για τους γάμους, τη συνάθροιση των ατόμων, τις δεξιώσεις», είπε.