You are here

Θέλουν κίνητρα για χρήση φορολογικού πλαισίου

21/09/2020 14:26

Την ανάγκη να δίνονται κίνητρα για να χρησιμοποιείται το σωστό φορολογικό πλαίσιο της κυπριακής Δημοκρατίας και όχι να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε νομοσχέδιο για υπεκφυγή φορολογικών υποχρεώσεων, υπογράμμισε η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η κ. Ερωτοκρίτου, σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που επεκτείνει φορολογικά κίνητρα που θεσπίστηκαν το 2012 και αφορούν απαλλαγή από φόρο εισοδήματος κατά 50% για άτομα με εισοδήματα άνω των €100 χιλ.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν συζητήθηκε σήμερα στην συνεδρίαση της επιτροπής, προβλέπει την επέκταση των φορολογικών κινήτρων για δέκα έτη αντί πέντε που ισχύει μέχρι στιγμής.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί ως πρώτο θέμα συζήτησης στην συνεδρία της ερχόμενης Δευτέρας, με την κ. Ερωτοκρίτου να σημειώνει ότι η επιτροπή θα εξετάσει την ουσία του νομοσχεδίου, ανεξαρτήτως ονομάτων.

 «Θα εξετάσουμε αυτό το νομοσχέδιο στην ουσία του, κατά πόσον αυτές οι ρυθμίσεις είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εσόδων που πρέπει να έχει από όλους τους φορολογούμενους πολίτες και όλους τους φορολογικούς κάτοικους της Κύπρου», είπε.
 
Σχολιάζοντας το αίτημα βουλευτών του ΑΚΕΛ για κατάθεση ονομαστικού καταλόγου ατόμων που είχαν αξιοποιήσει τις εν λόγω ρυθμίσεις, είπε ότι έχει τεθεί ενώπιον της επιτροπής επιστολή της επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία καταλήγει ότι δεν μπορούν να δοθούν τα προσωπικά στοιχεία αυτών των ανθρώπων καθότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τους νόμους που διέπουν τα προσωπικά δεδομένα.
   
Αναφερόμενη στη θέση του ΔΗΚΟ σε ότι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για να χρησιμοποιείται το σωστό φορολογικό πλαίσιο της κυπριακής Δημοκρατίας για να προσελκύουμε εταιρείες και άτομα από το εξωτερικό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε νομοσχέδιο για να μπορούν να υπεκφεύγουν κάποιοι των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

Της Μαρίας Χαμπή