You are here

Ζητούν κατευθυντήριες γραμμές για φορολογική εναρμόνιση

21/09/2020 18:22

Την ετοιμασία κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας ζητά η επιτροπή οικονομικών, πριν προωθήσει προς ψήφιση σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο.
 
Το νομοσχέδιο που σε παλαιότερες συζητήσεις της επιτροπής είχε χαρακτηριστεί από εκπροσώπους του δικηγορικού συλλόγου ως προσπάθεια «ενιαίου φορολογικού συντελεστή, από άλλη πόρτα», επανήλθε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών με βουλευτές να εκφράζουν επικρίσεις για το ότι δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί σχετικές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί σε εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σχετικά με δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών Λούση Μούσκου Ηροδότου, η κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε παράβαση των χρονοδιαγραμμάτων μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. «Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει από το 2018 είμαστε στο τέλος του 2020 και ακόμα βρίσκουμε θέματα που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε, ενώ όλες οι χώρες έχουν θεσπίσει τη οδηγία», σημείωσε.
 
Η επιτροπή οικονομικών ζήτησε νέο γύρο διαβούλευσης του υπουργείου οικονομικών με τους εμπλεκόμενους φορείς σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν την εφαρμογή των προνοιών του νομοσχεδίου. Η κ. Ηροδότου σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα ρυθμίζονται από σχετικό διάταγμα του υπουργού οικονομικών, ώστε να υπάρχει ευελιξία, καθώς τα εν λόγω ζητήματα τυγχάνουν τροποποιήσεων.
 
Η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί μετά την ενημέρωση της επιτροπής σχετικά με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Στις διαβουλεύσεις αναμένεται να συμμετέχει και η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η οποία συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση. Η επίτροπος επιχείρησε να καθησυχάσει ανησυχίες εμπλεκόμενων μερών σε σχέση με τη διαβίβαση σε άλλους φορείς, των δεδομένων που θα καλούνται να ανταλλάζουν στο πλαίσιο της νομοθεσίας.
 
Εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου επανέλαβε επιφυλάξεις αναφορικά με τη γενικότητα και την ασάφεια του νομοσχεδίου σε ότι αφορά την ερμηνεία του από παροχείς υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν ποινές για αυτούς που δεν αποστέλλουν πληροφορίες στο τμήμα φορολογίας.
 
Εκ μέρους του ΣΕΛΚ, αναφέρθηκε σε θέματα που θα πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου, όπως άυλα περιουσιακά στοιχεία και ο φόρος χωρητικότητας που εφαρμόζεται στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Της Μαρίας Χαμπή