You are here

Στρατηγικός εταίρος Σαγκάης η Κύπρος

05/11/2019 16:06

Η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός εταίρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, με ισχυρή ανταγωνιστικότητα, που παίζει έναν ολοένα και πιο δυνατό ρόλο στην ΕΕ, δήλωσε η επικεφαλής του τοπικού Λαϊκού Κογκρέσου της Σαγκάης, Γιν Γισούι σε συνάντηση που είχε, επικεφαλής αντιπροσωπείας, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν κατά την επίσκεψη στην Κίνα.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, η κ. Γισούι είπε πως  κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών από τότε που ο κ. Συλλούρης ξαναεπισκέφθηκε τη Σαγκάη, υπήρξε μεγάλη πρόοδος στη συνεργασία στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στην ανταλλαγή επισκέψεων από κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικές ομάδες.
 
Είπε ακόμη πως η κυπριακή οικονομία ανθίζει και αναπτύσσεται πολύ καλά. Σημείωσε πως η ίδια έχει δει τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. «Είναι πολύ ενθαρρυντικά και προσφέρουν αρκετή αισιοδοξία σε όλους μας», πρόσθεσε.
 
Η κ. Γισούι αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Συλλούρης και τα άλλα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης της Κίνας και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι θα έχουμε ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς μεταξύ των νομοθετικών σωμάτων και αυτή είναι μια σημαντική συνιστώσα της πρωτοβουλίας `Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος`».
 
Είπε επίσης πως «θέλουμε όλο τον κόσμο να έλθει εδώ και να δει τί έχει να προσφέρει η κινέζικη αγορά», για να σημειώσει πως   η ανάπτυξη της Σαγκάης δεν ανήκει μόνο σε αυτή την πόλη αλλά είναι μια μικρή επιτομή ολόκληρης της εικόνας της ανάπτυξης της Κίνας.  Η Σαγκάη αποτελεί ένα χρηματοπιστωτικό, εμπορικό, ναυτιλιακό κέντρο της Κίνας, ανέφερε.

Από την πλευρά του, μιλώντας κατά τη συνάντηση ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν σημειώνοντας πως αυτή είναι η δεύτερη συνάντησή του με την κ. Γισούι.
 
Αναφέρθηκε σε αποτέλεσμα που ήδη υπάρχουν από τη φιλία Κύπρου και Κίνας και είπε πως είναι αισιόδοξος από αυτά που είδε σήμερα και από το τι άκουσε χθες το βράδυ και σήμερα από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Zinping «που δημιουργoύν ένα νέο πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία».
 
Όταν ήμουν εδώ την τελευταία φορά η Κύπρος δεν ήταν μέρος της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Ήταν μόνο μέρος της πολιτιστικής πτυχής αλλά όχι στον τομέα της επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε.
 
Από τότε και με τη συνεργασία του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο και τη βοήθεια πολλών από εσάς που συνάντησα υπογράψαμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του κοινοβουλίου της Κύπρου και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας. Είμαστε το πρώτο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που υπέγραψε ένα τέτοιο μνημόνιο με την Κίνα, σημείωσε, προσθέτοντας πως «στη βάση αυτού προωθούμε μια πιο έμπρακτη συνεργασία».

Πρόσθεσε πως «μετά την επίσκεψη μου τώρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια νέα εποχή πιο έμπρακτης συνεργασίας».
 
Θα ενθαρρύνουμε Κύπριους επιχειρηματίες να δουν την Κίνα με περισσότερο ενδιαφέρον. Έχουμε αποφασίσει ήδη ότι το κοινοβούλιο, ο CIPA (Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων) και η κυβέρνηση θα εργαστούμε από κοινού για να προωθήσουμε την επιχειρηματική συνεργασία", πρόσθεσε.
 
Βρισκόμαστε εδώ με συγκεκριμένα αποτελέσματα και υποσχόμαστε ένα μέλλον με περισσότερη συνεργασία, κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Συλλούρης και η Γισούι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γιώργιος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας. Στην αποστολή συμμετέχει, επίσης, ο Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων.

Την Τετάρτη η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ. Συλλούρη, θα μεταβεί στο Πεκίνο. Εκεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Li Zhanshu και την Ομάδα Φιλίας Κίνας-Κύπρου στο Κογκρέσο, τον Πρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας (CPPCC), Wang Yang και τον Πρόεδρο του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (CPIFA), Wang Chao.