You are here

Ασυνεννοησία για το συνταξιοδοτικό

19/09/2022 14:37

Για «ασυνεννοησία» και «διγλωσσία» της κυβέρνησης, έκαναν λόγο βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένα, για την πρόνοια που αφορά τους συμβασιούχους αξιωματικούς, καθώς παρουσιάστηκαν διαφορετικές θέσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας.

Οι βουλευτές, που αναμένουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, με τις αλλαγές που υιοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, για να αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση, παρακολούθησαν μία «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτήρισαν, διάσταση απόψεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Άμυνας.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, τα δύο Υπουργεία είχαν κληθεί να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα αποτυπωνόταν και στο νομοσχέδιο, κάτι όμως που φάνηκε ότι δεν έπραξαν. Η Επιτροπή, κάλεσε για ακόμα μια φορά τα δύο Υπουργεία, να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαβούλευση και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής συμφωνημένο κείμενο.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, παρουσίασε στην επιτροπή Οικονομικών τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με τα αιτήματα επηρεαζόμενων και εισηγήσεων βουλευτών κατά την προηγούμενη συνεδρία.

Όπως δημοσίευσε νωρίτερα η StockWatch, ο κ. Παντελή σε γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ότι η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι αρνητική, όσον αφορά την αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου, καθώς, όπως διευκρίνισε δημιουργούνται πολλά νομικά προβλήματα.

Σε ότι αφορά, τoν κατά περίπτωση χειρισμό των ωφελημάτων όσων έχουν εργοδοτηθεί μετά το 2012 και συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2021, ανάφερε στην επιτροπή Οικονομικών ότι θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό στους επηρεαζόμενους. Όπως είπε, δεν θα ενταχθεί στη νομοθεσία, αλλά θα εξετάζονται ανά περίπτωση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε σχέση με το ζήτημα που προκύπτει με τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στα 57, με δικαίωμα ανανέωσης δύο τριετιών, ο κ. Παντελή πρότεινε να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το άρθρο 60 και το θέμα της ανανέωσης των τριετιών να τύχει χειρισμού από το Υπουργείο Άμυνας.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για την Επιτροπή Παρακολούθησης, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι η θέση του Υπουργείου αποτελεί την κατάληξη της συμφωνίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με την οποία, η Επιτροπή θα τυγχάνει ενημέρωσης από το κράτος, όταν αυτό αναλαμβάνει επενδυτικά ρίσκα. Επομένως, η μορφή της θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα.

Εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας ο Σταύρος Κούρρης, είπε ότι θέση του Υπουργείου Άμυνας είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει το άρθρο 60, για να συνταξιοδοτούνται και οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί στα 57, ώστε να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς.

Διευκρίνισε, ότι ο λόγος που εξαρχής είχαν εγκριθεί οι τριετίες, ήταν ότι η συγκεκριμένη ομάδα μέχρι τώρα δεν ήταν ενταγμένη σε συνταξιοδοτικό σχέδιο, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που θα καλύπτονται, το Υπουργείο Άμυνας προτείνει να καταργηθούν οι τριετίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε αντίθετα με όσα είχε πει στην Επιτροπή Άμυνας την προηγούμενη βδομάδα. «Είναι απαίτηση, εντός των Υπουργείων, να συνεννοείστε όταν εμφανίζεστε στις επιτροπές. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται τόσο ανακόλουθη», είπε.

Χρ. Παντελίδης: Διγλωσσία κυβέρνησης

Σε δηλώσεις του, ο Προδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία, να διαπιστώσουμε μία σχετικώς πρωτόγνωρη και αρκετά εντυπωσιακή διγλωσσία, από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών διαφωνία ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας».

Πρόσθεσε, ότι «αφού αναδείξαμε αυτή την πολυγλωσσία και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή Οικονομικών, να συζητά ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, για το οποίο τα Υπουργεία να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, καλέσαμε την κυβερνητική πλευρά να καταλήξει οριστικά στο κείμενο το οποίο προτείνει».

Τόνισε, ότι η καθυστέρηση στη ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πηγάζει από την Επιτροπή Οικονομικών ή τη Βουλή, αλλά «από την κυβερνητική ασυνεννοησία, την οποία διαπιστώσαμε σε όλο της το μεγαλείο».

Α. Καυκαλιάς: Απροκάλυπτη ασυνεννοησία

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, διερωτήθηκε «όταν το κυβερνών κόμμα κάνει λόγο για απροκάλυπτη ασυνεννοησία ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία, τι να πει η αντιπολίτευση;». Πρόσθεσε, ότι το ένα Υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες στο άλλο, για την έλλειψη οριστικοποίησης θέσης σε σειρά ζητημάτων.

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα για τα νομοσχέδια, όπως το θέμα με τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς, το θέμα της αναδρομικότητας, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα με την Επιτροπή Παρακολούθησης, «χωρίς να παίρνουμε οριστικές θέσεις από πλευράς της κυβέρνησης». Πρόσθεσε, ότι η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θεωρεί ότι κάποια θέματα πρέπει να ρυθμιστούν και στη νομοθεσία.

«Χωρίς να υπάρχει οριστικοποίηση της θέσης και των νομοσχεδίων από πλευράς της κυβέρνησης, όση πολιτική βούληση κι αν δείχνει η Επιτροπή Οικονομικών, θα προσκρούει σε αυτό το κενό», σημείωσε.

Α. Τρυφωνίδης: Επιβάλλεται να παρέμβει ο ΠτΔ

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε τη συνέχιση του οργίου της ασυνεννοησίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Άμυνας», είπε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης. «Οι 1.150 συμβασιούχοι υπαξιωματικοί μένουν ξεκρέμαστοι και η εισήγηση για να αφαιρεθεί το άρθρο 60 για τις δύο τριετίες, δεν θα λύσει το πρόβλημα», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Τρυφωνίδης, είπε ότι αν δεν τα βρουν μεταξύ τους τα δύο Υπουργεία, «επιβάλλεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιληφθεί του θέματος». «Θέλω να γνωρίζουν οι 16.000 εργαζόμενοι που τους αφορά το νομοσχέδιο, ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στην Επιτροπή Οικονομικών για να προχωρήσουν τα νομοσχέδια», αλλά «δυστυχώς προσκρούουμε στην ασυνεννοησία των Υπουργείων».

Τέλος, ανέφερε ότι εκεί που δεν θα υπάρξει εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών, «θα κάνουμε τροπολογίες για να προχωρήσει το θέμα».

Η. Μυριάνθους: Διαφορετική προσέγγιση

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι «αυτό που έχουμε διαπιστώσει, είναι ότι μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το ζήτημα του συνταξιοδοτικού για τους υπαξιωματικούς, αλλά και την ίδια στιγμή μια ασυνεννοησία».

«Ευελπιστούμε, ότι αυτό το ζήτημα θα καταφέρουν να το λύσουν μεταξύ τους τα δύο Υπουργεία, διαφορετικά η ίδια η Επιτροπή θα αναγκαστεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις».

Επιπλέον, ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι για το ζήτημα της φορολόγησης του εφάπαξ που θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2021 και θα καλύψει και προηγούμενους αφυπηρετήσαντες, εκκρεμούν σχετικές υποθέσεις στα δικαστήρια και θα εξεταστεί μετά την εκδίκασή τους.

Σ. Ιωάννου: Θα καταθέσουμε τροπολογίες

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε ότι όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή «μάς αφήνουν πλήρως απογοητευμένους». «Θα ήταν γελοία η κατάσταση, αν δεν εξαρτιόνταν από αυτό το νομοσχέδιο χιλιάδες εργαζόμενοι».

«Υπάρχει προχειρότητα και ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας, για το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών», σημείωσε. «Δυστυχώς, αφήνονται εκτεθειμένες χίλιες περίπου οικογένειες συμβασιούχων υπαξιωματικών και καθυστερεί, λόγω της ασυνεννοησίας και της προχειρότητας η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, το οποίο θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τόσες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ως ΕΛΑΜ, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι επιμένουμε στην άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για να ψηφιστεί κατ’ επείγον, αλλά από εκεί και πέρα, για όσους υπαξιωματικούς μένουν εκτεθειμένοι, θα καταχωρήσουμε τροπολογίες, έτσι ώστε να καλύψουμε αυτή την κατηγορία εργαζομένων».

Της Ελένης Χαραλάμπους