You are here

Κρατικές εγγυήσεις για νέο συνταξιοδοτικό

03/10/2022 13:11

Εγγυήσεις, για την απόδοση του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος, συστήνει ο αναλογιστής Μαρίνος Θεοδοσίου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέχισε σήμερα την κατά άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων του νέου Συνταξιοδοτικού Σχέδιου, ανέφερε ότι ο στόχος είναι η απόδοση του Ταμείου να είναι τουλάχιστον στο 1,5%, πέραν του ύψους του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θεωρείται χαμηλό σε σχέση με τις επενδύσεις κεφαλαίων.

Ο κ. Θεοδοσίου τόνισε ότι σήμερα κατά κανόνα, τα κεφάλαια των ταμείων προνοίας, κατατίθενται σε Τράπεζες με ελάχιστο ή και αρνητικό επιτόκιο.

Ενημερώνοντας την επιτροπή για τις βασικές παραδοχές της αναλογιστικής μελέτης που έγινε για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Θεοδοσίου είπε σε σχέση με την παραδοχή για απόδοση 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό, πως αν η απόδοση είναι περισσότερη σημαίνει ότι το κράτος δεν θα καταβάλλει επιπλέον εισφορές, αλλά θα πληρώσει εφόσον η απόδοση είναι κατά 1,5% χαμηλότερη από τον πληθωρισμό.

Ανέφερε ακόμα πως με βάση τη μελέτη το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι τα στα 83 έτη και για τις γυναίκες στα 87 και σημείωσε ότι υπολογίζεται ότι οι συντάξεις θα πληρώνονται μέχρι το 93 έτος του μέλους.

Από την πλευρά του ο Έφορος Ταμείων Προνοίας, Νίκος Κουλλαπής ανέφερε επίσης ότι τα περισσότερα ταμεία παραμένουν σήμερα σε επίπεδο καταθέσεων στις Τράπεζες, με ελάχιστα ή και αρνητικά επιτόκια.

Ο κ. Κουλλαπής, τόνισε ότι τα ταμεία προνοίας τα οποία θα παραμείνουν εκτός του συστήματος, θα πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους.

Σημειώνεται ότι με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το κράτος θα αναλάβει τα υφιστάμενα ταμεία προνοίας, τα οποία συστάθηκαν μετά το 2013 και η θεωρητική ζημιά την οποία θα υποστεί, θα είναι έλλειψη επενδύσεων αυτών των ταμείων.

Προστίθεται ότι υφιστάμενα ταμεία προνοίας, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν την δυνατότητα να μην ενταχθούν στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται, ότι αιτήματα για μη ένταξη στο νέο σχέδιο, έχουν ήδη υποβάλει τα ταμεία της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, θα καλύπτει όσους είχαν προσληφθεί μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, περιλαμβανομένων και των αορίστου χρόνου. Οι εισφορές εργαζομένων και εργοδότη έχουν καθοριστεί στο 5% αντίστοιχα.

Ο κ. Θεοδοσίου διαβεβαίωσε ότι η μεταφορά των ωφελημάτων των εργαζομένου αορίστου χρόνου εξυπακούει κάποιο κόστος για το κράτος, αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει σημαντική διαταραχή στο νέο ταμείο. Εξήγησε ότι η απώλεια αυτή αφορούσε ποσά που δεν είχαν επενδυθεί, δηλαδή αφορούν κάποια απώλεια τόκων για το ταμείο. 

Με βάση τις εκτιμήσεις στο νέο σύστημα θα συμμετέχουν περίπου 17 χιλιάδες εργαζόμενοι. Αναφορικά με τους νεοεισερχόμενους, είπε πως η ένταξη τους στο νέο σύστημα είναι υποχρεωτική με βάση το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Επιφυλάξεις για την επενδυτική πολιτική

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο που επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά έχει και αντίκτυπο στα οικονομικά του τόπου, προσθέτοντας πως πρέπει να τεθούν ξεκάθαροι κανόνες για την επενδυτική πολιτική, κανόνες πλαίσιο, ποιος έχει ποια και πόσα δικαιώματα.

Οπόταν αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα σε επίπεδο περιεχομένου του νομοσχεδίου και αυτά θα συνεχίσουμε να συζητούμε στις 17 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για έγκριση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι η επιτροπή το εξετάζει με γρήγορους ρυθμούς μετά την κατάθεσή του στα τέλη Ιουνίου.

«Στόχος», πρόσθεσε, είναι να έχουμε ένα νομοσχέδιο διαφανές, ξεκάθαρο, που να μην επιτρέπει σε κανέναν να μπορεί να διαχειριστεί με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο τους πόρους αυτού του ταμείου, δηλαδή τις συντάξεις των μελών, αλλά το αντίθετο να έχει ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις και να διασφαλίζει ότι όλα τα μέλη του ταμείου θα έχουν το αντίτιμο των εισφορών τους, δηλαδή μια αξιοπρεπή σύνταξη όταν φτάσουν στο συντάξιμο όριο ηλικίας».

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόνοια του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας την ευθύνη της επενδυτικής πολιτικής τη φέρει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών. Εισηγήθηκε όπως στο νομοσχέδιο περιληφθεί πρόνοια όπως η επενδυτική πολιτική ασκείται από τον ΥΠΟΙΚ ύστερα από εισήγηση επενδυτικής επιτροπής που δημιουργείται με βάση κανονισμούς. Εξέφρασε ερωτηματικά για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για αγορά κρατικών ομολόγων και των κριτηρίων που πρέπει να υπάρχουν, καθώς και αν η αγορά κυπριακών ομολόγων από το ταμείο θα αντιμετωπίζεται ως ενδυκυβερνητικός δανεισμός.

Και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς συμμερίστηκε τις επιφυλάξεις αυτές και ζήτησε όπως το θέμα ξεκαθαριστεί, όπως και το θέμα πώς θα αντιμετωπίζεται η αγορά κυπριακών κρατικών ομολόγων από το ταμείο.

Προβληματισμό για την «απόλυτη εξουσία» του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ επι της επενδυτικής πολιτικής εξέφρασε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρυσής Παντελίδης, επισημαίνοντας ότι η πρόνοια του νομοσχεδίου δεν έχει σαφείς και συγκεκριμένους περιορισμούς. «Ένα τέτοιο μεγάλο Ταμείο, με τόσο μεγάλη σημασία και αποστολή, θα πρέπει να τυγχάνει διαχείρισης σε πολύ πιο επιστημονικό, τεχνοκρατικό και μακροπρόθεσμο επίπεδο, που να διασφαλίζει, οπωσδήποτε, τη βιωσιμότητα και την αποστολή του Ταμείου αλλά και την υγιή συμμετοχή του στην Οικονομία», είπε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα των συμβασιούχων υπαξιωματικών και το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων ή και άλλων εκπαιδευτικών που έχει μονιμοποιηθεί μετά το 2011 και έχουν αφυπηρετήσει πριν το 2020 και συνεχίζουν να παραμείνουν εκτεθειμένοι. Σημείωσε ακόμη τη δέσμευση του Υπουργού Άμυνας ότι μέχρι τις 13 Οκτωβρίου θα καταθέσει τη συμφωνία ή την πρόταση της κυβέρνησης όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των 1.150 συμβασιούχων υπαξιωματικών.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους