You are here

Ψηφίζουν χωρίς τροπολογίες το νέο συνταξιοδοτικό

01/12/2022 12:59

Φαίνεται να έπιασαν τόπο οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, ότι τυχόν κατάθεση τροπολογιών ως προς τα ανοιχτά ζητήματα του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου, θα οδηγήσει σε αναπομπή των νομοθετημάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, κανένα κόμμα δεν κατέθεσε τροπολογίες, ενώ η γενική πρόθεση είναι να εγκριθεί η προτεινόμενη νομοθεσία, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατηρούν.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές και προειδοποιήσεις, προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφύγουν την κατάθεση τροπολογιών, ως προς τα ανοιχτά ζητήματα του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου, καθώς όπως τονίζουν, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπομπή των νομοθεσιών που θα ψηφίσει αύριο η Ολομέλεια του σώματος, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει και θα μπορούν να επανεξεταστούν, μετά το Μάρτιο του 2023, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως δημοσίευσε και χθες η StockWatch, η κυβέρνηση έστειλε τις προηγούμενες μέρες ξεκάθαρο μήνυμα στα Κοινοβουλευτικά κόμματα, ότι τυχόν κατάθεση τροπολογιών επί των ανοιχτών ζητημάτων του νέου σχεδίου, θα οδηγήσει σε αναπομπή του νόμου.

Μάλιστα, με επιστολή στην πρόεδρο και μέλη της επιτροπής Οικονομικών, χθες το απόγευμα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, επανέλαβε και γραπτώς, το ενδεχόμενο αυτό.

Έκκληση και από συντεχνίες για τροπολογίες

Παράλληλα, σε άλλη επιστολή που στάλθηκε σήμερα στη Βουλή από το Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου, τονίζεται ότι οι οργανώσεις, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ (ΣΕΚ), ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ), ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, και Συνδέσμων Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ευελπιστούν ότι δεν θα κατατεθούν τροπολογίες καθώς προσβλέπουν στη συνεργασία και στη συναντίληψη της Βουλής, ώστε τα νομοσχέδια για το νέο συνταξιοδοτικό να εγκριθούν και να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς τις καθυστερήσεις.

Ο κ. Ματθαίου προσθέτει ότι όλα τα θέματα συζητήθηκαν εξαντλητικά μέσα από τις πολύμηνες συζητήσεις ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών, σημειώνοντας πως οποιεσδήποτε αναγκαίες αλλαγές ή και βελτιώσεις διαπιστωθούν κατά την εφαρμογή των νόμων, θα μπορεί να εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο το απόγευμα

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της StockWatch δεν κατατέθηκαν τροπολογίες από κανένα κόμμα μέχρι χθες νωρίς το μεσημέρι, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, για κατάθεση τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν την συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος.

Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, μετά την σύσκεψη αρχηγών η οποία άρχισε στις 11 π.μ.. καθώς είναι ένα από τα καυτά θέματα που βρίσκεται στην ατζέντα της.

Σημειώνεται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν και σε προφορικές τροπολογίες επί των νομοθετημάτων, κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων στην Ολομέλεια του σώματος.

Προειδοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην επιστολή του ο κ. Παντελή, επικαλείται τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ημερ.20.10.2022, η οποία αφορούσε, μεταξύ άλλων, στο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί, όπου αναφέρεται ρητά ότι, «το Νομοσχέδιο είναι καθολικής εφαρμογής και δεν μπορεί κάποιος να ζητά να εξαιρεθεί».

Ο κ. Παντελή υπογραμμίζει οι οποιεσδήποτε τροπολογίες κατατεθούν από βουλευτές, οι οποίες θα προβλέπουν, είτε για την ολοκληρωτική εξαίρεση μίας κατηγορίας υπαλλήλων, είτε για την παροχή δικαιώματος σε συγκεκριμένους υπαλλήλους μόνο να επιλέγουν κατά πόσον θα ενταχθούν ή όχι στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, θα προσέκρουε στα όσα αναφέρονται στην προαναφερόμενη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σε εκκρεμότητα νεοεισερχόμενοι ΑΗΚ

Επισημαίνει περαιτέρω ότι σε ενδεχόμενη κατάθεση και έγκριση από την Ολομέλεια τροπολογιών, παρέχεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δικαίωμα να αναπέμψει οποιοδήποτε νόμο ή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ή οποιοδήποτε τμήμα αυτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς επανεξέταση, δυνάμει του άρθρου 51 του Συντάγματος.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι της ΑΗΚ ζητούν να έχουν την ευχέρεια να ενταχθούν είτε στο υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σχέδιο είτε στο νέο σχέδιο.

Προβληματισμός από ΑΚΕΛ

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι η πρόθεση είναι αύριο τα προτεινόμενα νομοθετήματα του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχει η πρόθεση στήριξης των νομοθεσιών, εντούτοις επικρατεί προβληματισμός, καθότι εντοπίζουν ζητήματα για τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν τροπολογίες, αλλά και του ενδεχόμενου κινδύνου μια τέτοια ενέργεια να οδηγήσει σε αναπομπή του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και άλλοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται άμεσα να μην επωφεληθούν των δικαιωμάτων τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι το θέμα των ΣΥΠ, όπως και όσων συνταξιοδοτούνται πριν την εφαρμογή του νόμου, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός του νέου συνταξιοδοτικού, θα ρυθμιστούν σύμφωνα με δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέσω ειδικών σχεδίων.

Σκέψεις για τροπολογίες από ΔΗΠΑ

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε σε δηλώσεις στη StockWatch ότι μετά από παρέμβαση του, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Άμυνας πως τύχουν όλων των ωφελημάτων (σύνταξη, εφάπαξ, αποζημίωση) και οι ΣΥΠ που είναι χαρακτηρισμένοι ως υπηρεσίας γραφείου, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Σημείωσε επίσης, ότι με παρέμβαση του επίσης στάλθηκαν στους επηρεαζόμενους παραδείγματα (γραφικό) του τρόπου αποζημίωσης των ΣΥΠ, ενώ ρυθμίστηκε και ζήτημα πρόωρης αφυπηρέτησης όσων το επιθυμούν, χωρίς περικοπή της αποζημίωσης τους.

Ερωτηθείς εάν θα καταθέσουν τροπολογίες, είπε ότι γίνονται σκέψεις αναφορικά με την αναδρομικότητα ισχύς του νόμου και την προστασία ομάδων εργαζομένων, όπως για όσους αφυπηρετούν πριν την ψήφιση του νόμου, τους νεοεισερχόμενους στην ΑΗΚ και τις γυναίκες αξιωματικούς.

Της Ελένης Χαραλάμπους