You are here

Εγκρίθηκε αύξηση αποχετευτικών τελών

30/03/2023 18:54

Την αύξηση του ανώτατου ορίου τέλους χρήσης το οποίο επιβάλλεται από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας με βάση την κατανάλωση νερού, από €0,55, που ισχύει σήμερα, σε €0,70 για κάθε κυβικό μέτρο νερού το οποίο καταναλώνει ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος υποστατικού, ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ολομέλεια του σώματος με 40 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον, ενέκρινε προφορική τροπολογία του ΔΗΣΥ, ώστε η αύξηση να ανέλθει στα €0,70, αντί €0,80 που προβλέπει ο προτεινόμενος νόμος. Επίσης, εγκρίθηκε πρόνοια όπως η ισχύς του νόμου είναι μόνο για ένα χρόνο.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας του Σώματος, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι η τροπολογία τους αφορά σε μείωση των τελών κατά €0,70, αντί €0,80 που προβλέπει ο προτεινόμενος νόμος.

Πρόσθεσε ότι η σχετική αύξηση θα πρέπει να επιβληθεί για ένα χρόνο μόνο, καθώς το 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπόταν και θα υπάρξει συνένωση οργανισμών κάτω από ένα συμβούλιο σε κάθε επαρχία.

Είπε επίσης, ότι εν μέσω ψηλού πληθωρισμού δεν πρέπει οι πολίτες να επιβαρύνονται με αυξήσεις τελών και φορολογιών και μάλιστα σε τόσο μεγάλο ποσοστό.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το αίτημα του Συμβουλίου χρονίζει και πως ο προϋπολογισμός του ψηφίστηκε υπό την προϋπόθεση πως το τέλος θα αυξανόταν κατά €0,80.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αρίστος Δαμιανού σε παρέμβαση του είπε πως σε μια περίοδο ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού δεν μπορούν να στηριχθούν αυξήσεις. Είπε όμως ότι λόγω της ενημέρωσης για την δυσχερή οικονομική κατάσταση του Συμβουλίου, αλλά και στο πλαίσιο κάποιων αλλαγών που θα γίνουν στην μεταρρύθμιση θα ψηφίσουν την τροπολογία του ΔΗΣΥ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, συνέστησε την ενοποίηση των συγκεκριμένων αρχών, με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε σε πάγιες χρεώσεις των συμβουλίου, λέγοντας ότι τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες Λευκωσίας είναι εξαιρετικά ψηλά.

Επίσης ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης αναφέρθηκε στα κακώς έχοντα σε διάφορα Συμβούλια, τα οποία «σκεπάστηκαν κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα κανένας από τους εμπλεκομένους να μην πληρώσει, όπως είπε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή, από τους κυβερνητικούς αρμοδίους και τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, η αύξηση των τελών κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης του αποχετευτικού συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του.

Της Ελένης Χαραλάμπους