You are here

«Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία» η τιμή γάλακτος στην Κύπρο

17/05/2022 19:50

Για «πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία» έκανε λόγο την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στην τιμή του γάλακτος, στην Κύπρο η τιμή είναι οριακά πιο χαμηλή από την περσινή. Μιλώντας μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, προειδοποίησε ακόμη ότι αν δεν λειτουργήσει η αγορά όπως πρέπει για να έχουν οι κτηνοτρόφοι τις κατάλληλες απολαβές για το κόστος παραγωγής γάλακτος - που αυτή την στιγμή είναι πιο ψηλό από την πώληση του προϊόντος στα καταστήματα - θα κλείσουν κτηνοτροφικές μονάδες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από την άλλη, κάλεσε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά όλα όσα προβλέπουν οι νομοθεσίες και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή του χαλλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για να παταχθούν «φαινόμενα ασυδοσίας σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής και η Υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρία της Επιτροπής για ενημέρωση για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ και τα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Ο κ. Καδής είπε μετά τη συνεδρία ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στην τιμή του γάλακτος, με μοναδική εξαίρεση την Κύπρο, όπου η τιμή είναι οριακά πιο χαμηλή από την περσινή, προσθέτοντας ότι η χώρα «παρουσιάζει μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία».

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι ενώ παράγεται γάλα με πολύ ακριβές πρώτες ύλες, πωλείται στην ίδια ή και χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, οι  αιγοπροβατοτρόφοι έχουν κόστος παραγωγής κοντά στο €1,5 ανά λίτρο, ενώ το γάλα πωλείται αυτή την στιγμή €1,20. «Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, άρα θα πρέπει να λειτουργήσει η αγορά για να μπορέσουν να πάρουν και οι άνθρωποι αυτοί την τιμή που αξίζει για το προϊόν τους» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως γίνεται το προϊόν να κοστίζει πιο χαμηλά από το κόστος παραγωγής και παράλληλα το χαλλούμι να είναι πιο ακριβό, ο κ. Καδής είπε, ότι «δυστυχώς, είναι κοινό μυστικό ότι οι τιμές καθορίζονται από τα τυροκομεία, άρα οι αιγοπροβατοτρόφοι θα πάρουν αυτό που θα τους δώσουν οι τυροκόμοι».

Θεωρούμε, είπε, ότι τα τυροκομεία, που έχουν πάρει και κρατική στήριξη για να απαλλαγούν από τα αποθέματά τους, θα πρέπει να δώσουν στους αιγοπροβατοτρόφους, τις τιμές που να καλύπτουν τουλάχιστον τα έξοδά τους.

Ένα άλλο παράδοξο, συνέχισε, είναι ότι ενώ ανεβαίνουν οι τιμές όλων των τυριών της Ευρώπης, το χαλλούμι, διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ έχουν δει και περιπτώσεις που έχουν πέσει οι τιμές.

«Θα πρέπει να διεκδικηθεί ψηλότερη τιμή για το προϊόν και να δοθεί αυτό που πρέπει στους κτηνοτρόφους για το γάλα τους» είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι οι σωστοί έλεγχοι, για να μην υπάρχει νοθεία είτε άλλου είδους στρέβλωση, είναι οι μηχανισμοί που έχει η Κυβέρνηση στη διάθεσή της για να περιορίσει το πρόβλημα. Αν το προϊόν παράγεται κανονικά θα πιάσει την τιμή του και θα λειτουργήσει η αγορά, είπε, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση «θα δούμε κτηνοτροφικές μονάδες να κλείνουν».

Είπε ακόμα, ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι μετά από ελέγχους από λειτουργούς του Υπουργείου  Εμπορίου τις τελευταίες ημέρες, κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σε συγκεκριμένα δείγματα υπήρχαν αποκλίσεις από αυτά που προβλέπονται στο σχετικό διάταγμα που καθορίζει τις προδιαγραφές του χαλλουμιού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε, θα εφαρμοστεί αυτό που προβλέπεται στη νομοθεσία και οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν είναι μέχρι τις €150.000, ανάλογα με την περίπτωση.

Είπε ακόμα ότι τα Υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας, έθεσαν στη διάθεση του Κρατικού Χημείου τόσο υπηρεσίες όσο και οικονομικούς πόρους ούτως ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, με διαδικασίες ελέγχου ως προς την περιεκτικότητα των προϊόντων που φέρουν το όνομα «χαλλούμι» και έχουν παρασκευαστεί όχι με φρέσκο γάλα, αλλά με σκόνη.

Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή ως προς την πρόθεση των δύο Υπουργείων να κινηθούν μαζί, με ενιαίο τρόπο ελέγχου της παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο, κατά τρόπο ανάλογο με αυτό που ελέγχεται το ΠΟΠ από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas, για να ελέγχεται όλο το φάσμα παραγωγής χαλλουμιού είτε αυτό είναι ΠΟΠ, είτε παράγεται στη βάση εμπορικού σήματος.  Ο κ. Καδής είπε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει και με γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία, ως προς το εάν ένα προϊόν που φέρει την ονομασία «χαλλούμι» μπορεί να τυγχάνει εμπορίας κάτω από το σήμα και όχι κάτω από το ΠΟΠ, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Ο Υπουργός είπε ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή και για τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων με δεδομένο ότι, ιδιαίτερα οι αιγοπροβατοτρόφοι, «βρίσκονται σε πάρα πολύ δυσμενή θέση την τελευταία περίοδο».

Η Κύπρος ήταν η πρώτη και από τις πολύ λίγες χώρες που έχουν ήδη πάρει απόφαση για την στήριξη των κτηνοτρόφων τους, είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι αιγοπροβατοτρόφοι θα πάρουν συνολικά €5 εκατομμύρια ως στήριξη ενώ άλλα €3 εκ. θα δοθούν σε άλλους κλάδους κτηνοτροφίας.

Το Υπουργείο μελετά και άλλα μέτρα στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων, πρόσθεσε.

«Αυτό όμως που τονίσαμε είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει η αγορά, γιατί είναι στρέβλωση, κάθε φορά που υπάρχει αύξηση στο κόστος παραγωγής, στις πρώτες ύλες όπως είναι οι ζωοτροφές, τα σιτηρά να πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει αυτό το κόστος,» είπε ο Υπουργός. Αυτό το κόστος, είπε, μετακυλίεται σε ολόκληρη την αλυσίδα και στα τελικά προϊόντα, «κάτι που δεν είδαμε να ισχύει στην περίπτωση του γάλακτος και του χαλλουμιού».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε ότι επτά ολόκληρους μήνες από τότε που τέθηκε το ΠΟΠ για το χαλλούμι «η Κυβέρνηση συνεχίζει την παρελκυστική της στάση και δεν εφαρμόζει όσα προβλέπει η νομοθεσία για το χαλλούμι».

Είπε ότι η απουσία ελέγχων τα προηγούμενα χρόνια από τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση ότι το προϊόν παράγεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές άφησε «περιθώρια ασυδοσίας σε συγκεκριμένα οικονομικά και άλλα συμφέροντα». Είπε ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων, οι οποίοι, είπε, έγιναν κατόπιν «ασφυκτικής πίεσης» τόσο από τη Βουλή όσο και τους επηρεαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους, «δυστυχώς επιβεβαιώνουν αυτά που καταγγέλλαμε τον προηγούμενο χρόνο». Ανέφερε ότι μέσα σε 15 μέρες πραγματοποιήθηκαν 40 έλεγχοι, ενώ τα προηγούμενα 10 χρόνια υπήρχε μηδαμινός έλεγχος.

«Καλούμε για ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά όλα όσα προβλέπουν οι νομοθεσίες και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε. Μόνο έτσι, κατέληξε, θα τεθούν οι βάσεις και θα αξιοποιηθούν οι προοπτικές που διανοίγει για το χαλλούμι η κατοχύρωση του ως προϊόν ΠΟΠ.