You are here

Επικίνδυνες οικοδομές και αδειοδότηση έργων στα επείγοντα του ΥΠΕΣ

23/03/2023 12:25

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις επικίνδυνες οικοδομές και την περιοδική επιθεώρηση των κτιρίων, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσης και στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση.

Ο υπουργός ζήτησε την άμεση προώθηση σημαντικών νομοθεσιών, όπως «Ο περί της Διευκόλυνσης των Στρατηγικών Αναπτύξεων Νόμος του 2022», που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα έπρεπε ήδη να είχε ψηφιστεί.

Ανέφερε ότι με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επιδιώκεται η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών αναπτύξεων και η επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής.

«Παράκλησή μας είναι, όπως ολοκληρωθεί το συντομότερο η εξέταση και η ψήφιση του νομοσχεδίου», είπε.

Επίσης ζήτησε την ψήφιση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την εφαρμογή του Κανονισμού  της ΕΕ για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού (ETIAS).

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ανέφερε πως περιλαμβάνει την ενίσχυση των εργαλείων των αρμοδίων Αρχών, για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών, καθώς και τη θεσμοθέτηση της Περιοδικής Επιθεώρησης όλων των οικοδομών.  

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εσωτερικών σε προηγούμενη συνεδρία είχε εξετάσει προτάσεις νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα για την ρύθμιση του ζητήματος, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, απευθυνόμενος στον υπουργός.

Μεταρρύθμιση, μεταναστευτικό και στεγαστικό στις προτεραιότητες

Στην ομιλία του ο νέος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες τους, εστιάζοντας στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, το μεταναστευτικό και στην στεγαστική πολιτική του κράτους.

Ο κ. Ιωάννου ότι είπε ότι θα στηρίξει την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για την ρύθμιση όλων των διεργασιών που απαιτούνται.

Πρόσθεσε ότι για κάθε νέο δήμο που θα συμπλεγματοποιηθεί έχει τοποθετηθεί ως υπεύθυνος ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου, επισημαίνοντας ότι κενό παρατηρείται όσο αφορά την Αμμόχωστο, καθώς πρόκειται για κατεχόμενο δήμο.  Ζήτησε από την επιτροπή να εξετάσει άμεσα νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της για την ρύθμιση του σχετικού ζητήματος.

Προς σύσταση ενιαίου φορέα κρατικής στέγασης

Όσον αφορά την στεγαστική πολιτική του κράτους, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος απόκτησης κατοικίας τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει αδύνατο για τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας να αποκτήσουν την δική τους στέγη.

Είπε ότι θα συσταθεί ενιαίος φορέας κρατικής στέγασης, ο οποίος θα εξετάζει τις ανάγκες, ενώ παράλληλα θα δοθούν διάφορα φορολογικά και άλλα κίνητρα σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για να συμπεριλάβουν κοινωνικές κατοικίες στις αναπτύξεις τους.

Παράλληλα, είπε ότι το ΥΠΕΣ επεξεργάζεται και υλοποιεί μέτρα και σχέδια, καθώς επίσης προωθεί τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, ειδικότερά σε σχέση με την αδειοδότηση της ανάπτυξης.

Δήλωσε ότι στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αναθεώρησης αριθμού τοπικών σχεδίων, και συγκεκριμένα τα τοπικά σχέδια Λευκωσίας, Λεμεσού , Λάρνακας και Πάφου.

Συγχρόνως δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία αναθεώρησης και τροποποίησης των Πολεοδομικών Ζωνών στην ύπαιθρο.

Επιδότηση ενοικίου για πρόσφυγες

Σχετικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι δεν έτυχαν την ίδια στήριξη και τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία για περαιτέρω επιδότηση ενοικίου. Ανέφερε ότι το σχέδιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τις 384 προσφυγικές πολυκατοικίες που παρουσιάζουν στατικά προβλήματα, είπε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα υποβληθεί πρόταση στο Υπουργικό και σημείωσε ότι το σχέδιο θα έχει κόστος €100 εκατ., σε βάθος χρόνου.

Νομοσχέδιο για υφυπουργείο Μετανάστευσης

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων αιτητών  πολιτικού ασύλου το 2022 έφτασε στις 21655, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο θα κατατεθεί το συντομότερο στην Βουλή.

Ανάφερε ακόμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επίσπευσης της εξέτασης αιτήσεων παραχώρησης ασύλου, αλλά και επίσπευσης των επιστροφών, δίδοντας κίνητρα στους αλλοδαπούς για να επιστρέψουν στην χώρα τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους