You are here

Οι προτεραιότητες του υπουργείου εσωτερικών

16/02/2018 12:00

Τις προτεραιότητες του υπουργείου εσωτερικών για την επόμενη πενταετία σταχυολογεί στη StockWatch ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη μείωση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο κτηματολόγιο και την πολεοδομία, την προώθηση της συμπλεγματοποίησης των υπηρεσιών των κοινοτήτων και την προώθηση της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, το σχέδιο «Νήσου», τον αστικό αναδασμό, το θέμα των μεταναστευτικών ροών και τον εξορθολογισμό της πολιτικής διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου εσωτερικών είναι η μείωση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σήμερα στο κτηματολόγιο και το τμήμα πολεοδομίας για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, πολεοδομικών αδειών και παραχώρηση χαλίτικης γης που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει, θα προωθηθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο υπουργείο εσωτερικών και η σύσταση ομάδας για απλοποίηση των διαδικασιών καθώς το υπουργείο εσωτερικών χειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και των αιτημάτων.

Δεύτερη προτεραιότητα για το υπουργείο, σημειώνει είναι η προώθηση της συμπλεγματοποίησης των υπηρεσιών των κοινοτήτων και τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός αναφέρει ότι το υπουργείο είναι ανοικτό και σε νέες λύσεις για το θέμα των νομοσχεδίων και έτοιμο να ακούσει εισηγήσεις ενώ θα κάνει νέα διαβούλευση.

Τρίτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι το σχέδιο «Νήσου» που αφορά το πώς θα είναι η Κύπρος σε 30 χρόνια προκειμένου ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός και ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός να εμπίπτει σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Τέταρτη προτεραιότητα, προσθέτει, είναι η «προώθηση του αστικού αναδασμού ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται στην Κύπρο, των περίκλειστων τεμαχίων σε οικιστικές ή τουριστικές ζώνες ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα η υφιστάμενη γη σε οικιστικές και τουριστικές ζώνες παρά να μεγαλώνουν οι οικιστικές ζώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, μεσοπρόθεσμα η πολεοδομική και οικοδομική άδεια θα ενοποιηθούν.

Πέμπτη προτεραιότητα για το υπουργείο, είναι το θέμα των μεταναστευτικών ροών για να αντεπεξέλθει η χώρα στις σύγχρονες προκλήσεις με την αυξανόμενη ροή μεταναστών λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου, είναι και ο εξορθολογισμός της πολιτικής διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών για να είναι πιο δίκαιη.

Ο υπουργός τονίζει ότι λόγω του μεγάλου εύρους αρμοδιοτήτων, χρειάζεται αναδιάρθρωση του ίδιου του υπουργείου και επικέντρωση στις κύριες του πολιτικές για να μπορεί να χαράξει πολιτική.

Της Γεωργίας Χαννή