You are here

Αυξήθηκαν τα έσοδα κράτους από στοιχήματα

13/03/2023 14:36

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του κράτους από τα τυχερά παιχνίδια, τα οποία χρόνο με το χρόνο σημειώνουν σημαντική άνοδο, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής  Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκου.

Από €9, 913 εκατ. το 2021 ανήλθαν στα €11,752 εκατ. το 2022, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2023.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η κ. Φιάκου ανέφερε ότι αυξήθηκαν και τα συνολικά έσοδα των εταιρειών το 2022 από το στοίχημα και ανήλθαν στα €959 εκατ. τα αντιστοιχούν στο 3,55% του ΑΕΠ και πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016 που ήταν στο 0,99% του ΑΕΠ.

Σημαντικό στοιχείο, χαρακτήρισε και την επιστροφή των κερδών προς τους παίκτες τα οποία ανέρχεται στα €843.329 εκατ.  

Αναφερόμενη στην εποπτεία που διενεργείται από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στα αδειούχα πρακτορεία τα οποία ανέρχονται στα 479, είπε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Η κ. Φιάκου, δήλωσε ότι με την έγκριση του προϋπολογισμού της Αρχής από τη Βουλή θα υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία θεραπευτικού προγράμματος από την παθολογική ενασχόληση στα τυχερά παιχνίδια και στο στοίχημα,  στην επαρχία Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι έχουν υποβάλλει και ενώπιον του υπουργού Υγείας τον Ιανουάριο του 2023, αίτημα για την ένταξη του προγράμματος screening στο ΓεΣΥ ούτως ώστε όταν ένα άτομο στα πρώτα στάδια παρουσιάσει οποιαδήποτε αστάθεια να είναι σε θέση να λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία πριν προχωρήσει σε παθολογικά στάδια.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η εφαρμογή της εθνικής πλατφόρμας Αυτόαποκλεισμού με στόχο να ενταχθούν οι λήπτες επιδομάτων ειδικότερα οι λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ούτως ώστε να μην τους επιτρέπεται η συμμετοχή στο στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ -Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις εξέφρασε επιφυλάξεις για το διορισμό ιδιωτών ελεκτών οι οποίοι διενεργούν ελέγχους στους χώρους στοιχημάτων λέγοντας ότι «η δική μας άποψη είναι ο έλεγχος να διενεργείται από μόνιμο προσωπικό το οποίο θα εναλλάσσεται και να ελέγχεται ώστε να γίνεται ο σωστός έλεγχος.

Εξέφρασε επίσης διαφωνία σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των υποστατικών στοιχημάτων λέγοντας ότι «σε κάθε γειτονιά υπάρχει και ένα υποστατικό με όλα τα γνωστά  προβλήματα που δημιουργούν στους νέους, αλλά και στους μεγαλύτερους οι οποίοι ξοδεύουν τα χρήματα από το επίδομα τους στα στοιχήματα».

Της Ηρώς Ευθυμίου