You are here

Οι προκλήσεις του ΚΥΠΕ για το μέλλον

18/11/2019 15:52
Με έμφαση στον πολυσήμαντο ρόλο που έχει να επιτελέσει, αλλά και στο έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), παρουσίασε τη Δευτέρα τον προϋπολογισμό του για το 2020, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
 

 
Ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ για το 2020 είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται στα €2,64 εκατ. από τα οποία η δημόσια ενίσχυση προς το πρακτορείο ανέρχεται στα €1,87 εκατ.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμουλίου του ΚΥΠΕ Ιωσήφ Ιωσήφ είπε, ότι τέθηκαν ενώπιον των βουλευτών τα διάφορα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα το ΚΥΠΕ, όπως της υποστελέχωσης και του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας του και των κανονισμών του, όπως και οι δυσκολίες στη συμπλήρωση νέων θέσεων εργασίας έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΚΥΠΕ και να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή του.

 Ο κ. Ιωσήφ είπε ότι ενημέρωσαν του βουλευτές ότι προωθούν πολλές νέες αναπτύξεις στο ΚΥΠΕ, όπως η νέα ιστοσελίδα, το νέο οργανόγραμμα, νέο ωράριο εργασίας και γενικά γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού όλου του πλαισίου λειτουργίας του ΚΥΠΕ, για να μπορέσει να προσφέρει αυτά που πρέπει για το καλό της Κύπρου και της κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι η ανταπόκριση των βουλευτών ήταν πολύ θετική και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι το ΚΥΠΕ είναι ολιγάριθμο αλλά έχει μεγάλο βεληνεκές δράσης, αφού μεταδίδει ειδήσεις σε τέσσερις γλώσσες, ενημερώνει όλες τις πρεσβείες και τις αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό και έχει μια διεθνή παρουσία.
 
«Ζητούμε να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν τον πολυδαίδαλο ρόλο του. Είμαστε αισιόδοξοι με τις επαφές τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και σήμερα με τη Βουλή, ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι γίνονται πολλές αλλαγές στο ΚΥΠΕ, το οποίο θα γυρίσει σελίδα και είναι καλό ότι έχει δίπλα του τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, τόσο ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Ιωσήφ όσο και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται για συνολικό εκσυγχρονισμό του Πρακτορείου και ιδιαίτερα του Νόμου και των Κανονισμών του ΚΥΠΕ, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο, όπως είπαν, στάδιο.
 
Ο κ. Πενηνταέξ αναφέρθηκε στο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Πρακτορείο, το οποίο έχει να ενισχυθεί με νέους δημοσιογράφους από το 2010. Πρόσθεσε ότι το ΚΥΠΕ αποτάθηκε στα αρμόδιο Υπουργεία και ζήτησε πέντε νέες θέσεις συντακτών, ωστόσο εγκρίθηκαν τελικά μια θέση συντάκτη για το 2020 και  δύο θέσεις συντακτών για το 2021. Όπως είπε, έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις Βοηθών Αρχισυντακτών που είναι κενές. Σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΚΥΠΕ δεν λύνονται με αυτούς τους αργούς ρυθμούς και πρέπει το ΚΥΠΕ να στελεχωθεί έστω και σε μια έκτακτη βάση για να μπορέσουν να συμπληρωθούν οι βάρδιες.
 
Ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα της στελέχωσης επιτείνεται ένεκα συστάσεων  ιατροσυμβουλίων για αποφυγή απογευματινών και βραδινών βαρδιών, αλλά λόγω δύο αποσπάσειων συντακτών του ΚΥΠΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εξέφρασε παράλληλα την πρόθεση του ΚΥΠΕ να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών ή πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου. Το ζήτημα, όπως είπε, είναι να υπάρξει συγκατάθεση από τα αρμόδια υπουργεία ώστε το κονδύλι να καλυφθεί από εξοικονομήσεις από διάφορα κεφάλαια του προϋπολογισμού του ΚΥΠΕ. .
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την αντικειμενική κάλυψη από το ΚΥΠΕ, είπε πως λάθη μπορεί να γίνονται ωστόσο δεν υπάρχει σκοπιμότητα. Τόνισε ότι το ΚΥΠΕ είναι κρατικό όχι κυβερνητικό πρακτορείο και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του, υπό οποιανδήποτε κυβέρνηση και βουλή, και δεν υπάρχουν φίλτρα, ούτε επηρεάζεται από οποιεσδήποτε παρεμβολές.
 
Σημείωσε παράλληλα τη σημαντική παρουσία του ΚΥΠΕ σε διεθνή και περιφερειακά φόρα πρακτορείων ειδήσεων, αναφέροντας ότι το ΚΥΠΕ αν και μικρό σε μέγεθος είναι ένα δυναμικό και δραστήριο πρακτορείο.  
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης μιλώντας στην Επιτροπή, είπε ότι το ΚΥΠΕ θα πρέπει να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει περισσότερες θέσεις, ενώ σημείωσε ότι έγνοια όλων είναι η καθαρή είδηση χωρίς χρώματα και παρεμβάσεις.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά, είπε ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το νέο οργανόγραμμα του ΚΥΠΕ για να δοθούν τεκμηριωμένα περισσότερες θέσεις.
 
Ο βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει το ΚΥΠΕ και θα πρέπει να επαναξιολογήσει τις προτεραιότητές της, αφού πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη υπηρεσία που έχει να κάνει με το κράτος. Παράλληλα ανέφερε ότι το ΚΥΠΕ θα πρέπει να είναι όσο πιο αντικειμενικό γίνεται και ανέφερε ότι παρατήρησαν πως ειδήσεις που έρχονται από την Τουρκία και τα κατεχόμενα δεν αποδίδονται όπως θα έπρεπε για να δοθεί ολοκληρωμένη εικόνα. Διερωτήθηκε αν το ΚΥΠΕ βάζει πλέον φίλτρα.  Για το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού, είπε ότι κάποιοι υπερβάλλουν εαυτόν για να  μπορεί να λειτουργεί το ΚΥΠΕ.