You are here

Βάζουν χέρι στο αποθεματικό οργανισμών

03/03/2023 13:47

Σε κάλυψη αναγκών μέσω του αποθεματικού ταμείου ετοιμάζονται να προχωρήσουν η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) και το Γραφείο Επιτρόπου για την Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), των οποίων οι προϋπολογισμοί που κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ελλειμματικοί.

Οι προϋπολογισμοί των δύο οργανισμών που αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας, συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμών, με τον βοηθό επίτροπο επικοινωνιών Πέτρο Γαλίδη και τον διευθυντή του γραφείου επιτρόπου επικοινωνιών, Αντώνη Αντωνιάδη, να αναφέρονται μεταξύ άλλων, στο έλλειμμα για το ΓΕΡΗΕΤ, στο θέμα των τελών που έγκρινε το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη χρονιά, αλλά και στο πρόβλημα κτηριακών υποδομών για την ΑΨΑ.

ΑΨΑ

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΑΨΑ, σημαντικά ποσά που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της αρχής, αντανακλούν αντίστοιχα ποσά που λαμβάνει από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από την Αρχή ως αποτέλεσμα επιτυχιών της σε ανταγωνιστικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο προϋπολογισμός χρηματοδοτεί την ΑΨΑ και έργα κυβερνοασφάλειας άλλων υπηρεσιών/υπουργείων, ενώ ρόλος της αρχής είναι η προστασία κρίσιμων υποδομών πληροφοριών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες καθορίζονται με ειδικά κριτήρια από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κατάλογος αυτών των υποδομών είναι απόρρητος, ενώ σύμφωνα με τον βοηθό επίτροπο επικοινωνιών Πέτρο Γαλίδη, αφορούν τομείς ενέργειας, νερού, υγείας και τραπεζικού τομέα, μεταξύ άλλων.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν στο χθεσινό συμβάν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με τον κ. Γαλίδη να εξηγεί ότι ο ρόλος της ΑΨΑ είναι ακόμη πιο κρίσιμος, ενώ εν τέλει σε βάθος χρόνου θα μπορούν να προστατεύονται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του οργανισμού, ανέρχεται γύρω στα €14,2 εκατ. και περιλαμβάνονται δαπάνες για έργα κυβερνοασφάλειας άλλων υπηρεσιών και υπουργείων και της εθνικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας. Ο προϋπολογισμός παρουσιάστηκε μειωμένος κατά περίπου €3 εκατ., κυρίως λόγω μείωσης των δαπανών εξοπλισμού σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα έσοδα ανέρχονται σε €11,8 εκατ.

Ο προϋπολογισμός εμφανίστηκε ελλειμματικός και λόγω κάποιων μεγάλων έργων των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας που έχουν ήδη ξεκινήσει το 2022 και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, για τα οποία τα σχετικά ποσά είχαν ήδη καταβληθεί στην ΑΨΑ από τα εν λόγω υπουργεία.

Το αποθεματικό είχε υπολογιστεί γύρω στα €4 εκατ. το οποίο αναμένεται να μειωθεί ως αποτέλεσμα του ελλειμματικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών, το έλλειμμα εξηγείται καθώς δεν λαμβάνονται ποσά που ήδη λήφθηκαν.

Σε σχέση με τις 20 οργανικές θέσεις οι οποίες καταγράφονται ως κενές, ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης και τους επόμενους μήνες αναμένεται να πληρωθούν όλες.

Αναφορικά με τα τέλη, η αρχή εξήγησε ότι αναλόγως της σημασίας της κάθε υποδομής καθορίζεται και το σχετικό τέλος.

Ερωτηθείς από την επιτροπή για την αγορά υπηρεσιών, η ΑΨΑ ενημέρωσε ότι είναι προσωρινό μέτρο. Σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο turnover στην αγορά υπηρεσιών, επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα είναι περιζήτητοι και οι μισθοί σε άλλες επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι.

Το ζήτημα αναμένεται να βελτιωθεί με μονιμοποιήσεις, πρόσθεσε. Για την αγορά οχημάτων, αυτά αφορούν σε ένα για την ΑΨΑ και ένα για το ΥΠΑΜ για συλλογή πληροφοριών με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκό κονδύλι.

Σχετικά με το ενοίκιο, η αρχή στεγάζεται στο διπλανό κτίριο του ΓΕΡΗΕΤ σε παλιά κτίρια. Το ενοίκιο για το ΓΕΡΗΕΤ πριν 12 χρόνια ήταν περίπου €130 χιλ., έτυχε επαναδιαπραγμάτευσης λόγω της μεγάλης ηλικίας του κτηρίου και μειώθηκε σε €75 χιλ.

Τονίστηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κτιρίου, λόγω επέκτασης της ΑΨΑ με κέντρο διαχείρισης κρίσεων και εκπαιδευτικό κέντρο.

ΓΕΡΗΕΤ

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του ΓΕΡΗΕΤ, παρουσιάστηκε επίσης ελλειμματικός.

Καταγράφηκαν δαπάνες €7,8 εκατ., αυξημένες κατά €1,1 εκατ., κυρίως για κάλυψη υποχρέωσης μεταβίβασης συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε υπάλληλους που μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και έργων του 2022 που άρχισαν το 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Το έλλειμμα είναι σκόπιμο, όπως εξήγησε ο κ. Γαλίδης, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περίπου €2 εκατ. από το αποθεματικό χωρίς επιβάρυνση της αγοράς, ποσό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, €1,4 εκατ. για επιστροφή τελών και €164 χιλ. περίπου για μείωση τελών στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Παρεμβάσεις χωρίς τη συμφωνο γνώμη ΓΕΡΗΕΤ

Μιλώντας για το ζήτημα των τελών, ο κ. Γαλίδης ανέφερε πως υπήρξαν παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό και χωρίς την σύμφωνο γνώμη του ΓΕΡΗΕΤ υποβλήθηκε πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για μείωση των εσόδων κατά €164 χιλ. περίπου για μείωση τελών στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, απόφαση που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

Υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να υποστούμε συνέπειες σαν κράτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε, ενώ πιθανώς να επεκταθούν σε θέματα συγκρουόμενων συμφερόντων καθώς ο προϋπολογισμός περνά από το υπουργείο μεταφορών και το τμήμα ταχυδρομείων υπάγεται σε αυτό.

Σύμφωνα με το ΥΠΜΕ, η αύξηση στα τέλη ανέρχεται σε περίπου 20%, μία τακτική που ακολουθήθηκε από το υπουργείο οικονομικών κατά την περασμένη χρονιά λόγω της οικονομικής κατάστασης. Τα τέλη ανέρχονται για το 2023 σε €522 χιλ. από περίπου €435 χιλ. το 2022.

Ερωτηθείς για το συνολικό ποσό του αποθεματικού σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, το ΓΕΡΗΕΤ ενημέρωσε ότι ανέρχεται σε περίπου €9 εκατ.

Της Μαρίας Κυριακίδου