You are here

Α. Καπαρδής: Απουσιάζει στρατηγική για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης

25/09/2022 06:00

Την απουσία εθνικής στρατηγικής που να εκσυγχρονίζει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και την απουσία ενός κανονικού δικαστηρίου ανηλίκων, τονίζει ο καθηγητής ψυχολογίας και νομικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και επισκέπτης καθηγητής εγκληματολογίας στο Ινστιτούτο Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Ανδρέας Καπαρδής.

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, ο κ. Καπαρδής, σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα και τις προοπτικές βελτίωσης του ποινικού συστήματος στην Κύπρο, επισημαίνει ότι απουσιάζει μία εθνική στρατηγική, που να εκσυγχρονίζει το σύστημα και που να συντονίζει τις συναφείς υπηρεσίες του κράτους και όχι μόνο.

Όπως αναφέρει, το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης έχει τους εξής πυλώνες: το ποινικό δίκαιο, την ποινική οικονομία, τα δικαστήρια και τις κεντρικές φυλακές (η μόνη φυλακή που υπάρχει στην Κύπρο) και τις ποινές, μη στερητικές της προσωπικής ελευθερίας.

«Αν καθιερώσουμε μια συστημική προσέγγιση, θα δούμε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός», δήλωσε, καθώς έχουν γίνει και μελέτες και εισηγήσεις, αλλά καθυστερεί πάρα πολύ η μεταρρύθμιση του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης και των δικαστηρίων.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «έχει υπάρξει πρόοδος, και εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στο ανώτερο δικαστήριο για την προσπάθεια που καταβάλλει σε σχέση με τη μεταρρύθμιση, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να επιταχύνεται περισσότερο ο εκσυγχρονισμός του όλου συστήματος, σε όλους τους πυλώνες».

Αναφέρθηκε επίσης, στην απουσία αλλά και στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κανονικού δικαστηρίου ανηλίκων στην Κύπρο, με εξειδικευμένα άτομα που να εξυπηρετούν το θεσμό αυτό, καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός σωφρονιστικού ιδρύματος για ανήλικα παιδιά.

«Εδώ είμαστε πίσω κατά δεκαετίες. Υπάρχουν εισηγήσεις και έχουν γίνει τέτοιες προτάσεις και πριν, απλώς καθυστερεί η υλοποίηση αυτών των προτάσεων», υπέδειξε.

Αξιολόγηση ποινών και μέτρα πρόληψης εγκλημάτων

Ερωτηθείς, εάν θα πρότεινε κάποιες εναλλακτικές ποινής ή/και συμμόρφωσης των υπαίτιων, ο κ. Καπαρδής σχολίασε ότι αρχικά θα πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια.

«Πέραν του το τι προβλέπει ο νόμος, καλό είναι να ξέρουμε και την αποτελεσματικότητα των ποινών που επιβάλλονται», είπε, συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα καινούργια μέτρα για να χειριστούμε ένα πληθυσμό παρανομούντων, που είναι πολύ ετερογενής».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Καπαρδή, η αποκαταστατική δικαιοσύνη, θα βοηθούσε πάρα πολύ αν εφαρμοζόταν στη Κύπρο, η οποία είναι δοκιμασμένη εδώ και περισσότερο από δυο δεκαετίες, σε δυτικές χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορικά, με το ποια μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του εγκλήματος στο νησί, σημείωσε ότι αρχικά τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα, δηλαδή ανάλογα με τι είδους έγκλημα πρόκειται.

Πρόσθεσε, ότι το κράτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει περισσότερο την εμπειρογνωμοσύνη που υπάρχει στην Κύπρο. Εξήγησε, ότι «έχουμε αρκετά πανεπιστήμια με πολλούς αποφοίτους, με παρά πολύ καλά προσόντα».

Ανέφερε επίσης, ότι το κράτος και διάφορες υπηρεσίες δεν εργοδοτούν εγκληματολόγους.  

Σύμφωνα με τον κ. Καπαρδή, ένα μεγάλο έλλειμμα στην Κύπρο είναι ότι στα σχολεία, στη μέση εκπαίδευση και στα λύκεια, δεν διδάσκονται νομικές σπουδές.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο YgeiaWatch

Της Ουρανίας Στυλιανού