You are here

ΠτΔ: Ανέπεμψε νόμο για πρόστιμα φωτιά στα ελαστικά

15/11/2022 11:48

Στην αναπομπή του «περί της Σήμανσης της Εξοικονόμησης Καυσίμου και άλλων Παραμέτρων των Ελαστικών Επισώτρων Νόμου του 2022», προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει ο ΠτΔ σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η αναπομπή αφορά στη μεταβατική διάταξη που εισήχθη με το άρθρο 14 του νόμου και προνοεί ότι οι διατάξεις εφαρμογής για τα ελαστικά επισώτρα της κατηγορίας C3, είναι τρεις μήνες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, η παραπάνω διάταξη συγκρούεται με το άρθρο 179 του Συντάγματος, το άρθρο 288 ΣΛΕΕ και την αρχή της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου, όπως παγιώθηκε με σχετική νομολογία των δικαστηρίων της Ένωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 288 της συνθήκης, εξηγεί ο ΠτΔ, δεν μπορεί να δοθεί καμία διακριτική ευχέρεια καθώς ο κανονισμός έχει γενική ισχύ και η ημερομηνία έναρξης ισχύος σε όλα τα κράτη μέλη είναι η 21η Μάιου του 2021.

Ο πρόεδρος τονίζει ότι οι υποχρεώσεις του κανονισμού, εφόσον η ημερομηνία εφαρμογής ξεπεράστηκε, είναι άμεσα εφαρμοστέες σε σχέση με όλα τα ελαστικά που περιλαμβάνονται, όπως και αυτά της κατηγορίας C3.

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι η παράλειψη συμμόρφωσης με την υποχρέωση, έστω για 3 μήνες είναι παράβαση του δικαίου της Ένωσης.

Αναφέρει ακόμη στην ΠτΒ, πως η μεταβατική περίοδος που δόθηκε μόνο για τα ελαστικά επίσωτρα κατηγορίας C3 δεν αιτιολογείται αντικειμενικώς.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων για τον νόμο, η μεταβατική περίοδος 3 μηνών ορίστηκε έπειτα από έκκληση του συνδέσμου εισαγωγέων ελαστικών ως μεταβατική περίοδος συμμόρφωσης για τα οχήματα που φέρουν τα συγκεκριμένα ελαστικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει καταδίκη μέχρι και ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο μέχρι και €60 χιλ. αναφορικά με την υποχρεωτική σήμανση απόδοσης των ελαστικών.

Μ.Κ.