You are here

Στον πάγο οι πολεοδομικές άδειες στην περιοχή Πέγειας

14/03/2018 13:27

Στάσιμες θα παραμείνουν οι αιτήσεις έκδοσης πολεοδομικών αδειών στην Πέγεια εν αναμονή των συμπερασμάτων της σύσκεψης στο υπουργείο εσωτερικών και της εξέτασής τους από τη βουλή, κατόπιν σχετικής παράκλησης του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος Αδάμου Αδάμου.

Ο κ. Αδαμου, δήλωσε ότι η επιτροπή θα αναμένει να δει τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις της σύσκεψης ώστε να εξεταστεί το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Σημείωσε ότι ο ίδιος παρακάλεσε να μη δοθεί καμιά νέα άδεια μέχρι να βγουν τα συμπεράσματα και να διαφανεί τι θα γίνει με το τοπικό σχέδιο.

Τόνισε παράλληλα, ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί.

Ετοιμάζουν μέτρα για ανάπτυξη στις Θαλασσινές Σπηλιές

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο γεωργίας αξιολογεί μέτρα και εισηγήσεις αναφορικά με την ανάπτυξη στις «θαλασσινές σπηλιές» τα οποία θα συζητηθούν σύντομα με το υπουργείο εσωτερικών ώστε να δημοσιευθούν, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου.

Οι εισηγήσεις αποτελούν την κατάληξη συνάντησης μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων και του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή περιβάλλοντος και κινούνται στη βάση της προσπάθειας να συνυπάρξουν οι αναπτύξεις με την προστασία του περιβάλλοντος.

Λάθη στον χαρακτηρισμό ζωνών

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, σημείωσε ότι κατά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για αναπτύξεις στην περιοχή, είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες που ξεκίνησαν από το 2008 με τη διαμόρφωση των χωροθετικών ζωνών της περιοχής, παραδεχόμενος ουσιαστικά, λανθασμένο χαρακτηρισμό της περιοχής.

Υποστήριξε ωστόσο, ότι το τμήμα δεν είναι αρμόδιο να καθορίζει ζώνες ή να σταματά διαδικασίες ανάπτυξης. Η αρμοδιότητά του είναι να εξετάζει και να εκδίδει άδειες και δεν μπορεί όπως αναφέρθηκε, να αξιολογήσει θέματα σχεδίου, κάτι που είναι δουλειά του κράτους.

«Από το 2009 είχαμε διαπιστώσει διαχρονικές παρατυπίες στην ευρύτερη περιοχή μπροστά στο εύρος των τριών αναπτύξεων». Πρώτιστη προτεραιότητα του τμήματος περιβάλλοντος είναι να ερευνηθούν αυτά τα θέματα σημείωσε ο κ. Χατζηπαναγιώτου προσθέτοντας ότι το τμήμα έθεσε όρους για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών.

Να παγοποιηθούν οι αναπτύξεις

Η επίτροπος περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου εισηγήθηκε την παγοποίηση των αιτήσεων για αναπτύξεις στην περιοχή και την αναθεώρηση των ζωνών καθώς η διαμόρφωσή τους το 2008 δεν βασιζόταν σε στρατηγική μελέτη επιπτώσεων, γι’ αυτό και έχουν προκύψει προβλήματα , όπως είπε.

Τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης των λαθών και αποτροπής τοπιοτέχνησης της περιοχής ενώ, εισηγήθηκε όπως αρθούν οι παράνομες δραστηριότητες και να γίνει αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.

«Έστω και τώρα, πρέπει να εφαρμοστούν οι εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της ελεγκτικής υπηρεσίας Ανδρέας Κίκας, ανέφερε ότι οι θέσεις της υπηρεσίας συνάδουν με της επιτρόπου περιβάλλοντος αναφορικά με την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου ζωνών και διόρθωσής του.

Ο κ. Κίκας τόνισε ότι οι επιπτώσεις τέτοιων αναπτύξεων έπρεπε να εξεταστούν συσσωρευτικά και να ληφθεί υπόψη η πίεση από υφιστάμενες αναπτύξεις και εν δυνάμει αναπτύξεις που ενδεχομένως να προκύψουν εφόσον το επιτρέπει η ζώνη.

Διευκρινίζοντας την εισήγηση της υπηρεσίας είπε «να σώσουμε ότι σώζεται και να ληφθούν υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες για να απαμβλύνουμε τις πιέσεις στην περιοχή», προτείνοντας εφαρμογή περιοχής ασφαλείας 200 μέτρων κατά μήκους των θαλασσινών σπηλιών, σε στεριά και θάλασσα.

Τα αρμόδια τμήματα, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος αλιείας και του τμήματος δασών, τόνισαν την περιβαλλοντική και οικολογική σημασία της περιοχής, λόγω της παρουσίας της φώκιας μονάχους μονάχους, της παρουσίας φυτών που περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο υπό εξάλειψη φυτών στην Κύπρο, καθώς και στην σημασία του ευρύτερο τοπίου, σημεία τα οποία επεσήμαναν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Τόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και το ΕΤΕΚ προέβησαν σε εισηγήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονταν σε κατεδάφιση των αναπτύξεων και την απόδοση αποζημιώσεων στους αγοραστές των ακινήτων.

Ο διευθυντής του ΕΤΕΚ Χριστόδουλος Χατζηοδυσσέως έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα στην περιοχή αναφέροντας ότι «δεν είναι αυτή η ανάπτυξη που θέλουμε».

Στις εισηγήσεις που κατέθεσε το κυπριακό ίδρυμα προστασίας του περιβάλλοντος Terra Cypria περιλαμβάνεται η απαγόρευση επέμβασης στη ζώνη προστασίας της παραλία, η κήρυξη της περιοχής ως λευκής ζώνης μέχρι την εκπόνηση νέου τοπικού σχεδίου και η συσσωρευτική αξιολόγηςη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Η οργάνωση «Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα» αναφέρει ότι σε σχέση με τις δρομολογούμενες αναπτύξεις, πρέπει να εκλείψουν οι παρανομίες αλλά και να σταματήσουν οι όποιες οικοδομικές εργασίες και μεδεύσεις για να επανεξεταστούν όταν διενεργηθεί η στρατηγική μελέτη των επιπτώσεων για το νέο τοπικό σχέδιο Πέγειας.

Ο πτηνολογικός σύνδεσμος Κύπρου εξέφρασε ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να ανασταλούν όλες οι οικοδομικές εργασίες στην περιοχή και να παγοποιηθούν οι αναπτύξεις στην περιοχή θαλασσινών σπηλιών μέχρι την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου Πέγειας, η οποία πρέπει να αρχίσει άμεσα, όπως τονίζει ο σύνδεσμος.

Δήμαρχος : Θέλουμε ανάπτυξη

Έντονες αντιδράσεις προς τις παρατηρήσεις των αρμόδιων τμημάτων εξέφρασε ο δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου, ο οποίος αναφέρθηκε στους περιορισμούς που υπάρχουν για αναπτύξεις στην περιοχή.

«Θέλουμε ανάπτυξη στην Πέγεια» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «αλλού κτίζουν μαρίνες και εμείς θα βλέπουμε τις φώκιες».

Τόνισε επίσης, ότι η ανάπτυξη στην περιοχή δεν είναι σημερινή αλλά χρονολογείται από το 1970.

Βουλευτές κάλεσαν τον κ. Λάμπρου να καταθέσει κατά πόσο έχει συμφέρον από τις συγκεκριμένες αναπτύξεις. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι ως πολιτικός μηχανικός έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες και πως έχει κάνει στατικές μελέτες για έργο μιας από τις εταιρείες που σχετίζονται με τις αναπτύξεις στην Πέγεια.

Ο Σάββας Χατζημηνάς εκ μέρους του συνδέσμου ιδιοκτητών γης στον Ακάμα διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες γης όταν το κράτος υφαρπάζει τη γη για την προστασία της φύσης, χωρίς να τους αποζημιώνει.

Βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση αμφισβήτησαν κατά διαστήματα επικριτικές τοποθετήσεις για τις αναπτύξεις, κάνοντας λόγο για επιλεκτικές τοποθετήσεις σε σχέση με τις θέσεις της περιβαλλοντικής αρχής και προβάλλοντας επιχειρήματα σε σχέση με την δυνατότητα συνύπαρξης της φώκιας στην περιοχή.

Παράλληλα, τέθηκαν σωρεία ερωτήσεων προς τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες, με τις απαντήσεις να αναμένεται να σταλούν γραπτώς πριν να οριστεί νέα συνεδρίαση της επιτροπής.

Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε το υπουργείο εσωτερικών γεγονός που επικρίθηκε, καθώς η επιτροπή είχε καλέσει το γενικό διευθυντή.

Της Μαρίας Χαμπή