You are here

Στα €14 εκατ. τα κορωνοπρόστιμα

27/10/2022 14:29

Ανείσπρακτα παραμένουν περίπου 26 χιλιάδες πρόστιμα, τα οποία επιβλήθηκαν σε πολίτες και επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια των αστυνομικών και υγειονομικών ελέγχων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό λέχθηκε κατά τη σημερινή αυτεπάγγελτη εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 2020, αναφορικά με την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενέργησε η αστυνομία, για διαπίστωση της τήρησης των μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με σκοπό τη μείωση των κρουσμάτων.

Ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ανέφερε ότι συνολικά εκδόθηκαν 43 χιλιάδες εξώδικα πρόστιμα, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσό ύψους €14 εκατ.

Πρόσθεσε ότι από τις 43 χιλιάδες εξώδικα πρόστιμα, εξοφλήθηκαν οι 22 χιλιάδες, ενώ διευκρίνισε ότι από τις 26 χιλιάδες ανείσπρακτα πρόστιμα, οι 17 χιλιάδες αφορούν υποθέσεις που προωθήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι για περίπου δυόμιση υποθέσεις εξ αυτών, εκκρεμεί ο φάκελος ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, για να προωθηθούν ή όχι σε δικαστήριο.

Ανέφερε ακόμα ότι περίπου 1,500 πρόστιμα διαγράφηκαν με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δικαιολογημένα.

Ο βοηθός αρχηγός αστυνομίας, δήλωσε ότι πολλά από τα εξώδικα πρόστιμα, πληρώθηκαν στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται σε πολίτες, σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα.

Βουλευτές και φιλοξενούμενοι της Βουλής εξήραν το ρόλο της Αστυνομίας για τήρηση και έλεγχο των κυβερνητικών μέτρων, που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Ε.Χ.