You are here

Αναπομπή για ιδιωτικές μπίζνες εισαγγελέα, δικαστών

17/11/2022 16:15

Η ένταξη των αφυπηρετήσαντων δικαστών και του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στους αξιωματούχους που θα ελέγχονται για την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μετά την συνταξιοδότηση τους, οδήγησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει ακόμα ένα νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται με βάση το Σύνταγμα, ανέπεμψε σήμερα τον «περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Δικαστές και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τοµέα (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022» για επανεξέταση στην Βουλή.

Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 3 Νοεμβρίου 2022 και στους λόγους αναπομπής του αναφέρεται η συμπερίληψη των δικαστών στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, καθώς όπως επισημαίνεται προσκρούει σε πρόνοιες του Συντάγματος.

Προστίθεται ότι, «παρομοίως αυτό ισχύει και για την περίπτωση του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αφού υπηρετούν µε βάση τους ίδιους όρους, όπως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα µε τις πρόνοιες του Συντάγματος».  

Όπως επεξηγείται κατά το χρόνο διορισμού των δικαστών, του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, δεν υφίσταντο οι υποχρεώσεις που επιβάλλει τώρα ο υπό αναπομπή νόμος, οι οποίες υποχρεώσεις µμεταβάλλουν δυσμενώς τους όρους εργοδότησης τους.

«Τέτοια μεταβολή των όρων εργοδότησης κατά τον τρόπο που τις επιβάλλει ο υπό αναπομπή νόμος στους εν ενεργεία δικαστές, Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, δεν μπορεί παρά να κριθεί αντισυνταγματική», όπως αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το νόμο με τον οποία αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων κρατικών υπαλλήλων που θα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν άδεια πριν από την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση που κατείχαν στον δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένου και των δικαστών και του Γενικού και βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι ο νόμος θεωρείται, ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφοράς.

Επισυνάπτεται η αναπομπή του νόμου.

Της Ελένης Χαραλάμπους