You are here

«Ανέτοιμο» το Υφ. Πολιτισμού για Τμ. Αρχαιοτήτων

02/06/2023 07:03

Στην καθυστέρηση της μεταφοράς του Τμ. Αρχαιοτήτων υπό την αρμοδιότητα το Υφ. Πολιτισμού, στοχεύει πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη βουλή, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Η πρόταση που υπογράφουν τέσσερις βουλευτές του ΑΚΕΛ (Γιώργος Λουκαϊδης, Χρίστος Χριστοφίδης, Ανδρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστόφιας), τροποποιεί τον περί της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού και Διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων νόμου, ώστε η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων στο Υφ. Πολιτισμού να γίνει την 1η Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αναφέρεται στην πρόταση, η εν λόγω μεταφορά θα γίνει την 1η Ιουλίου 2023, «όμως δεδομένης της υποστελέχωσης του Υφ. Πολιτισμού και του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, προτείνεται παράταση για ακόμα ένα έτος».

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω μεταφορά αντικειμενικά συνεπάγεται την απώλεια της επιστημονικής και τεχνικής στήριξης που λαμβάνει σήμερα το Τμ. Αρχαιοτήτων από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο του Τ. Αρχαιοτήτων, όπως υποστηρίζεται.

Τονίζεται ταυτόχρονα, ότι η παράταση της μεταφοράς, θα συμβάλει ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή του στο Υφ. Πολιτισμού.

Συμφωνούν υπάλληλοι του Τμ. Αρχαιοτήτων

To θέμα έθιξε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Κλαδικό Συμβούλιο Υπαλλήλων Τμήματος Αρχαιοτήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., τονίζοντας ότι επιβάλλεται η συνολική επανεξέταση του ζητήματος της μεταφοράς στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι οι λόγοι που επέβαλλαν πριν ένα χρόνο την αναβολή της μεταφοράς στο Υφυπουργείο, συνεχίζουν να υφίστανται και σήμερα.

Το Κλαδικό Συμβούλιο Υπαλλήλων Τμήματος Αρχαιοτήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. σημείωσε ότι «στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν καν πληρωθεί οι πολλές κενές θέσεις του υφιστάμενου οργανογράμματος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών θέσεων, πόσο μάλλον για τη δημιουργία νέων», προσθέτοντας ότι το ίδιο το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει αντιληφθεί ότι η όλη κατάσταση είναι προβληματική.

Γ.Χ.