You are here

Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για στημένα

24/05/2023 07:39

Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών τίθενται σήμερα οι καταγγελίες του πρώην Πρόεδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, κατά του τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για παρέμβαση, έτσι ώστε να μην διερευνηθούν καταγγελίες για στημένους αγώνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαχαραλάμπους υποστήριξε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τέως Πρόεδρο για να μην ερευνήσει ύποπτους για χειραγώγηση ποδοσφαιρικούς αγώνες, με τον κ. Αναστασιάδη που τον διόρισε, να χαρακτηρίζει τις καταγγελίες ψευδείς και ετεροχρονισμένες.

Σημειώνεται ότι με επιστολή στη Βουλή ο κ. Παπαχαραλάμπους ζήτησε όπως όλοι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Δημητρίου απέχουν της όλης συζήτησης, πρόταση που σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch δεν έγινε αποδεκτή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν του προέδρου, αντιπρόεδρος και μέλος της επιτροπής είναι και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας και Νίκος Γεωργίου, ενώ όπως είθισται σε σημαντικά θέματα που απασχολούν το Κοινοβούλιο είναι πιθανόν να παρευρεθούν και άλλοι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος στη συνεδρία.

Ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στην επιστολή του χαρακτηρίζει αδιανόητο βουλευτές του κόμματος που αποφάσισαν την ενοχή του να παρευρίσκονται στην συνεδρία για v' ακούσουν τις θέσεις του, οι οποίες θα συνοδεύονται µε τεκμήριο, και v' αποφασίσουν για το αληθές των ισχυρισμών του.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΣΥ χαρακτήρισε τις καταγγελίες Παπαχαραλάμπους «ανεπίτρεπτες επειδή δεν έγιναν στον χρόνο που έπρεπε, ούτε και µέσω των νεvοµισµένωv διαδικασιών, ενώπιον των θεσμικών οργάνων του κράτους».

Μιλώντας εξάλλου χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΑΣΤΡΑ), ο κ. Παπαχαραλάμπους δήλωσε ότι δεν θα απαντά σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ, ενώ άφησε ανοιχτό και να μην δώσει κανένα έγγραφο στο ενδεχόμενο που παρευρίσκονται οι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος.

Απαντώντας ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα προωθήσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή αλληλογραφία που αντάλλαξε με τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, και με την οποία τεκμηριώνει, όπως είπε, ότι ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας και αθλητισμού, ψεύδεται.

Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαχαραλάμπους ψευδώς ανέφερε ότι παραιτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020, καθώς η παραίτηση του υποβλήθηκε δύο και πλέον μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου 2021.

Πρόσθεσε ότι στην επιστολή παραίτησης του, ο κ. Παπαχαραλάμπους, κάνει λόγο για έλλειψη νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της επιτροπής δεοντολογίας και αθλητισμού και για υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Ο τέως πρόεδρος, υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού απέστειλε απολογητική επιστολή στην οποία όπως είπε, απολογείται «διότι εκφράστηκε κάτω από συναισθηματική φόρτιση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα εγγράφηκε στην επιτροπή Θεσμών για αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των βουλευτών του ΑΚΛΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, Ανδρέα Πασιουρτίδη, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Νίκου Κέττηρου.

Στην συνεδρία κλήθηκαν για να παραστούν πέραν του πρώην Πρόεδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΑΚΕΛ είχαν εισηγηθεί την παρουσία και τους τέως προέδρου της Δημοκρατίας, πρόταση που όμως δεν έγινε αποδεκτή, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη συνεδρία.

Της Ελένης Χαραλάμπους