You are here

Ανοίγουν το φάκελο μεταρρύθμισης δικαιοσύνης

18/01/2022 09:00

Σύσκεψη με σκοπό την έξοδο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης από το αδιέξοδο και την προώθηση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, τα οποία αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς, πραγματοποιείται στις 10:30 π.μ. στο Προεδρικό.

Στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς και οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα εκ μέρους της προεδρίας, η σύσκεψη καθορίστηκε προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, στη διαδικασία έγκρισης των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, καθώς και την ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Σημειώνεται επιπρόσθετα, ότι «στη σύσκεψη κλήθηκαν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων για να συζητηθούν τρόποι προώθησης των νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Μετά το δημόσιο, η σειρά της δικαιοσύνης

Μετά την έγκριση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση βάζει μπρος για την προώθηση άλλης μιας μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και η οποία πηγαινοέρχεται εδώ και χρόνια στη Βουλή.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, δόθηκε αμέσως μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης του δημοσίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σε δήλωσή του μετά την έγκριση των νομοσχεδίων για τη δημόσια υπηρεσία, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως «αναμένουμε ότι η Βουλή, θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα με την ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των άλλων νομοσχεδίων που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και εκκρεμούν στη Βουλή».

Σε ανάλογη αναφορά προέβη ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα της Ολομέλειας την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι στο χέρι της Βουλής είναι να προχωρήσει και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ενώπιον της, όπως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μπαλάκι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων

Εμπλεκόμενοι φορείς πάντως, εντοπίζουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στην καθυστέρηση της προώθησης της μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης.

Σε αποκλειστικό άρθρο του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστου Κληρίδη, στη StockWatch, σημειώνεται ότι η συζήτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης εντάθηκε από το Μάιο του 2019, με νομοσχέδια του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής για διάστημα πέραν των δύο χρόνων.

«Η κατ’ άρθρον συζήτηση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021, ενσωματώθηκαν οι εισηγήσεις των κομμάτων με κάποιες επιφυλάξεις για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια κατά την ψηφοφορία. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, συνεχίζουν να επικαλούνται προβληματισμούς που εξέφρασε το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως, όσον αφορά τη δημιουργία των τριών δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα, δεν εγείρει θέματα συνταγματικότητας», υποστηρίζει ο κ. Κληρίδης.

Σημειώνει ότι ο ΠΔΣ τους προηγούμενους μήνες πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ενημέρωσε διεξοδικώς για το κατ’ επείγον της υλοποίησης της δικαστικής μεταρρύθμισης.

«Μολονότι», όπως αναφέρει, «όλοι σημειώνουν και αναγνωρίζουν τα προβλήματα, φαίνεται ότι η επιχειρούμενη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης μετατρέπεται σε μπαλάκι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, με εμφανείς τις επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό – επιχειρηματικό γίγνεσθαι του τόπου».

Ο κ. Κληρίδης, εκφράζει παράλληλα την άποψη ότι «αν η μεταρρύθμιση ως έχει προταθεί από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Γενικό Εισαγγελέα, τον ΠΔΣ, και τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων δεν λάβει την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής σύντομα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το σύστημα θα τελεί υπό καθημερινό έμφραγμα και κατάρρευση».

Ο πρόεδρος του ΠΔΣ επισημαίνει ότι και το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασε την άποψη ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσει και πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι κάποιοι προβληματισμοί που εκφράστηκαν μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στην προώθηση των τριών Νομοσχεδίων, ενώ επισημαίνει ότι και η Έκθεση Greco έχει εγκρίνει τα τρία νομοσχέδια.

Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης εκφράζει την προσδοκία ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, θα λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μ.Χ.