You are here

Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το σφαγείο Cypra

26/11/2020 16:30

Παρεμβάσεις, παρατυπίες και ευνοϊκή μεταχείριση του σφαγείου Cypra, διαπίστωσαν οι βουλευτές σε ότι αφορά τον τρόπο που έτυχαν χειρισμού από δημόσιες υπηρεσίες, υποθέσεις που αφορούσαν την εταιρεία Cypra.

Η σημερινή συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου ανέδειξε ζητήματα που ανάγονται πίσω στον χρόνο και τα οποία οδήγησαν στις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με το σφαγείο Cypra.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα, παρέστη ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, αλλά και ο πρώην υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, για την εξέταση θεμάτων που προκύπτουν από την ειδική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και αφορούν το σφαγείο Cypra.

Τόσο ο γενικός ελεγκτής όσο και ο κ. Χάσικος κατέθεσαν γραπτώς στοιχεία και περιέγραψαν γεγονότα στα οποία οι βουλευτές εντόπισαν παρατυπίες, ευνοϊκή μεταχείριση του σφαγείου και σύγκρουση συμφερόντων.

Ο γενικός ελεγκτής έχει ζητήσει όπως πραγματοποιηθεί πειθαρχική έρευνα σε βάρος της κ. Γεωργίου, η οποία σήμερα έκανε λόγο για στοχοποίηση και προσπάθεια εξόντωσης της υποστηρίζοντας ότι δέχεται ανελέητη επίθεση από τα μέσα ενημέρωσης.

Η κ. Γεωργίου, είπε πως ουδέποτε υπήρξε από πλευράς της η παραμικρή εύνοια προς οποιανδήποτε πλευρά και σημείωσε πως απαιτεί να γίνουν οι δέουσες έρευνες για όλα τα θέματα από τις αρμόδιες αρχές ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια. Σημείωσε πως υπηρετεί το γενικό λογιστήριο εδώ και 33 χρόνια και χαρακτήρισε αδιανόητο δυο χρόνια πριν το τέλος της προσφοράς της στη δημόσια υπηρεσία να σπιλώνεται η τόσα χρόνια επαγγελματική της πορεία, όπως είπε.

Παράλληλα, απαίτησε να γίνουν οι δέουσες έρευνες για όλα τα θέματα από τις αρμόδιες αρχές, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια, κάνοντας λόγο για θεωρίες συνωμοσίας και απόπειρες συκοφαντίας και απορρίπτοντας ότι έχει πλάτες και ότι χρησιμοποιεί τη θέση της.

Ο πρώην υπουργός εσωτερικών κατήγγειλε παρεμβάσεις από δημόσιες υπηρεσίες σε σχέση με το σφαγείο, ενώ κατονόμασε λειτουργό της ελεγκτικής υπηρεσίας , ο οποίος με βάση τις αναφορές του κ. Χάσικου προσέφερε ευνοϊκή μεταχείριση στην εταιρεία Cypra με αντάλλαγμα την προαγωγή του, η οποία προτάθηκε στην ΕΔΥ από επιτροπή την οποία έλεγχε ο κ. Μιχαηλίδης και στην οποία συμμετείχε η κ. Γεωργίου.

Αναφορά έγινε στην προσπάθεια εκ μέρους της εταιρείας, να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε αξιοποίηση του σφαγείου Κοφίνου και οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους του κράτους για να καταστεί βιώσιμο . Η εταιρεία φέρεται να είχε προβεί μάλιστα σε διαβήματα προς την ΕΕ για το σκοπό αυτό ώστε να αφαιρεθεί η δυνατότητα λειτουργίας των υποδομών υπό οποιοδήποτε καθεστώς. Ο κ. Χάσικος υποστήριξε πως σε όλη την πορεία οι αρχές είχαν απέναντί τους την εταιρεία Cypra, την Ελεγκτική υπηρεσία και τον έφορο κρατικών ενισχύσεων.

Προσκόμματα, όπως αναφέρθηκε, προέκυψαν και κατά την προσπάθεια ρύθμισης οφειλών του σφαγείου προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αλλά και στην περίπτωση πληρωμής εγγυητικής από την εταιρεία προς το κράτος, στο πλαίσιο διαγωνισμού διαχείρισης λυμάτων. Στην τελευταία περίπτωση, ενώ όλα ήταν έτοιμα για την καταβολή της εγγυητικής, υπήρξε παρέμβαση από λειτουργό της ελεγκτικής υπηρεσίας. Για το θέμα της εγγυητικής η κ. Γεωργίου, σημείωσε πως αυτοεξαιρέθηκε από τον χειρισμό ούτω ώστε να μην επηρεάσει την έκβαση της υπόθεσης, και ανέθεσε σε λειτουργό να την αναλάβει.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ότι με τις γραπτές καταθέσεις του πρώην υπουργού εσωτερικών και του γενικού ελεγκτή αποσαφηνίζονται πολλά.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της εταιρείας Cypra μέσω καταγγελίας στην ΕΕ, να αφαιρέσει τη δυνατότητα να υπάρχει το σφαγείο Κοφίνου κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς, με το κράτος να έχει πλέον ως μόνη επιλογή την ενοικίαση του, κάτι που επίσης στην πορεία κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει. Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Χάσικος είχε απευθυνθεί στον τέως γενικό εισαγγελέα για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου «φαίνεται να νίπτει τας χείρας του».

Η κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε πως ξεκαθαρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών δεν έκαναν πλάτες στην εταιρεία Cypra αλλά, αντίθετα προσπάθησαν να εμπλέξουν όλους τους αρμόδιους θεσμούς για να δημιουργήσουν ελεύθερο ανταγωνισμό και να αφαιρέσουν τη δεσπόζουσα θέση της εταιρείας.

Πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το σημείο στο οποίο έφτασαν τα πράγματα σε σχέση με την εταιρεία, βλέπει το ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη πρώτον, για το κλείσιμο του σφαγείου Κοφίνου και τη δημιουργία του μονοπωλίου του Cypra.

Πρόσθεσε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι και το ότι η επένδυση στο σφαγείο Κοφίνου αφέθηκε αφύλακτη και έχει λεηλατηθεί, με την κυβέρνηση να αποφασίζει την πώλησή του σφαγείου για παλιοσίδερα, όπως είπε.

Ταυτόχρονα, απέδωσε στην κυβέρνηση ευθύνες για τη διελκυστίνδα και τις αντιπαραθέσεις που διαπιστώθηκαν μεταξύ θεσμών και υπηρεσιών που επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Οι αντιπαραθέσεις όπως είπε χρονολογούνται ενώ η κυβέρνηση δεν παρενέβη για να δώσει τέλος.

Τέλος, διαπίστωσε ευθύνες σε ότι αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση του σφαγείου Cypra από τις διάφορες υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για ένα «αόρατο χέρι που είτε δεν επέτρεπε να ληφθούν μέτρα σε βάρος του σφαγείου, είτε οδηγούσε στη λήψη αποφάσεων που διευκόλυναν το Cypra να συνεχίζει τη δεσπόζουσα θέση του».

Μια επιχείρηση εμπόδιζε το κράτος να επαναλειτουργήσει το σφαγείο Κοφίνου, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι ο ιδιώτης δεν έμεινε εκεί, αλλά κατακρατούσε παράλληλα έσοδα του κράτους από τέλη για τα σφάγια, τα οποία ο ίδιος εισέπραττε από τους κτηνοτρόφους.

Έκανε λόγο για διασπάθιση και κατακράτηση δημόσιου χρήματος, σύγκρουση επιχειρηματικών και οικογενειακών συμφερόντων και μεροληπτικές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη να βελτιωθούν πολλές από τις διαδικασίες που αφορούν τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τους θεσμούς, ώστε να κατοχυρώνεται η αμεροληψία.

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για την προνομιακή συμπεριφορά υπαλλήλου της, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν έπεισαν και το Γενικό Λογιστήριο επί της ουσίας δεν είπε τίποτα», ανέφερε σε δήλωση του μετά το πέρας τη συνεδρίας, τονίζοντας ότι η βουλή πρέπει να συνεχίσει τη διερεύνηση του θέματος.

Της Μαρίας Χαμπή