You are here

Απαντήσεις Αναστασιάδη για τα Pandora Papers

01/12/2021 15:57

Πολιτικές σκοπιμότητες στην αναφορά του ονόματος του στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου όσο αφορά τα Pandora Papers, ακόμα και στους κόλπους του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου, καταλογίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε πολυσέλιδη επιστολή την όποια ανέγνωσε ο διευθυντής του Γραφείου του Πέτρος Δημητρίου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Μάλιστα δηλώνει ότι η αναφορά του ονόματος του στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του προκαλεί δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται από τις αποκαλύψεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πως γεννά μια σειρά ερωτημάτων που καταδεικνύουν πως οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν ελλείπουν και από τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή αναφέρεται στα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει, ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, απορρίπτοντας τα όσα του καταλογίζονται σε σχέση με τα Pandora Papers και την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου.

 Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για μέτρα και ενέργειες που λήφθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος.

Σχετικά με τα Pandora Pepers, επισημαίνει ότι η έρευνα προέκυψε ύστερα από την διαρροή 12 εκατ. εγγράφων, που καλύπτουν την περίοδο 1970-2020 σημειώνοντας ότι η κατ΄ ισχυρισμό αποδιδόμενη εμπλοκή των αξιωματούχων, αφορά τη δημιουργία εικονικών εταιρειών, ιδρυμάτων και καταπιστευμάτων με σκοπό την αγορά ακινήτων, θαλαμηγών, αεροσκαφών και μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζών, καθώς και αποφυγή φόρων και διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων .

Τονίζει ότι μετά από ενδελεχή έρευνα των 12 εκατ. εγγράφων το όνομα του προέδρου της Κύπρου, εις ουδεμίαν περίπτωση αναφέρεται ή συνδέεται με τα κατ ΄ισχυρισμό οικονομικά εγκλήματα που φαίνεται να διέπραξαν άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Όσον αφορά το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΠΕ που φέρει το όνομα του και φαίνεται να εμπλέκεται στην απόκρυψη δραστηριοτήτων πελατών του όπως καταφαίνεται από την έρευνα και τις δημοσιεύσεις, δηλώνει ότι «θεωρώ παντελώς αβάσιμους και παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο δήθεν γραφείο του προέδρου και τούτο γιατί από την μεταβίβαση των μετοχών ουδεμία σχέση ή διασύνδεση έχω ή διατηρώ με το γραφείο που φέρει την επωνυμία μου».

Μάλιστα στην πολυσέλιδη επιστολή κάνει αναφορά και στα πρόσωπα που μεταβίβασε της μετοχές του δικηγορικού γραφείου που είχε στο όνομα του με την εκλογή τους στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης δίνει απαντήσεις και σε ερωτήματα που εγείραν βουλευτές σε προηγούμενες συνεδρίες, αναφορικά με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του, μεταξύ άλλων θέτοντας ερωτήματα όπως εάν θα ήταν πιο έντιμο και ηθικό, αλλά και συνεπές με τη διαφάνεια η μη διατήρηση της επωνυμίας αλλά η υπό κάλυψη συνέχιση της εμπλοκής στις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση από το 2013 όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικού χρήματος , ενώ αποποιήθηκε των ευθυνών ότι επί ημερών της διακυβέρνησης του η Κύπρος θεωρείται παράδεισος ξεπλύματος βρώμικού χρήματος, κάνοντας αναδρομή στις προηγούμενες κυβέρνησεις, με αρχή την κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου που όπως είπε υιοθετήθηκε από το κράτος το καθεστώς υπεράκτιων εταιρειών.

Πολιτικές σκοπιμότητες στο ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου

Σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, δηλώνει ότι πρώτιστα στον ίδιο προκαλεί δυσαρέσκεια και αγανάκτηση η αναφορά του ονόματος τους, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται από τις αποκαλύψεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πως γεννά μια σειρά ερωτημάτων που καταδεικνύουν πως οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν ελλείπουν και από τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Δηλώνει μάλιστα ότι αν η συμπερίληψη του ονόματος του στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, ενείχε έστω ίχνος αλήθειας για τα όσα κατ΄ ισχυρισμό αδικήματα αποδίδονται σε άλλους ηγέτες δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά της άμεσης παραίτησης του.

Μεταξύ άλλων διερωτήθηκε γιατί από τους 35 ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων ή τους 330 πολιτειακούς αξιωματούχους που κατ’ ισχυρισμό εμπλέκονται στα αδικήματα που τους αποδίδονται στην παράγραφο ΣΤ του ψηφίσματος γίνεται επιλεκτική αναφορά μόνο σε 7 αξιωματούχους και συμπλήρωσε: «Για ποιες υπεράκτιες δραστηριότητες, ή έστω εμπλοκή στα όσα κατ’ ισχυρισμό αποδίδονται στους άλλους ηγέτες, γίνεται αναφορά στο όνομά μου έστω και σε ένα των 12 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν (στα Pandora Papers);»
 
«Πόσο απαράδεκτο είναι να αποδίδονται ευθύνες ή να ταυτίζουν τον Πρόεδρο της Κύπρου με όσους κατ’ ισχυρισμό εμπλέκονται σε υπεράκτιες δραστηριότητες, γιατί το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά μου, και από το οποίο αποχώρησα το 2013, εκπροσωπούσε ή εκπροσωπεί Ρώσο Γερουσιαστή», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως ο εν λόγω Γερουσιαστής απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα το 2011 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια ύστερα από ενδελεχή έρευνα, ενώ ο εν λόγω Γερουσιαστής παραιτήθηκε από τη Ρωσική Γερουσία το 2015 και ζει και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ «ανενόχλητος»

Καλεί επιπλέον την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με γνώμονα τις συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω διερεύνηση των όσων καταγράφονται στο ψήφισμα, να εξαντλήσουν όλες τις προσφερόμενες από το Σύνταγμα και νόμους διαδικασίες διερεύνησης, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Επίσης ο πρόεδρος στην επιστολή κάνει αναφορά και σε 15 μέτρα που λήφθηκαν ή προτίθεται να ληφθούν από την κυβέρνηση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Κουτσομπολιό οι επισκέψεις στο δικηγορικό γραφείο

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέπτεται συχνά το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό, ο κ. Δημητρίου έκανε λόγο για «κουτσομπολιό»

Η επικεφαλής της Κομισιόν στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα είπε πως η κύρια εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τις οδηγίες της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος αφορά το μητρώο τελικών δικαιούχων. Είπε πως το ΥΠΟΙΚ έστειλε επιστολή στην Κομισιόν ότι έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες, επιστολή η οποία εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι θα υπάρξει απάντηση.

Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι ο Σύλλογος έχει λάβει επιστολές από τη ΜΟΚΑΣ στις 11 Νοεμβρίου, χθες έλαβε επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα και σήμερα επιστολή από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπενθύμισε δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα πως δεν υπάρχει τίποτα προς ποινική διερεύνηση σε σχέση με τα Pandora Papers και πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Τοποθετήσεις κομμάτων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση του θέματος με την ανάγνωση της επιστολής του προέδρου, η οποία ήταν λεπτομερείς και ανέλυε σφαιρικά το ζήτημα. Δήλωσε επίσης ότι είναι άδικο να εξισώνεται το όνομα του προέδρου με άλλους προέδρους που έβγαλα λεφτά από φορολογικούς παραδείσους. Σε ερώτηση αν το θέμα έχει κλείσει στην Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι κλήθηκαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί για τα ζητήματα αυτά και ως εκ τούτου έχει κλείσει μια μεγάλη συζήτηση που είχε ξεκινήσει στις 27 Οκτώβρη .

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως «το χάσμα» που, όπως είπε, χωρίζει το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τη σύγκρουση συμφέροντος και τον ορισμό της πολιτικής δεοντολογίας ήταν γνωστό και «επιβεβαιώθηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο». 

 «Σε μια 11σέλιδη επιστολή ο Πρόεδρος μάς έχει αναφέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, ο ίδιος να εγκρίνει με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θέματα, τα οποία έρχονται από το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του και στο οποίο συμμετέχουν ως διευθυντές οι θυγατέρες του. Αντιθέτως μάλιστα ο Πρόεδρος θεωρεί ότι αυτό είναι θεμιτό γιατί θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τον ελέγχουμε και δεν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος», είπε.

 
Όπως είπε, «η σύγκρουση συμφέροντος είναι εκεί, ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι οποίες εξυπηρετούν το οικογενειακό σου περιβάλλον και τον περίγυρο σου Εάν ο πρώτος πολίτης της χώρας θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο ελέγχεται τότε δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο παρά να τον αφήσουμε στην κρίση των πολιτών αυτής της χώρας», κατάληξε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης ανέφερε ότι στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος απαντά ο δείκτης αντίληψης για τη διαφθορά που εκδίδεται σε ετήσια βάση από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, στην οποία η Κύπρος υποχώρησε από την στην 39η θέση το 2007, στη 41η θέση το 2012 και έκτοτε υποχωρεί συστηματικά με αποτέλεσμα το 2020 να έχει κατρακυλήσει στην 57η θέση.

«Δηλαδή στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ η χώρα μας έχει υποχωρήσει κατά 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη», είπε.
 
Εξάλλου, η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε πως έχει διαφορετική αντίληψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι σημαίνει σύγκρουση συμφέροντος, «που σημαίνει ότι από καμία πολιτική του κράτους δεν έχει όφελος το πολιτικό πρόσωπο που βρίσκεται στο αξίωμα ή μέλη της οικογένειας του».
 
Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις υπόνοιες για σκοπιμότητα των μελών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers, στο οποίο περιλαμβάνεται και το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη. «Σε μια ευρωπαϊκή χώρα συνεχώς να επικαλούμαστε αόρατους εχθρούς για να δικαιολογήσουμε τις πράξεις και τις πολιτικές μας. Η Κύπρος εκτίθεται όταν πολιτικά πρόσωπα συμμετέχουν σε πράξεις οι οποίες εμπλέκουν την Κύπρο σε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος ή σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται Ρώσοι ολιγάρχες ή άλλοι πλούσιοι η δικτάτορες ή συγγενείς δικτατόρων να αποκτούν διαβατήρια στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους