You are here

Απαράδεκτες οι καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα

13/07/2021 18:47

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο δικαστικό σύστημα, στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, καθώς και στα εκκρεμούντα θέματα της διαφθοράς, ο Γενικός Εισαγγελέας, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ελπίδα ότι θα υπάρξει τάχιστη προώθηση του θέματος αυτού.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών είπε ότι «πιστεύω ότι χρωστάμε στον τόπο τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων. Θεωρώ απαράδεκτες τις καθυστερήσεις  που παρατηρούνται στο δικαστικό μας σύστημα και γι’ αυτό θα ήθελα να δω την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του θέματος τούτου. Πιστεύω ότι το χρωστάμε στον κυπριακό λαό», είπε.

Ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε τη δέσμευση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας να βοηθήσουν τη Βουλή και την Επιτροπή Νομικών σε ό,τι ενδεχομένως χρειαστεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του, είπε ότι κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την αρμοδιότητα της Επιτροπής Νομικών της Βουλής.

«Μας απασχόλησε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης», ανέφερε. Συμφωνήσαμε, πρόσθεσε, «ότι δικαιοσύνη η οποία αργεί να απονεμηθεί, δεν είναι δικαιοσύνη, για αυτό ακριβώς το λόγο ενώνουμε σήμερα δυνάμεις και από το Σεπτέμβρη θα προωθήσουμε τα θέματα που αφορούν την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

«Απ΄ εκεί και πέρα, συζητήσαμε για τα θέματα και τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή και αφορούν τα θέματα της διαφθοράς. Έχουμε πει ότι και σε αυτό το επίπεδο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να απαντήσουμε και στα μεγάλα ερωτήματα των πολιτών, όπως έχουν τεθεί το διάστημα που μας πέρασε», είπε.

Ποινές για πυρκαγιές - Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πλάνο εφαρμογής της αυστηροποίησης των ποινών για τις πυρκαγιές και του εκσυγχρονισμού του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου που εισηγείται η Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως η Νομική Υπηρεσία δεν χαράσσει πολιτική ούτε και ψηφίζει τους νόμους.

«Εμείς θεωρούμε ότι εκεί και όπου βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο η υφιστάμενη νομοθεσία υστερεί, καθηκόντως -κατά την άποψή μας- εγείρουμε το θέμα αυτό στις αρμόδιες Αρχές, που είναι η εκτελεστική εξουσία η οποία καθορίζει την πολιτική και η νομοθετική εξουσία που θα ψηφίσει τη νομοθεσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ακόμη ότι ο νέος περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος, που ετοιμάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, ενώ στο θέμα των πυρκαγιών, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς και πως έπεται συνάντηση με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα με τις πολλές και  διαφορετικές νομοθεσίες που σήμερα υπάρχουν για το ίδιο θέμα.

«Για το θέμα των πυρκαγιών, μέσα από έρευνα που έκαναν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, εντοπίσαμε ότι υπήρχαν τεράστιες διαφορές σε πολλούς και διαφορετικούς νόμους επί του ιδίου θέματος. Κρίναμε, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να ενημερώσουμε τα αρμόδια Υπουργεία και αυτό πράξαμε», ανέφερε.

Ήδη, πρόσθεσε, «το περασμένο Σαββατοκύριακο ήμουν σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς και ζήτησα όπως ετοιμαστούν τόσο από την Υπηρεσία μου όσο και από τις Υπηρεσίες των εμπλεκομένων Υπουργείων σχετικά σημειώματα, έτσι ώστε το συντομότερο να γίνει μια συνάντηση, για να δούμε πώς θα ενοποιήσουμε και πώς θα αποφύγουμε την ύπαρξη διαφορετικών ρυθμίσεων και ποινών σε διαφορετικά νομοσχέδια».

Πειθαρχική έρευνα κατά της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν στην πειθαρχική έρευνα κατά της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας που διατάχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως η αρμόδια Αρχή, απεστάλη στη Νομική Υπηρεσία, όπου έτυχε ενδελεχούς μελέτης από ομάδα αρμοδίων λειτουργών που χειρίζονται τέτοιας φύσεως θέματα.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Σαββίδης, διαβιβάστηκε στην αρμόδια Αρχή, σημειώνοντας πως «είναι η αρμόδια Αρχή ή ενδεχομένως τα άλλα Όργανα τα οποία εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία που ίσως να πρέπει να προβούν στις αναγκαίες ανακοινώσεις όταν κρίνουν ότι αυτό είναι σκόπιμο».