You are here

Απέρριψαν αναπομπή για άδεια, επίδομα πατρότητας

13/06/2018 18:23

Με 15 ψήφους υπέρ, 29 εναντίον και μια αποχή η πλειοψηφία της βουλής απέρριψε την αναπομπή των δύο νόμων που παρέχουν το δικαίωμα άδειας και επιδόματος πατρότητας σε ζευγάρια που δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας διαφοροποίησε τη θέση του, ψηφίζοντας υπέρ της αναπομπής σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΔΗΚΟ που τοποθετήθηκαν εναντίον. Αποχή τήρησε ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας.

Οι νόμοι ψηφίστηκαν από τη βουλή στις 18 Μαΐου 2018 και αναπέμφθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή της αναπομπής κάνει αναφορά σε αντισυνταγματικότητα, αύξηση των εξόδων που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό και δημιουργία διοικητικού κόστους για το κράτος ως συνεπακόλουθα των προτάσεων.

Παράλληλα αναφέρεται σε επέμβαση στην άσκηση των εκτελεστικών εξουσιών του υπουργικού συμβουλίου και στην αρχή της διάκρισης εξουσιών.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά την εξέταση της αναπομπής στην αρμόδια επιτροπή, από την 1η Αυγούστου 2017, ημερομηνία κατά την οποία η νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή, μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων 3.788 αιτήσεις, το κόστος των οποίων ανήλθε στα €1.096.000. 

Όπως επισήμανε, στην περίπτωση συμβίωσης δύο ατόμων δεν αναγνωρίζονται κληρονομικά δικαιώματα ούτε δημιουργείται δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας. 

Μετά την απόρριψη της αναπομπής, αναμένεται να διαφανεί εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τη νομοθεσία ή εάν θα προβεί σε αναφορά της στο ανώτατο δικαστήριο.

Μ.Χ.