You are here

Από έφορο φορολογίας ο έλεγχος πόθεν έσχες

31/05/2023 16:01

Τον έλεγχο των δηλώσεων του «πόθεν έσχες» του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας  από  τον Έφορο Φορολογίας, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, στο πλαίσιο της συνέχισης της συζήτησης πρότασης νόμου για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει σήμερα τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των κρατικών αξιωματούχων.

Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε επίσης πρόταση να υποβάλλονται κάθε χρόνο δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων, αλλά και να συμπεριληφθούν σε αυτές οι συνεργάτες των πολιτικών προσώπων, αλλά και οι σύντροφοι τους, σε περίπτωση που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Συζητήθηκε επίσης και η εκκρεμότητα με τον έλεγχο του πόθεν έσχες των Δικαστών.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, δήλωσε ότι το Τμήμα του είναι σε θέση να αναλάβει τον συγκεκριμένο έλεγχο, καθώς σε ανάλογους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδων πολιτών προβαίνει κάθε χρόνο.

Ζήτησε όμως, για τον σωστότερο έλεγχο του πόθεν έσχες των αξιωματούχων να έχει την ευχέρεια εάν αναλάβει το συγκεκριμένο καθήκον, να αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες που του παρέχονται από την ιδιότητα του ως έφορος Φορολογίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, επεσήμανε ότι όσο μικραίνει η περίοδος υποβολής των δηλώσεων, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες για παρανομίες από αυτούς που τις υποβάλλουν και συνέστησε όπως οι έλεγχοι διενεργούνται κάθε χρόνο όπως γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, οι βουλευτές στην πλειοψηφία τους έκριναν τον Έφορο Φορολογίας ως καταλληλότερο θεσμό για τον έλεγχο των δηλώσεων. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, Στέλιος Χειμώνας, κατά τη συζήτηση ανέφερε ότι η ετοιμασία της ψηφιακής πλατφόρμας έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο στάδιο και, αφού λάβει τη θετική γνωμάτευση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα προχωρήσει άμεσα και η ετοιμασία του δεύτερου σταδίου.

Δ. Δημητρίου: Στην Ολομέλεια τον Ιούλιο

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτησης του θέματος πριν το τέλος Ιουνίου ώστε να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος, πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές.

Στήριξε την εισήγηση όπως στον έλεγχο δηλώσεων κρατικών αξιωματούχων, συνεπικουρεί την Βουλή ο έφορος Φορολογίας, χαρακτηρίζοντας την σοβαρή και λογική, ενώ είπε ότι «οφείλουμε να δούμε όλα τα ζητήματα ώστε να μην προκύψουν νομοτεχνικά ή άλλα προβλήματα».

Όπως εξήγησε επίσης ο κ. Δημητρίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, το μηχανογραφικό σύστημα είναι ήδη έτοιμο να δεχθεί τις πρώτες δηλώσεις, όταν ψηφιστεί η νομοθεσία. 

Σημείωσε ότι το δεύτερο στάδιο δε θα καθυστερήσει και ότι η έγκριση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των στοιχείων, ώστε να γίνεται επαλήθευση μέσω ταυτόχρονης παρακολούθησης με τα αρχεία των κυβερνητικών τμημάτων.

Έλεγχος δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων

Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ακόμα ότι είναι πρόθεση του να εγγράψει στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για αυτεπάγγελτη εξέταση, θέμα για το νόμο του πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων.

«Δεν μπορούμε να συζητούμε πόθεν έσχες ΠΕΠ αλλά να μην εφαρμόζονται οι σχετικές πρόνοιες για δημόσιους υπαλλήλους», τόνισε.

Ανάφερε περαιτέρω ότι από την συζήτηση του θέματος, αναφύεται ξανά θέμα για το πόθεν έσχες της δικαστικής εξουσίας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έπεσε η νομοθεσία το 2017, έχουμε 2023 και δεν είδαμε ακόμα αυτορρύθμιση του πόθεν έσχες δικαστών. Δεν μπορεί κάποιοι να μένουν εκτός δημόσιας συζήτησής».

Ε. Χαραλαμπίδου: Έλεγχος σε συμβούλους αξιωματούχων

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι υπέρτατη ανάγκη να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ψηφιστεί η νομοθεσία για το πόθεν έσχες των ΠΕΠ.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και σε αυτό να προστεθούν πολίτικοί σύμβουλοι των αξιωματούχων, οι οποίοι όπως είπε ασκούν επιρροή σε υπουργούς και ανεξάρτητους αξιωματούχους.

Ανέφερε ακόμα, ότι θα πρέπει να τυγχάνουν επίσης ελέγχου, ο γενικός Εισαγγελέας και ο βοηθός γενικός Εισαγγελέας, οι οποίοι όπως τόνισε σήμερα έχουν το «ανέλεγκτο» και συνεπώς δεν ελέγχονται οι όποιες αποφάσεις λαμβάνουν.

Αναφέρθηκε επίσης, στην εισήγησή της να εμπλακεί το Τμήμα Εφόρου Φορολογίας για πιο αποτελεσματικό έλεγχο των δηλώσεων, σημειώνοντας ότι έχει την εμπειρογνωμοσύνη και είναι συνδεδεμένο με τα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να τελεί έλεγχο για τα περιουσιακά στοιχεία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά «εάν το επιθυμεί ο ίδιος εκδίδει ένταλμα έρευνας και μπορεί να κάνει φύλλο και φτερό τα περιουσιακά στοιχεία βουλευτών και υπουργών».

Ετησίως οι δηλώσεις πόθεν έσχες 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι η θέση του Εφόρου Φορολογίας είναι πως όσο πιο σύντομο είναι το χρονικό διάστημα υποβολής περιουσιακών στοιχείων, τόσο δυσκολότερο να υπάρξει οποιαδήποτε ψευδής δήλωση.

Ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για την υποβολή δηλώσεων ετησίως, χωρίς όμως να υπάρξει ακόμα κατάληξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την συζήτηση του θέματος, ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, με παρέμβασή του επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή αυτή που θα ασκεί τον έλεγχο στις δηλώσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε ανησυχία, για τις αντοχές ενός ανθρώπου, όπως ο Έφορος Φορολογίας, απέναντι στις πολιτικές πιέσεις που μπορεί να του ασκηθούν, με την ανάληψη της ευθύνης του ελέγχου του πόθεν έσχες.

Από την πλευρά της η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τόνισε ότι ο πιο αρμόδιος θεσμός για τον έλεγχο των δηλώσεων είναι ο Έφορος Φορολογίας, λέγοντας ότι μαζί με τη φορολογική δήλωση είναι εύκολο να γίνεται και η δήλωση του Πόθεν Έσχες.

Της Ελένης Χαραλάμπους