You are here

Αψιμαχίες Οδυσσέα-Λοττίδη στην επιτροπή Θεσμών

05/04/2023 15:43

Κορυφώθηκε σήμερα η διαμάχη μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, με αφορμή τον επαναδιορισμό της.

Η Επιτροπή Θεσμών που συνήλθε σήμερα για εξετάσει την εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου για επαναδιορισμό της κ. Λοττίδου στην θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην παρουσία της ίδιας, αλλά και του γενικού Ελεγκτή, αποφάσισε όπως τα κόμματα τοποθετηθούν ενώπιον της αυριανής Ολομέλειας του σώματος, για τη λήψη απόφασης.

Σημειώνεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, για να μπορέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης να προχωρήσει στον εν λόγω διορισμό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας αρχικά ο κ. Μιχαηλίδης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο αξιολογήσεων του γραφείου της επιτρόπου για την συμβατότητά του με τις αρχές των Παρισίων και της διαπίστευσης του ως εθνικού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες στην προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής και διορισμού.

Δήλωσε ότι ο τρόπος διορισμού επιτρόπων και εφόρων θα πρέπει να είναι ανοικτός και διαφανής και ως ασφαλιστική δικλείδα να περιλαμβάνει εμπλοκή, τόσο της εκτελεστικής, όσο και της νομοθετικής εξουσίας.

Ζήτησε προτού η Βουλή δώσει την έγκριση της για το συγκεκριμένο διορισμό, να διασφαλιστεί ότι ικανοποιήθηκε η απαίτηση για αξιοκρατική και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη συγκεκριμένη θέση.

Συγκεκριμένα εισηγήθηκε στην επιτροπή, προτού εγκρίνει οποιοδήποτε τέτοιο διορισμό να έχει ενώπιον της, την τεχνοκρατική αξιολόγηση από ένα ανεξάρτητο και αντικειμενικό γνωμοδοτικό συμβούλιο και το κατάλογο των τριών επικρατέστερων υποψηφιοτήτων, με τεκμηρίωση από το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιλογή του προσώπου που προτείνεται.

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέδωσε φάκελο στον πρόεδρο και στα μέλη της επιτροπής με εμπιστευτική επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τον διορισμό της κ. Λοττίδου, ο οποίος περιλαμβάνει και αριθμό καταγγελιών που δέχθηκε το γραφείο για το ζήτημα αυτό.

Τόνισε ότι σύμφωνα με τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν φαίνεται να κοινοποιήθηκε η επιστολή του, και γι’ αυτό την κοινοποίησε εμπιστευτικά, σε κλειστό φάκελο σε κάθε Βουλευτή της επιτροπής ξεχωριστά. Σημείωσε ότι σε αυτήν αναφέρονται ανώνυμα και τρεις καταγγελίες τις οποίες δέχθηκε επώνυμα από διαφορετικά άτομα ο Γενικός Ελεγκτής.

Για σεξιστική συμπεριφορά, κάνει λόγο η Επίτροπος

Παίρνοντας το λόγο η κ. Λοττίδη, διέψευσε την τοποθέτηση του Ελεγκτή ότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες στην προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής και διορισμού και διένειμε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών το πιστοποιητικό επιτυχίας του γραφείου της που έλαβε φέτος ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ. Λοττίδη τόνισε ότι οι διαδικασίες πλήρωσης της θέσης του Επιτρόπου κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ και διαπιστώθηκε πλήρη συνάφεια.

Υπογράμμισε ότι το γραφείο της έχει αξιολογηθεί το 2022 και δεν έλαβε καμία παρατήρηση από τις διεθνείς αρχές, σημειώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του γενικού Ελεγκτή αφορούσαν το 2015.

Η κ. Λοττίδη ανέφερε ότι παρότι βρίσκεται στην θέση της επιτρόπου για μια εξαετία και το έργο της είναι δεδομένο, εντούτοις τυγχάνει ακόμα σεξιστικής αντιμετώπισης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι λαμβάνει σχόλια του τύπου «η σύζυγος του συζύγου».

Δήλωσε ότι σήμερα είναι η κορύφωση του πολέμου που δέχεται για έξι χρόνια, δείχνοντας ογκώδη φάκελο ο οποίος, όπως είπε, περιλαμβάνει όλα τα δημοσιεύματα στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που την αφορούν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δημοσιεύματα του γενικού ελεγκτή, τα οποία όπως είπε χλεύαζαν το διορισμό της, ενώ ανέφερε ότι έτυχε 13 ελέγχων από την Ελεγκτική υπηρεσία για προϋπολογισμό €250 χιλ.

ΥΠΔΤ: Καταλληλότερη με βάση προσόντα και πείρα

Μετά την αποχώρηση της κ. Λοττίδη και του κ. Μιχαηλίδη από τη συνεδρία, όπως προ συμφωνήθηκε από τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής, η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, παρουσίασε την εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση επιστολή της γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην πρόεδρο της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αξιολόγησε και εξέτασε τις αιτήσεις που παραλήφθηκαν από τα πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση για τη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και που πληρούσαν τα κριτήρια της νομοθεσίας (άρθρο 3(1) των περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμων του 1991 έως 2022).

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιλέξει την κα Μαρία Στυλιανού - Λοττiδη, ως καταλληλότερη με βάση τα έγκυρα προσόντα και αξιόλογη πείρα της και να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διορισμό της στη θέση της Επίτροπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρία, η Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του γνωμοδοτικού συμβουλίου, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γνωμοδοτικό συμβούλιο και λήγει άμεσα η θητεία της Επιτρόπου.

«Έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι σε εξέλιξη η δημιουργία του γνωμοδοτικού συμβουλίου», ανέφερε.

Είκοσι υποψηφιότητες για θέση Επιτρόπου

Εκ μέρους της γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου η κ. Πηνελόπη Παπαβασιλείου αναφέρθηκε ότι ακολουθήθηκε η νέα διαδικασία η οποία υιοθετήθηκε το Ιούνιο του 2022 για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης.

Εξήγησε ότι έγινε δημοσίευση της θέσης στον τύπο και ότι υποβλήθηκαν εντός της προθεσμίας 20 αιτήσεις, για τις οποίες ακολουθήθηκε όλη η κείμενη διαδικασία.

Πρόσθεσε ότι και οι 20 αιτήσεις ικανοποιούσαν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, με αποτέλεσμα να ετοιμαστεί σημείωμα που τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε τον επαναδιορισμό της κ. Λοττίδη.   

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει μόνο δυο διαδοχικές θητείες στη θέση της επιτρόπου Διοικήσεως. Συνεπώς, θα είναι η δεύτερη και τελευταία της κ. Λοττίδη εάν τελικά διοριστεί. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο, οι ακαθάριστες απολαβές του επιτρόπου Διοικήσεως μαζί με τα επιδόματα ανέρχονται στις €129.880 ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η επανεκλογή της κ. Λοττίδη αναμένεται να υπερψηφιστεί. Τελικές αποφάσεις όμως, θα ληφθούν για το ζήτημα στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων αλλά και της σύσκεψης αρχηγών.

Με βάση πρώτες πληροφορίες της StockWatch, τον συγκεκριμένο διορισμό θα καταψηφίσουν το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Τοποθετήσεις των βουλευτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ότι το προνόμιο της Βουλής, να εγκρίνει το διορισμό αξιωματούχων, θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους διορισμούς της εκτελεστικής εξουσίας.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου δήλωσε ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να κινηθεί αυστηρά εντός των συνταγματικών πλαισίων, καθώς είναι σαφής η διάκριση των εξουσιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε ότι στην πρώτη πράξη διορισμού ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου, με πολύ σημαντική βαρύτητα, ο ΠτΔ υπαναχώρησε από την προεκλογική του δέσμευση ότι θα εισαχθούν ειδικά κριτήρια για το διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων και θα δημιουργηθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο με συμβουλευτικό ρόλο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς σχολίασε ότι όποιος κι αν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο νόμιμη αλλά και να φαίνεται».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου απηύθυνε έκκληση να προστατευθούν όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου Διοικήσεως, αλλά κυρίως να προστατευθεί η διαδικασία.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, από την πλευρά του, είπε ότι με βάση τη συνταγματική εξουσία που έχει η Βουλή, πρέπει να αποφασίσει αν συμφωνεί ή όχι με το προταθέν από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπο.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ότι αύριο η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να λάβει απόφαση, η οποία είναι ρητή: είτε θα εγκρίνει τον διορισμό, είτε θα τον απορρίψει .

Της Ελένης Χαραλάμπους